Omlet blog

Welke mythes over kippen zijn waar?

kippen scharrelen buiten rond

Kippen zijn kleurenblind

NIET WAAR – Kippen kunnen zelfs beter kleuren zien dan mensen. Dankzij vijf lichtreceptoren in het oog (mensen hebben er slechts drie) kunnen kippen veel kleuren helderder zien dan wij.

Kippen kunnen half mannelijk en half vrouwelijk zijn – in twee helften verdeeld

WAAR – Door een fenomeen genaamd bilateraal gynandromorfisme zijn er kippen waarvan de ene kant van hun lichaam mannelijk is (grote kam, sporen en een gespierde borst etc.) en de andere kan vrouwelijk (minder uitgesproken verendek, kleinere kam, lichter gebouwd etc.). Zeker het googelen waard!

Er lopen net zoveel kippen als mensen rond op aarde

NIET WAAR – Er zijn ongeveer vier keer meer kippen dan mensen, namelijk meer dan 25 biljoen. Er zijn zelfs meer kippen op aarde dan welke andere vogel dan ook. 

Kippen navigeren d.m.v. magnetische velden

WAAR – Net als andere vogels gebruiken kippen de magnetische velden van de aarde om zich te oriënteren en door hun omgeving te navigeren. Onderzoek heeft ook aangetoond dat kippen de zon gebruiken om te bepalen hoe laat het is. Aan de hand van de hoeveelheid daglicht weet een haan wanneer het ‘s ochtends tijd is om te kraaien en wanneer het ‘s avonds tijd is om op stok te gaan. 

Kippen zijn kannibalen

ONBESLIST – U heeft misschien wel eens gehoord over kannibalisme onder pluimvee, en het kan inderdaad gebeuren dat kippen het vlees van andere hennen beginnen te pikken. Dit gedrag komt echter niet voor bij in het wild levende kippen, maar is het gevolg van een stressvolle omgeving met beperkte ruimte (zoals bij grote stallen waar kippen voor hun vlees of eieren worden gehouden). Een blije kip zal zijn soortgenoot niet opeten. 

Kippen hebben geen smaakpapillen

Kippen pikken in het gras

NIET WAAR – Hoewel het misschien lijkt alsof kippen zo’n beetje alles eten, hebben ze wel degelijk smaakpapillen én een persoonlijke voorkeur. Een kip kan niet proeven of iets zoet of scherp is, maar proeft wel het verschil tussen zout, zuur en bitter. 

De kleur van de eieren heeft invloed op de  voedingswaarde

NIET WAAR – Hoewel de afgelopen jaren wel eens anders is beweerd, zijn bruine eieren niet gezonder dan witte, of andersom. De kleur van de eieren houdt uitsluitend verband met het kippenras dat het ei heeft geproduceerd, en het heeft geen invloed op de smaak of voedingswaarde.

Een kip zonder kop blijft rondrennen

WAAR – Sommige kippen zullen inderdaad blijven rondrennen als hun kop er afgehakt zou worden. De druk van de bijl triggert een zenuw die eindigt in de nek, waarna een bericht naar de spieren wordt doorgestuurd en de kip gaat bewegen. Dit kan inderdaad zonder de aanwezigheid van het brein. 

De kip beweegt dan terwijl het dier al dood is. Dit was niet het geval voor Miracle Mike. De boer die zijn kop eraf hakte had iets te hoog gemikt waardoor een deel van de hersenen van Mike achterin zijn nek behouden bleef. Hierdoor bleef Mike nog 18 maanden (!) nadat zijn kop er was afgehakt in leven.

Kippen kunnen onder hypnose worden gebracht

WAAR – Een kip kan op verschillende manier in trance worden gebracht. De bekendste manier is door een kip met zijn kop dicht bij de grond te houden en vervolgens een lijn in het zand te trekken (bijvoorbeeld met een stok) beginnend bij de snavel. Dit zal de de kip verlammen en het dier zal stil blijven liggen totdat u in uw handen klapt of een duwtje geeft.

Hoewel het waarschijnlijk niet schadelijk is voor een kip om op deze manier onder hypnose te worden gebracht, is het niet duidelijk hoeveel stress het dier ervaart. Doe dit dus zeker niet te vaak.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *