Omlet blog

Lekkernijen voor konijnen die u zelf kunt plukken

Waarom zou u zelf naar de lekkernijen voor uw konijnen zoeken?

Hoewel er allerlei goede pre-made snacks verkrijgbaar zijn, kan het ook leuk zijn om precies te weten wat u aan uw dieren geeft. Wilde planten zijn voedzaam, bevatten veel vezels en zijn lekker voor konijnen. En natuurlijk niet onbelangrijk: het is gratis!

Voordat we beginnen, is het belangrijk om bij het volgende stil te staan:

  • Als u niet helemaal zeker weet of u een plant juist heeft geïdentificeerd, geef het dan niet aan uw konijnen. Het kan handig zijn om foto’s van de planten die u zoekt bij de hand te hebben om het te kunnen vergelijken met wat u vindt.
  • Verzamelen geen planten die groeien langs een drukke weg. Kies ook plaatsen om te zoeken waarvan u weet dat er geen pesticide zijn gebruikt. Pas er ook op dat de planten niet groeien op plekken die katten en honden als hun toilet gebruiken.
  • U kunt ervoor kiezen de planten te wassen na thuiskomst, maar vaak zal dit niet nodig zijn. Als u uw konijnen iets nieuws geeft, geef er dan eerst slechts kleine hoeveelheden van. Sommige snacks kunnen ervoor zorgen dat de gevoelige maagjes van konijnen van streek raken. Geef de groenten altijd met mate, als beloning naast de dagelijkse pellets en het hooi dat u uw konijnen voert.

Dit gezegd hebbende, hier zijn zes planten die vrijwel iedereen zal kunnen herkennen en die u waarschijnlijk eenvoudig kunt vinden tijdens een wandeling buiten de stad. Alle konijnen zijn er dol op.

Collage van 6 planten om zelf te plukken voor uw konijnen

Zes planten om voor uw konijnen te plukken

Bovenstaande afbeelding van links naar rechts:

1. Paardenbloem

Vrijwel iedereen zal deze veel voorkomende plant herkennen. Paardenbloemen hebben dikke, holle stengels en een gele bloem, die na de bloei verandert in bolvormige, pluizige klok. Konijnen kunnen de hele plant eten: de bladeren, stengels en bloemen. Ook kunt u paardenbloemen drogen om ze in de winter aan uw konijnen te kunnen voeren.

2. Brandnetel

Het minder aangename kenmerk van brandnetels, namelijk dat ze steken, weerhoudt konijnen er niet van te genieten van dit mooie groen. U zult handschoenen nodig hebben om brandnetels te plukken, maar konijnen zullen zowel de bladeren als de stengels zonder problemen opknabbelen. Brandnetels zijn te vinden in de meeste weilanden of bossen en zijn te herkennen aan de gekartelde bladeren en de witte bloemen aan de top. Ook brandnetels zijn geschikt om te drogen om in de winter aan uw konijnen te voeren.

3. Bramen

Bramenstruiken bloeien vanaf begin mei en hebben lichtroze bloemen, die later zullen veranderen in kleine groene besjes die uiteindelijk glanzend zwart worden. Bramen groeien hoog in heggen en sloten en hebben stekelige doornen, dus wees voorzichtig tijdens het plukken. Konijnen kunnen de stengels en bladeren eten, en het is niet nodig de stekelige delen te verwijderen.

4. Weegbree

Weegbree groeit laag tussen het gras en heeft brede of lange lichtgroene bladeren. De bladeren hebben drie of vijf parallel lopende aderen. Als u het blad scheurt zult u strengen zien, een beetje zoals bij selderij. Weegbree valt bij de meeste konijnen goed in de smaak en kan zowel vers als gedroogd worden gegeven.

5. Vogelmuur

Ook vogelmuur is een veel voorkomend onkruid dat vaak wordt aangetroffen in een grasveld en andere plaatsen met licht vochtige grond. Vogelmuur heeft dunne stengels die tot 40 cm hoog kunnen worden en kleine bloemen. U kunt de gehele plant met mate aan uw konijn voeren.

6. Kleefkruid

Kleefkruid is de lange plant met kleine haartjes die altijd aan uw kleding en de vacht van uw dieren blijft plakken. Het is ook een van de vele grassoorten waar konijnen dol op zijn. Door zijn klevende eigenschap verspreidt het zich zeer snel, dus het zal niet lastig zijn om het te vinden. Hoewel het niet de makkelijkste plant is om te plukken, is het bijzonder voedzaam als lekker voor konijnen.

Verse lekkernijen aan uw konijnen voeren

Als u het verse groenvoer heeft geplukt, wilt u het natuurlijk aan uw konijnen geven. Het gebruik van een snackhouder voor konijnen is een handige manier om dit te doen. Met een snackhouder kunt u uw konijnen op een hygiënische manier hun voer aanbieden en het is tegelijk een geweldige manier om hun omgeving te verrijken. Vul de Caddi snackhouder voor konijnen met de planten die u heeft geplukt (of met vers fruit, groenten of hooi) en hang het in de konijnenren of het konijnenhok.

Konijn eet buiten fruit uit zijn Caddi snackhouder van Omlet.

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *