Omlet blog

Uw hond koel houden in de hitte

Net als bij mensen, ervaren ook honden warm weer verschillend. Sommige honden vinden de zon heerlijk en gaan graag op een zonnige plek liggen, terwijl andere honden liever in de schaduw blijven en verlangen naar de herfst. Bepaalde hondenrassen hebben meer moeite met de warmte, zoals honden met een platte snuit, een dikke vacht, zeer grote honden, honden met overgewicht en honden met gezondheidsproblemen. Als uw hond tot een van deze risicogroepen behoort, is het des te belangrijker dat u ervoor zorgt dat ze het niet te warm krijgen. Dit zijn een aantal tips om uw hond te helpen tijdens de hitte:

1. Reduceer beweging

Als het buiten erg warm is, is het het beste om uw hond op het heetste moment van de dag binnen te houden. Uw hond heeft natuurlijk nog steeds beweging nodig maar als het mogelijk is, is het het beste om de wandeling vroeg ‘s ochtends of later ‘s avonds te maken.

Probeer ook om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven tijdens het wandelen om een warme ondergrond te vermijden. Voorkom ook dat uw hond teveel rondrent tijdens het wandelen, bijvoorbeeld door hem of haar aan een kortere lijn te houden.

2. Voldoende drinken

Zorg er altijd voor dat uw hond schoon en koel water heeft, bij voorkeur in alle ruimtes in huis. Als u naar buiten gaat, neem dan een fles met water en een vouwbare drinkbak mee.

Heeft u het idee dat uw hond niet voldoende drinkt, probeer dan om dingen te voeren met veel vocht die tegelijk voor verkoeling zorgen. Bevroren fruit en groente zijn een oplossing, maar u kunt ook wat gekookte kip met banaan of bessen in een blender vermalen en het in een ijsblokjesvorm bevriezen.

3. Vachtverzorging bijhouden

Dit is met name belangrijk voor honden met een dikke vacht, maar eigenlijk alle honden ervaren voordeel bij een goede vachtverzorging in de zomer. Voor sommige honden is een goede kambeurt voldoende om dode haren te verwijderen. Andere honden moeten voor de zomer worden getrimd.

Probeer echter niet zelf aan de slag te gaan met de tondeuse; het plotseling verdwijnen van een isolatielaag kan uw hond een shock geven en een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van de vacht (en uw hond erg zelfbewust maken!) Maak een afspraak met een hondentrimmer die precies zal weten wat goed is voor de vacht van uw hond.

4. Een duik nemen

De meeste honden zullen het enorm waarderen als ze de mogelijkheid hebben om af te koelen in water. U kunt een ondiep zwembadje in de schaduw zetten in de tuin, de sproeier aanzetten zodat uw hond erdoorheen kan rennen of uw huisdier afspoelen met de tuinslang.

Als u in de buurt van de zee of een meer woont en uw hond gewend is aan zwemmen, dan is dit natuurlijk een uitstekende plek om uw hond af te laten koelen. Zwemmen kan echter wel veel inspanning kosten, dus laat uw huisdier uit het water komen als u denkt dat hij of zij voldoende is afgekoeld.

5. Het huis koel houden

Als het buiten erg warm is zal uw hond waarschijnlijk voornamelijk binnen willen zijn. Het is daarom belangrijk om het huis zo koel mogelijk te houden. Het kan helpen om meerdere ramen aan verschillende kanten van het huis tegen elkaar open te zetten zodat frisse lucht in het huis kan circuleren. Door de gordijnen overdag gesloten te houden zal de zon de kamers minder opwarmen.

6. Vermijd de auto

Vermijd indien mogelijk om met uw hond een autorit te maken. Iedereen weet dat een hond bij warm weer nooit (maar dan ook nooit) in de auto mag worden achtergelaten. Het maakt niet uit of de auto in de schaduw staat met de ramen open. Een geparkeerde auto wordt binnen enkele minuten heet en kan dodelijk zijn voor hond.

Als u het kunt vermijden, laat uw hond op warme dagen dus niet in de auto. Dit is zeker het geval als u hond het sowieso niet fijn vindt om met de auto te reizen.

7. Koop een koelmat

Op een warme dag zal uw hond het heerlijk vinden om op een koele plek te ontspannen. De koelmat van Omlet hoeft niet in de koelkast te worden gekoeld en heeft geen elektriciteit nodig. De mat biedt dankzij de koelgel verkoeling door de lichaamswarmte van uw hond te absorberen en tegelijk verkoeling te bieden. De traagschuim mat is licht en heel comfortabel, zodat u het overal mee naar toe kunt nemen. Zo heeft uw hond altijd een plek om te rusten waardoor de kans op een hitteberoerte wordt geminimaliseerd.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *