Omlet blog

Kippengeluiden en hun betekenis

Hennen praten altijd tegen zichzelf. En alle geluiden die ze maken hebben een betekenis. Soms is dit heel duidelijk – bijvoorbeeld als een kip in paniek wegrent – maar andere geluiden zijn subtieler.

Twee kippen buiten de Omlet Inloopren

Kippengeluiden en hun betekenis

Een rustige, licht oplopende borrrrb

Dit is het geluid dat hennen maken als ze rondscharrelen en krabben in het gras of de kippenren, en het betekent twee dingen. Het duidt erop dat de kip geniet van het eindeloos zoeken naar snelle snacks, en tegelijk laat het de andere vogels weten dat ‘alles in orde is’. Een toom hennen die samen borrrb zeggen, zendt een geruststellend geluid uit dat laat weten er niets is dat tot zorgen leidt.

De kakel-met-squawk

Dit korte, vaak opgetogen geluid betekent vaak dat er sprake is van een confrontatie, meestal tussen een meer bescheiden hen en een dominantere dame die zich opdringt om te zien wat voor lekkers de meer timide vogel heeft gevonden. Dit geluid wordt ook gebruikt als een hen door iets wordt verrast, zoals het plotseling openen van de deur van de kippenren.

De ‘squawk bom’

Dit is wanneer een hen kakelt, klokt en squawkt in één hysterische storm. Het klinkt alsof de kip op het punt staat te exploderen in een wolk van veren. Dit geluid is de alarmroep van een kip, waarin angst wordt uitgedrukt en andere vogels duidelijk wordt gemaakt dat ze het op een rennen moeten zetten. De aanleiding kan een auto, hond of roofdier zijn, of iemand die de hen wil oppakken.

Kakelen

Dit is de naam die wordt gebruikt voor het bekende Tok-tok-tok-totoook! geroep. Wordt dit meermaals, en luid, herhaald, dan heeft de hen waarschijnlijk net een ei gelegd. De hen verlaat het ei en begint te kakelen. Er wordt wel gedacht dat dit een manier is om potentiële roofdieren af te leiden van het ei en het nest.

Tok-tok-tok (maar zonder de totoook!)

Dit licht boze en volhardende geluid wordt vaak geproduceerd door een hen die op haar favoriete nestkast wil gaan zitten maar deze bezet aantreft. Het betekent zowel “Hier ben ik” als “Wegwezen nu!”

Grommen

Als een hen broeds is en de nestkast niet wil verlaten, zal ze een blazend, grommend geluid maken. Dit betekent eenvoudigweg “Afblijven” en “Ga weg!”

Chick-chat

Een hen die eieren aan het uitbroeden is zal allerlei zachte geluiden maken om haar kuikens gerust te stellen. Als de kuikens eenmaal uit het ei zij gekomen en rondrennen, vertelt ze hen met een tuk-tuk! waar de goede plekken zijn om rond te scharrelen en krabben (hanen maken dit geluid ook, als ze hun hennen vertellen dat ze een goede plek hebben gevonden om te foerageren). Moederhennen maken een duidelijke Rrrrrr roep, wat een indicatie is voor de kuikens om snel te komen als de hen het idee heeft dat er gevaar dreigt.

Kraaien

Dit is het terrein van hanen; de klassieke kukeleku – hoewel er ook hennen zijn die zich deze kraaigewoonte eigen maken. Kraaien zegt verschillende dingen. Het betekent dat een nieuwe dag is aangebroken en het tijd is om naar buiten te gaan en rond te scharrelen/pikken. Het vertelt de wereld ook dat dit het territorium is van de haan en dat de hennen van hem zijn. Als er in een toom meerdere hanen zijn, dan zullen de meer onderdanige vogels alleen kraaien nadat de baas zijn zegje heeft gedaan. Kraaien haalt meestal 90 decibel, soms zelfs meer.

Help!

Als een hen van de toom is gescheiden zal ze alarm slaan. Dit geluid lijkt op het gekakel waarmee ze haar nieuwe ei kenbaar maakt. Er wordt gedacht dat het een SOS bericht is naar de haan, wat duidelijk maakt dat hij moet komen om de verloren hen te redden. Dit kan echter gevaarlijk zijn als er roofdieren in de buurt zijn, en het is dus een risicovolle strategie voor een hen die de weg kwijt is.

Brommen

Als eerste geluid in de morgen, als de kippen nog in hun hok zitten gesloten, zullen de hennen een repetitief, brommend geluid maken, dat luider wordt als de minuten verstrijken en de deur van het hok gesloten blijft. Dit geluid betekent “Laat ons eruit – er moet nog een hoop worden rondgescharreld vandaag!”

Met deze kennis van kippenpraat, kunt u misschien begrijpen waar uw dieren het over hebben, zelfs als u ze niet kunt zien. Kippenpraat is een voortdurende conversatie die de hele dag doorgaat.

Wilt u meer lezen over het houden van kippen? Bekijk dan de Omlet kippengids eens voor tips & tricks en advies. Bezoek Omlets website waar u alles vindt voor uw kippen zoals kippenhokken, inlooprennen, afrastering voor kippen en meer.

This entry was posted in Kippen


7 replies on “Kippengeluiden en hun betekenis”

Jasper Lenderink schreef:

Natuurlijk ben ik blij met dit lijstje, maar ik onderscheid nog wel meer terugkerende geluiden bij mijn kippen, zoals zacht kirren (geen borrrb) of een plotselinge korte, harde schreeuw. Dit laatste geluid, wat ook nog kan variëren, klinkt mij altijd alarmerend in de oren, maar als ik ga kijken, blijkt er niets aan de hand. Misschien moet ik er nog wat langer op studeren… Vriendelijke groet, Jasper Lenderink en Marianne Jonker

Nicole Mortier schreef:

Ja die schreeuw hebben we hier ook af en toe. Dikwijls als ze net graantjes krijgen. Ik denk dan telkens dat ze zich verslikt??

Maya schreef:

Heel erg bedankt Rosie dat jij het duidelijker maakt , ik vind het fantastisch !

Ada schreef:

Eén kip komt als ik het hek open,altijd naar me toe,en zegt dan met een helder,maar zacht geluid,zoiets als :Je was er niet ,maar dit is er onderwijl gebeurd.En dan blijft ze naast me praten,terwijl ik water,voer,en brij geef,of opruim .
Ik groet haar dan ook, als ik het hek weer uitga. Zo ben ik bijgepraat…Ze maakt echt contact.

Monique Veenstra schreef:

Mijn kip tok tok tokt de hele middag. Aan een stuk door. Is dit verveling, stress of iets anders

Chantal Timmers schreef:

Onze kip kraait, ik heb me aan alle regels gehouden maar zodra er een auto langs komt begint ze al te kraaien. Soms al om 06.00.
Alles is donker en geïsoleerd wat kan ik nu nog meer doen

Bert Rubrech schreef:

Mis de betekenis van het heel langdurige doordringende dramatische zeurgeluid van meerdere kippen “in koor”. Het lijkt erop of ze hoeveel ongelukkig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *