Omlet blog

Vijf redenen waarom parkieten fantastische huisdieren zijn

Geo vogelkooi vinken, parkieten, huis-stijl interieur, moderne zitstok

Omlets Geo vogelkooi is een mooie, eigentijdse kooi voor parkieten

Parkieten zijn wereldwijd de populairste huisdieren. Toen de eerste vogels in de jaren ’40 van de negentiende eeuw van Australië naar Europa werden gebracht, waren ze meteen en succes. Iedereen die tijd met deze dieren heeft doorgebracht begrijpt meteen waarom. Het zijn kleine papegaaien met een persoonlijkheid die net zo groot is als die van hun grotere neefjes – ze zijn slim, kleurrijk en hebben het magische talent om mensenwoorden te leren…soms toch!

1. Parkieten hebben niet veel nodig

Het is niet moeilijk om voor parkieten te zorgen. Door hun kleine formaat hebben ze geen grote hoeveelheden voer nodig waardoor ze niet veel geld kosten. Hun dieet bestaat uit zaden en als u ze een goede mix aanbiedt, hebben uw vogels alles wat ze wat dit betreft nodig hebben. Daarnaast zullen ze ook genieten van vers groenvoer en bepaalde groenten, hoewel dit met mate moet worden gegeven.

Hiermee bootst u het dieet van wilde vogels in Australië na. Parkieten leven in grote troepen en zoeken samen naar grassen en zaden. Dit bestaat natuurlijk voornamelijk uit vers voedsel en het is daarom belangrijk dat vogels die in gevangenschap worden gehouden ook zoveel mogelijk verse zaden krijgen.

En wat betreft de benodigdheden; een goede kooi met een aantal basisaccessoires is alles wat ze nodig hebben. U kunt uw vogels een aantal simpele dingen geven om mee te spelen zoals pingpongballetjes en belletjes. Heel goedkoop maar erg leuk voor parkieten.

2. Parkieten hebben fantastische persoonlijkheden

Hoe mooi kanaries en vinken ook zijn, meer dan dingen zoals op uw vinger komen zitten kunt u ze niet leren. Parkieten daarentegen kunnen allerlei trucjes leren, zoals op uw hand komen zitten als u ze roept, door tunneltjes kruipen, skateboarden en een balletje door een parkoers bewegen.

De basis voor het aanleren van deze trucjes begint bij het vormen van een band met uw parkiet. Het omvat meer dan het eenvoudigweg handtam maken – het is een mens en vogel vriendschap, het soort band dat alleen met een intelligent dier kan worden gevormd. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor parkieten – alle papegaaiachtigen staan bekend om hun grijze massa. Maar bij een vogel zo klein als een parkiet, lijkt intelligentie nog opmerkelijker.

3. Parkieten kunnen met ons praten!

Parkieten praten, vrijwel de hele dag door, in allerlei toonaarden die u snel zult leren herkennen. Niet al het ‘gepraat’ bestaat uit herkenbare woorden. Veel vogels, misschien zelfs de meeste, zullen nooit mensenwoorden kunnen uitspreken. Maar dat maakt natuurlijk niet echt uit. Het is leuk als een vogel een paar woorden en zinnen kan zeggen, maar ook als dit niet het geval is is het geluid van vogels een bron van vermaak.

Poppen (vrouwtjes parkieten) zijn minder geneigd om te praten dan mannetjes. Ongeveer de helft hiervan zal mensenwoorden leren. De kans dat ze woorden zullen leren is het grootst als u hier in de eerste negen maanden van hun leven aan begint. Voor sommige parkieten kost dit veel tijd en moeite, terwijl andere parkieten het zich relatief makkelijk eigen zullen maken. Een parkiet zal met name babbelen na een goede maaltijd of beweging. De parkiet zal op zijn favoriete zitstof gaan zitten en kwetteren. Het geklik, gefluit en gebabbel klinkt ale een beetje als een stem, zelfs als er geen mensenwoorden worden uitgesproken. Een bijzonder aangenaam achtergrondgeluid.

4. Parkieten houden niet van dierenartsen!

Geo vogelkooi vinken, parkieten, huis-stijl interieur, moderne zitstok2

Omlets Geo vogelkooi is verkrijgbaar met een turquoise en crèmekleurige basis en zwarte, witte of gouden spijlen

Anders gezegd, parkieten zijn over het algemeen gezonde en robuuste dieren. Zolang ze een gebalanceerd dieet krijgen en in een schone omgeving leven (de kooi moet zo nu en dan worden schoongemaakt) zullen ze vreemden van de dierenarts zijn.

In het uitzonderlijke geval dat parkieten zich niet goed voelen zult u het zeker merken. Ze stoppen met kwetteren,slapen overdag en zien er ongelukkig uit. Want er zijn natuurlijk wel potentiële ziektes, zoals voor alle dieren geldt. Controleer dagelijks hoe het met uw dieren gaat – als ze gelukkig en opgewekt zijn zoals anders, dan is er niets aan de hand. Als u twijfelt, vraag dan advies aan een dierenarts. De kans is groot dat dit de eerste keer is dat ze uw parkiet zien!

5. Parkieten komen voor in allerlei kleuren en patronen

Hoewel er maar drie basiskleur combinaties bestaan – groen en geel, blauw en wit of een mix hiervan – de verscheidenheid van patronen binnen deze mix is ongelooflijk. Bij sommige vogels domineert het wit, met kleuren die als bloemen opkomen op besneeuwd gras. Sommige vogels hebben opvallende primaire kleuren, andere vogels hebben pastelkleuren en soms schijnt de kleur maar licht door. Er zijn parkieten die helemaal geel zijn, helemaal wit, vogels met een zwart-wit patroon en, natuurlijk, de klassieke groen-gele parkieten die er net zo uitzien als parkieten die in Australië in het wild leven.

Welke variëteit parkieten u ook in huis brengt, u zult gegarandeerd vogels hebben met veel persoonlijkheid. Dit zal een langdurige vriendschap zijn aangezien gezonde, goed gevoede parkieten een leeftijd van wel vijftien jaar kunnen bereiken. Geniet van uw tijd samen!

This entry was posted in Parkieten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *