Omlet blog

Een ontsnapte kip vangen

Een close-up van een bruin-witte kip

Alleen kippen die volledig handtam zijn vinden het plezierig om te worden opgetild. Veel kippen vinden het echter niet aangenaam, en in dit geval is het beter om een vogel alleen op te tillen als dit echt nodig is.

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom het interessant is om te weten hoe u een kip kunt vangen. Misschien is een van uw kippen in gevaar, of moet een vogel worden schoongemaakt als het dier in contact is gekomen met olie of een andere kleverige substantie, of misschien wilt u een kip optillen om te controleren of ze helemaal in orde is.

Er zijn verschillende manieren om een kip te vangen. Als de kip in gevaar is omdat het dier is ontsnapt of wanneer ze in een tuin loopt waar een hond aanwezig is, dan zult u meestal met succes de kip kunnen “hoeden” in plaats van haar proberen op te tillen. Als een hond een gevaar vormt, is het aanlijnen of opsluiten van de hond de eerste actie die moet worden ondernomen. Als de kip is ontsnapt en moet worden gevangen om haar terug in veiligheid te brengen, dan kunt u dit het beste doen door met uitgestrekte armen te gaan staan en haar aan te moedigen terug te keren naar het kippenhok. De kip zal op zoek gaan naar haar medekippen, dus “stuur” haar naar het gat in het hek of het open hek waarlangs de kip is ontsnapt.

Is een kip echter over een muur gefladderd, dan zult u misschien een beroep moeten doen op traditionelere jachttechnieken om de kip te vangen.

Een meisje tilt een zwart-witte kip opEen niet-handtamme kip vangen

Als de kip erg tam is, dan kunt u haar iets lekkers aanbieden en de kip oppakken. Was het maar zo simpel met alle kippen! Sommige kippen zijn net zo makkelijk te pakken te krijgen als een schuimend zeepblok – en deze variant met pootjes kan een snelheid van 14.5km per uur bereiken. Vaak zult u de kip eerst in een hoek moeten drijven om haar te pakken te krijgen.

Als een kip is ontsnapt, u haar ziet wegrennen of wanneer ze zich gewoon verstopt in een grote tuin of weiland, dan kunt u het beste geduldig wachten en het instinct van de kip om huiswaarts te keren zijn werk laten doen. Als het donker begint te worden zal een kip vanzelf terug naar het kippenhok gaan. Dit is een van de makkelijke dingen van het houden van pluimvee!

De beste manier om een kip te vangen 

Vinden kippen het plezierig om te worden opgetild? Doorgaans zal het antwoord op deze vraag ‘nee’ zijn. Maar als u om wat voor reden dan ook een kip moet vangen, dan zijn er verschillende manieren om dit te doen. Niet alle manieren zijn echter aan te bevelen voor mensen met weinig ervaring met kippen.

  • Het gebruik van een net om een kip te vangen. Ook netten kunnen gevaarlijk zijn, omdat een klauw erin verstrikt kan raken en een verwonding kan veroorzaken. Kiest u voor deze methode, zorg er dan voor dat u de kip zo snel mogelijk vangt om stress zoveel mogelijk te beperken – hoewel de aanblik van het net de arme kip voor altijd in de stress zal laten schieten! Gebruik voor het vangen van een kip altijd een zo groot mogelijk net. Een deken is trouwens ook een veiliger manier om een kip te vangen.
  • Het gebruik van een kooi om een kip te vangen. Een onweerstaanbaar lekkere snack in de kooi leggen, om vervolgens het deurtje voorzichtig te sluiten met een lange stok, kan een effectieve methode zijn om een kip te vangen. Het enige nadeel is dat ook alle andere kippen in de verleiding zullen komen om een kijkje te nemen!
  • Het gebruik van een doos om een kip te vangen. Nadat u een kip in een hoek van de ren of het hok heeft gedreven, kunt u een grote doos over het dier plaatsen, met de flappen naar binnen gevouwen. Deze techniek kan van pas komen als u overdag een kip moet vangen (hoewel het ‘s avonds ook werkt) of als de kans bestaat dat dier agressief is.
  • Een zaklamp zorgt ervoor dat een kip makkelijker te vangen is. Dit is de eenvoudigste en meest efficiënte methode om een kip op stok te vangen. Als kippen samen met de rest van de toom in hun hok of ren op stok, zitrekken of in hun nestkast zitten, dan zullen ze instinctief op hun plaats blijven zitten. Als u het kippenhok opent en met een zaklamp naar binnen schijnt (een zaklamp voor op het hoofd is perfect), dan kunt u op de hen die u wilt onderzoeken schijnen en haar met minimale moeite oppakken.

Een kip optillen

Tijdens het optillen van een kip is het belangrijk dat u vastberaden bent, maar niet hardhandig. Het dier goed vastpakken terwijl u voorkomt dat het met zijn vleugels kan slaan is hierbij belangrijk. De correcte methode om een kip op te pakken is door een hand over de rug te leggen, de vleugels in bedwang te houden en de kip tegen u aan te houden. Als de vogel erg paniekerig is, dan kunt u bijvoorbeeld een handdoek over het dier leggen om haar te kalmeren.

Een handtamme kip is uiteraard het makkelijkst te vangen. Lok de hen met wat snacks, pak haar op en aai haar om haar gerust te stellen. Als de reden dat u haar heeft opgepakt is voltooid kunt u haar op de grond zetten en een paar stappen terug doen. De kip zal de rest doen door zich snel bij haar toom te voegen.

Er zijn dus meerdere manieren om een kip te vangen, maar pas ze alleen toe als dit echt noodzakelijk is. Vermijd het gebruik van een stok met lus en net als dit mogelijk is, en ga voor de methode die het meest geschikt is voor de betreffende kip en de omstandigheden.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *