Omlet blog

Zorgen voor een oudere hond

Foto’s door Tadeusz Lakota op Unsplash

In veel opzichten verloopt het verouderingsproces bij honden net als bij mensen. Oudere honden hebben minder energie, hun zintuigen staan minder op scherp, ervaren veranderingen wat betreft hun slaap- en voedingpatroon, worden grijs en kunnen moeite hebben dingen te onthouden.

Daarnaast worden spieren en botten minder sterk, en het immuunsysteem is minder goed in staat weerstand te bieden tegen infecties. Interne organen werken misschien minder goed waardoor oudere honden last kunnen krijgen van lever-, hart- en nieraandoeningen.

Dit klinkt misschien dreigend en vervelend, maar het is een natuurlijk proces dat we moeten accepteren. En als u als eigenaar op de juiste manier voor uw oudere hond zorgt, dan kunnen jullie samen genieten van de laatste gouden jaren.


Wanneer wordt een hond als senior beschouwd?

Niet alle honden worden op dezelfde leeftijd oud. Net als het geval kan zijn bij mensen, ziet komen sommige honden een stuk jonger of juist over dan hun leeftijd. Het risico op ziektes en problemen met het zicht en gehoor kan genetisch bepaald zijn.

Maar het belangrijkste bij het achterhalen wanneer uw hond als senior wordt beschouwd, is het formaat. Kleine hondenrassen en terriërs worden als oud gezien als ze tussen de 10-11 jaar zijn, middelgrote rassen zoals retrievers wordt als als senior beschouwd als ze 8-10 jaar zijn, en grote en zeer grote rassen bereiken de seniorleeftijd als ze 5 of 6 jaar oud zijn.

Wat kan ik voor mijn oudere hond doen?

Uw hond heeft nog steeds voldoende beweging nodig, ook als uw huisdier minder jong en energiek overkomt dan vroeger. Houd er wel rekening mee dat uw hond niet meer zo ver kan wandelen als voorheen, en probeer daarom vaker maar minder lang te wandelen. Ook is het belangrijk om uw hond mentaal uit te blijven dagen. Voerspeeltjes en puzzles zijn een goede manier om het brein van uw hond scherp te houden.

Oudere honden die niet meer zoveel bewegen als ze vroeger deden, lopen het risico in sterk in gewicht aan te komen. Daarom zal hun dieet moeten worden aangepast aan hun nieuwe energielevels. Vraag uw dierenarts advies over voeding voor senior honden, al is een algemene tip om voer te kiezen met een laag vetgehalte en om het aantal beloningen te beperken.

Laat regelmatig de gezondheid van uw oudere hond door een dierenarts controleren. Zo kunnen mogelijke problemen in een vroeg stadium worden vastgesteld. De verzorging van het gebit is ook belangrijker dan ooit. Vaak wordt de vacht van oudere honden droger en minder glanzend, en wat extra vachtverzorging kan hier bij helpen.

Slaapsituatie veranderen

De tijd dat uw hond op elke plek in slaap kon vallen zijn voorbij. Comfort is erg belangrijk voor oudere honden, en hun vermoeide spieren kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken.

Kies een mand die is ontworpen om voor het lichaam van uw hond te zorgen, idealiter met een stevig matras dat steun biedt en een zachte topper. Omlets Bolsterbedden voor honden zijn uitstekend voor oudere honden, dankzij het kwalitatieve traagschuim matras. Ook kan het van de vloer kan worden gehaald, wat het voor oudere honden makkelijker maakt de mand in en uit te komen.

Het is ook belangrijk om te weten dat oudere honden gevoeliger zijn voor temperatuurveranderingen. Zet de hondenmand op een plek waar het warm blijft in de winter en koel in de zomer, en geef ze een extra deken in de winter en gebruik eventueel een koelmat in de zomer.

De juiste keuze maken aan het einde van het leven 

Op een dag kunt u als eigenaar voor de moeilijke keuze komen te staan met betrekking tot de gezondheid van uw hond en misschien zelfs of zijn leven nog het leven waard is.

Mocht uw hond te maken krijgen met een te behandelen ziekte, dan zult u stil moeten staan bij de ingreep en de invloed die het op uw hond zal hebben. Wat is de kwaliteit van hun leven na de behandeling en hoeveel kan het het leven van uw hond verlengen? Als u een verzekering heeft voor uw hond, dan zou geld niet iets hoeven zijn om rekening mee te houden, maar veel operaties zijn erg prijzig en zeker niet zonder risico.

Probeer uw eigen gevoelens even opzij te zetten en bedenk wat het beste is voor uw hond. Hoewel het misschien mogelijk is om een paar extra maanden te winnen, kan het wel betekenen dat uw hond dan voortdurend pijn heeft en niet meer in staat is de dingen te doen die hij of zij graag deed, en geen plezier heeft.


Oudere honden kunnen angstiger worden. Hun lichaam en geest veranderen, en dit kan verwarrend zijn. Zelfs als een hond u misschien niet meer zo goed ziet of hoort, voelt hij uw aanwezigheid wel. Dit zal uw hond kalmeren, dus probeer zoveel tijd mogelijk met uw huisdier door te brengen. De laatste jaren van het leven van uw hond kan een mooie tijd zijn voor u en uw huisdier. Maakt u zich er dus niet teveel zorgen over dat uw hond ouder wordt, maar kruip fijn samen op de bank en speel spelletjes – zoals u dat altijd heeft gedaan!

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *