Omlet blog

Hoe lang kunnen kippen alleen zijn?

Zoals voor alle huisdieren geldt, heeft u als eigenaar de voornaamste verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw dieren veilig en tevreden zijn. Dit houdt ook in dat voordat u van huis vertrekt, voor werk of vakantie, u een plan moet hebben voor de kippen, om er zeker van te zijn dat ze van alles zijn voorzien wat ze nodig hebben als u er niet bent.

Kippen kunnen in vergelijking met veel andere populaire huisdieren vrij goed voor zichzelf zorgen; ze hebben niet elke aandacht van mensen nodig, zullen zelf voor voldoende beweging zorgen en zullen niet overeten als er een overschot aan voer aanwezig is. Toch zijn er een aantal dingen om bij stil te staan voordat u uw kippen alleen kunt laten.

Hoe lang kan ik mijn kippen alleen laten?

Dit is geen makkelijk te beantwoorden vraag, omdat dit sterk afhangt van uw kippen, waar u woont en de huisvesting van uw vogels. Zelfs als u uw kippen een dag alleen laat, dan vraagt dit om wat voorbereiding.

Hennen moeten altijd water en voer tot hun beschikking hebben, en voldoende ruimte om rond te scharrelen. Dit kan vrij eenvoudig worden geregeld als u voor 2-3 dagen weggaat. Het zal echter iets lastiger zijn om ervoor te zorgen dat uw kippen beschermd zijn tegen roofdieren, als u niet in de buurt bent om een oogje in het zeil te houden. Uw kippen zonder toezicht vrij laten rondscharrelen is niet zonder risico’s, en het is daarom belangrijk dat u een veilige ren heeft die groot genoeg is voor uw kippen om comfortabel in rond te scharrelen.

Een Eglu Cube in combinatie met een Inloopren is de perfecte setup voor allerlei situaties, maar waarschijnlijk met name als u niet voortdurend uw kippen in de gaten kunt houden. De Inloopren kan worden uitgebreid naar gelang het aantal kippen dat u heeft, en u kunt er zeker van zijn dat uw kippen zich niet zullen hoeven verdedigen tegen vossen of wilde vogels.

Als u zeker weet dat u een ren heeft die veilig en groot genoeg is, en dat er geen risico bestaat dat uw kippen zonder voer en water komen te zitten, dan zullen de meeste kippen een weekend alleen door kunnen brengen.

Moet ik een kippen-oppas regelen?

Als u langer dan drie dagen weggaat, dan zult u de hulp van iemand moeten inschakelen die dagelijks controleert hoe het met uw kippen gaat en ze de nodige verzorging geeft. Zelfs als u maar een nachtje van huis bent, is het altijd aan te bevelen een vriendelijke buur te vragen om even over de schutting te kijken om te zien hoe het met uw kippen gaat.

Want ongelukken kunnen gebeuren: een kip kan vallen en pijn hebben, of misschien is de drinkbak omgevallen. Uw buur of vriend kan in dit geval de drinkbak weer vullen of u bellen om u te laten weten dat er iets is voorgevallen.

Het zal u misschien verbazen hoeveel mensen maar wat graag eenmaal per dag voor uw kippen zorgen, als ze de verse eieren kunnen houden. En met een automatische kippenhokdeur die uw kippen ‘s ochtends naar buiten laat en ‘s avonds de deur achter ze sluit, kunnen uw helpers zelf bepalen op welk moment van de dag ze langs willen komen.

Als u iemand heeft gevonden die op uw kippen wil passen, dan is het vriendelijk om dit zo makkelijk mogelijk te maken door alles voor te bereiden en klaar te zetten voordat u vertrekt

Wat hebben mijn kippen nodig als ik er niet ben?

Als u ervan overtuigd bent dat u uw kippen met een gerust hart een paar dagen alleen kunt laten, dan heeft u waarschijnlijk al over de volgende zaken nagedacht, maar we noemen ze voor de zekerheid nog even:

Voer en water

Waarschijnlijk weet u vrij goed hoeveel water en voer uw kippen per dag nodig hebben, wat afhankelijk is van het ras, de leeftijd en het formaat van uw kippen. Het is altijd beter iets teveel voer te geven dan te weinig, Ook is het een goed idee om meer dan één voer- en drinkbak neer te zetten, voer het geval er een omvalt.

Voorbereiding voor uiteenlopende weersomstandigheden

Vertrouw het weerbericht nooit volledig. Zorg er altijd voor dat kippen in hun hok kunnen en dat ze in de ren plekken hebben om te schuilen, mocht het de hele dag regenen of juist erg zonnig zijn.

Entertainment

Als uw kippen eraan gewend zijn dat u ze elke dag na uw werk gezelschap komt houden, dan zullen ze deze interactie misschien missen wanneer u er niet bent. Dit kunt u compenseren door ze wat extra speeltjes voor in hun ren te geven. Sommige kippen kunnen geen genoeg krijgen van de Chicken Swing, terwijl andere kippen dol zijn op voerdispensers zoals de Caddi snackhouder en Peck Toys.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *