Omlet blog

Kattenbaktraining: een kat zindelijk maken

Kat klimt in Omlet Maya kattenbakmeubel

Veel katten hoeven er niet van overtuigd te worden de kattenbak te gebruiken. Hierdoor is de training een eenvoudig proces waarbij het belangrijkste onderdeel de kattenbak zelf is.

Een kattenbak dient groot genoeg te zijn voor uw kat zodat hij comfortabel van de faciliteit gebruik kan maken. Ook moet de kattenbak op een geschikte plek staan. Katten voelen zich kwetsbaar als ze hun behoefte doen en zullen geneigd zijn een kattenbak niet te gebruiken als deze op een te drukke plek in huis staat. Een rustige hoek is wat ze nodig hebben – maar wel uit de buurt van de plek waar hun voerbakje staat, omdat katten het net als mensen niet prettig vinden wanneer hun eet- en toiletactiviteiten in één ruimte moeten plaatsvinden!

Eigenlijk alle soorten kattenbakvulling zijn geschikt, en allerlei merken klaren de klus. Het voordeel van in de winkel gekochte producten ten opzichte van zandige aarde, is dat ze super absorberend zijn en niet aan kattenpoten blijven plakken. Geparfumeerde kattenbakvulling kan beter niet worden gebruikt, tenzij de toevoegingen volledig natuurlijk zijn. Sommige artificiële geuren kunnen bij katten namelijk allergieën veroorzaken.

Kattenbaktraining – de basis

Een jonge kitten heeft een zwakke blaas – of een gestreste asielkat – en het kan even duren voordat ze het principe van een kattenbak begrijpen. Toch gebeurt het maar zelden dat katten onderstaande basistraining niet onder de knie krijgen!

  1. Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg is. Koop bij twijfel altijd een zo groot mogelijke bak. Zo weet u zeker dat de bak ook geschikt is voor wanneer uw kat volwassen is, en voorkomt dat uw kat de bak als ‘vol’ ziet na slechts een paar bezoekjes. Als uw kat de bak als te bevuild ziet zal hij geen gebruik meer willen maken van de bak.
  2. Is uw kat wat verlegen, koop dat een overdekte kattenbak. Dit geeft uw meer een gevoel van privacy.
  3. Heeft u meerdere katten, dan wordt één kattenbak per kat aanbevolen. Zo voorkomt u problemen met katten die wat buiten de boot vallen, of wanneer katten besluiten geen gebruik te willen maken van een plek die wordt gebruikt door een andere kat!
  4. Verwijder dagelijks de bevuilde kattenbakvulling uit de bak. Maak minstens eenmaal per week de bak grondig schoon en vervang alle kattenbakvulling. Als katten hun bak te erg vinden ruiken, dan kunnen ze in de verleiding komen hun behoefte ergens anders te doen.
  5. In het begin is timing belangrijk. Een kitten moet vaak nodig nadat hij heeft gegeten en gespeeld. Als een jonge kitten klaar is met eten, zet hem dat om zijn kattenbak. U kunt ook met de kitten naast de kattenbak spelen, zodat u hem meteen in de bak kunt zetten nadat het spel tot een einde komt.
  6. Geef het voorbeeld. Natuurlijk niet door zelf de bak te gebruiken, maar door met uw vinger te graven in de (schone) kattenbak. Pak niet de pootjes van de kat beet om het graven te forceren. Dit kan voor stress zorgen en voor kattenbakangst zorgen. En dat is natuurlijk niet wat u wilt.
  7. Mocht er een ongelukje buiten de bak gebeuren, plaats de uitwerpselen dan in de kattenbak, als duidelijke aanwijzing voor uw kat.
  8. Wees geduldig. Word nooit boos op uw kat als het dier niet meteen begrijpt wat de bedoeling is. Prijs uw kat na een succesvol kattenbakbezoek. En als uw kat eenmaal doorheeft hoe het werkt, kunt u hem rustig zijn gang laten gaan.

Problemen bij de kattenbak-training

Als een kat niet openstaat voor het idee de bak te gebruiken en andere plekken in het huis als toilet blijft gebruiken, dan kan deze gewoonte worden afgeschrikt door de voerbak te verplaatsen naar de plaats waar het ongelukje is gebeurd. Katten vinden het niet prettig als hun voer bij hun toilet in de buurt staat, dus dit zou de kat moeten aansporen gebruik te maken van de hiervoor bestemde faciliteiten.

Als de boodschap nog steeds niet duidelijk is, kan het helpen de kat tijdelijk in een aparte ruimte te houden. Met de kattenbak aan het ene uiteinde van deze ruimte en de voer- en waterbak aan het andere kat, moet het wel een erg halsstarrige kat zijn als dan nog niet duidelijk is wat de bedoeling is. Het klinkt misschien een beetje als een gevangenis, maar als de kamer niet te warm of te koud is, zal de kat zich hier veilig voelen. U kunt hem natuurlijk zo nu en dan gezelschap houden en met het dier spelen. Vaak zal deze opsluiting maar enkele dagen nodig zijn.

Als katten blijven weigeren hun kattenbak te gebruiken, dan kan het zijn dat er iets in de omgeving is dat voor stress zorgt. Dit kunnen andere katten zijn, een hond, luidruchtige kinderen of gewoon het feit dat de bak niet op een geschikte plek staat. Het kan ook zijn dat het ‘missen’ van de bak verband houdt met een gezondheidsprobleem. In dit geval is het aanbevolen te controleren of dit de reden is dat er geen vooruitgang zit in de kattenbak-training.

Maar in alle andere gevallen, is kattenbaktraining heel eenvoudig.

Kat slalomt door Omlet kattenbakvullingassortiment

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *