Omlet blog

Hoe konijnen liefde en affectie tonen

Konijnen hoppen rond hun Omlet Caddi snackhouder

Sommige dieren laten op een voor ons heel duidelijke wijze hun liefde en affectie zien. Een hond is misschien wel het beste voorbeeld: een kwispelende staart, haast een glimlach op zijn snuit en een lik. Hondeneigenaren hoeven niet te raden of hun huisdier blij is ze te zien als ze ‘s avonds na hun werk thuiskomen.

Bij konijnen is dit wat lastiger. Allereerst omdat het vaak wat meer moeite en tijd kost voordat uw konijnen u zullen vertrouwen. Omdat konijnen prooidieren zijn, zijn ze van nature wat schuwer en op hun hoede en zal het een tijdje duren voordat ze in de aanwezigheid van mensen ontdooien. Maar als u eenmaal hun vertrouwen heeft gewonnen zijn het bijzonder aanhankelijke dieren die graag tijd doorbrengen met hun verzorgers. Ze hebben alleen andere manieren om het ons duidelijk te maken.

Als uw konijnen alle of sommige van de hieronder genoemde dingen doen, dan kunt u er zeker van zijn dat ze van u houden.

Ze zijn niet meer nerveus

Als u uw konijnen nog maar net heeft, dan zullen ze waarschijnlijk wat schichtig en springerig zijn. Dit is normaal en het kan een tijdje duren voordat de konijnen doorhebben dat ze veilig zijn in hun nieuwe huis.

Het eerste teken dat uw konijnen zich bij u thuis beginnen te voelen is dat ze niet meer zo nerveus zullen zijn. Ze zullen dan bijvoorbeeld niet meer terugschrikken als u uw hand naar ze uitstrekt om ze wat lekkers te geven, ze rennen niet meer terug hun hok in als u de ren nadert en ook uit hun lichaamstaal zal blijken dat ze zich meer ontspannen voelen. Dit lijken voor u misschien kleine stapjes, maar voor uw konijnen zijn dit grote stappen in de richting van het van u gaan houden.

Ze wassen u

Als u twee konijnen samen houdt (konijnen hebben altijd een maatje nodig) zullen ze elkaar likken en wassen als een teken van liefde en affectie. Als een konijn u graag mag, dan zal hij of zij u of uw kleding misschien likken of zachtjes aan uw vinger knabbelen. Dit duidt erop dat u wordt gezien als onderdeel van de konijnenfamilie en dat ze zich bekommeren om uw gezondheid en hygiène.

Ze worden graag geaaid

Als uw konijnen naar u toekomen en met hun kopjes tegen uw hand duwen of het op uw arm leggen, dan is dit een teken dat ze van u houden en graag tijd met u doorbrengen. Uw konijnen vertrouwen u en weten dat u ze geen kwaad zal doen. Dit is een overduidelijk signaal dat uw konijnen graag bij u in de buurt zijn. 

Ze komen bij u liggen

Een konijn dat naar u toekomt als u bij uw dieren in de ren komt zitten en zelfs naast u komt liggen, vertrouwt u volledig, zeker als het dier zijn poten uitstrekt. Dit is namelijk een zeer kwetsbare positie en hij of zij zal dit alleen doen als het dier weet dat u ze zult beschermen. 

Ze rennen rond uw voeten

Wat voor honden tegen u opspringen is om u te begroeten als u thuiskomt, is voor konijnen rondjes rond uw voeten rennen, soms in de vorm van een 8 en tussen uw benen door. U zal dit misschien zien gebeuren als u uw konijnen nadert met voer of lekkere beloningen. Veel konijnen doen het ook als ze alleen maar hun favoriete mens zien en hier heel enthousiast van worden.

Ze spinnen

Konijnen spinnen niet op dezelfde manier als katten, maar knarsen met hun tanden wat een knorrend geluid maakt en het kopje van het konijn zacht laat trillen. Het is een duidelijk teken dat u konijn blij is. Meestal gebeurt dit wanneer u uw konijn aait of zijn vacht verzorgt en het dier zich om niets zorgen hoeft te maken.

Ze maken een binky

Een binky is een sprong in de lucht met uitgestrekte poten. Het is een uiting van opwinding en vreugde en soms zal uw konijn deze sprong maken in uw aanwezigheid. Probeer maar eens niet te lachten als u een van uw konijnen een binky ziet doen!

Pluizig grijs konijn

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *