Omlet blog

Verhuizen met kippen

Verhuizen is voor iedereen een stressvolle ervaring – ook voor huisdieren en kippen. Wat uw kippen betreft, kunt u voor een succesvolle overplaatsing zorgen door alles ‘aan de andere kant’ voor ze op orde te hebben. Zoals u voor uzelf misschien eerst het koffiezetapparaat en wat mokken uitpakt voordat u aan het grote werk begint, moeten de ren en het kippenhok helemaal op orde zijn, nog voordat u aan uw eerste kop koffie begint!

Kippen zijn gevoelig voor stress, en het minste wat u kunt verwachten is dat de eierproductie daalt. Zwakkere of nerveuze kippen lopen het grootste gevaar, omdat paniek voor ongecontroleerd gedrag kan zorgen waarbij ze een poot kunnen breken of erger. De hoeveelheid stress tot een minimum te beperken is daarom de sleutel tot een succesvolle verhuizing.

De minst stressvolle manier om uw kippen klaar te maken voor de verhuizing is door ze vanuit hun hok in een doos/kooi te zetten. Doe dit niet later op de dag wanneer ze in de tuin rondscharrelen en u ze in een hoek moet drijven om ze te pakken te krijgen. Dit draagt niet bij aan het minimaliseren van stress.

Kippen transporteren

Uw kippen dienen vervoerd te worden afgedekte, goed geventileerde dozen of kooien. Deze moeten ruim genoeg zijn zodat uw vogels zich kunnen omdraaien (om te voorkomen dat ze in een afgesloten ruimte in paniek schieten), en donker genoeg om ervoor te zorgen dat hun instinct zijn werk doet en ze wat indommelen tijdens de reis. Als de reis echter lang is, dan moet het licht genoeg zijn om uw kippen te kunnen voeren. Speciale kooien maken dit makkelijker.

Per kip heeft u doorgaans een doos nodig, dus zorg ervoor dat u er voldoende heeft voor de grote dag. Kippen met een gelijkaardig, rustig karakter kunnen in dezelfde doos worden vervoerd. Leg op de bodem van elke doos of kooi stro om de mest op te vangen. Zet de dozen stevig vast en plaats niet meer dan drie op elkaar.

Het is belangrijk dat de vogels het tijdens de reis niet te warm krijgen, dus zorg voor voldoende ventilatie. Als u maar twee of drie kippen heeft, dan kunnen ze op de achterbank worden vervoerd. Houd de dozen of kooien op hun plaats met dekens – of gordels – om te voorkomen dat ze door de auto schuiven.

Wat de reis zelf betreft is het belangrijk om een route te kiezen met de minsten hobbels, en de snelst mogelijke route. Als de weg naar het nieuwe huis een rechte snelweg is, dan komt dit goed uit. Lokale wegen met veel bochten vereisen wat meer planning. Is er geen andere mogelijkheid dan wegen met veel bochten te nemen, dan is de snelste route de beste optie.

Geef uw kippen vanaf twee weken voor de verhuizing een dieet dat rijk is aan alle benodigde vitaminen en mineralen. Sommige mensen voegen probiotica of extra vitaminen toe aan het voer, iets wat u met de dierenarts zou kunnen overleggen.

Indien de reis kort is hoeft u zich geen zorgen te maken over voeding tijdens de reis. Tijdens een langere reis zult u uw kippen wel moeten voeren. Neem zeker om de drie uur een lange pauze, om de vogels wat tot rust te laten komen om te eten. Vervoert u uw kippen in een kooi, dan kunt u een waterfles aan de zijkant bevestigen.

Een verplaatsbaar kippenhok?

Ouderwetse kippenhokken zijn lastig om te verplaatsen. Veel kippeneigenaren kiezen er dan ook voor om een nieuwe hok en ren te bouwen bij het nieuwe huis. Hierdoor kan het gebeuren dat de kippen in een tijdelijk onderkomen moeten verblijven totdat hun nieuwe hok in orde is.

Er zijn manieren om dit ongemak te vermijden. Een verplaatsbaar hok met ren kan uiteen worden gehaald en binnen een paar minuten weer worden opgebouwd in de nieuwe tuin. Dit heeft ook als voordeel dat het voor uw kippen een bekende plek is. Door uw kippen een plek te geven die ze door en door kennen, beperkt u de stress van de verhuizing aanzienlijk.

Kippenhokken zoals Eglu’s zijn wat dit betreft ideaal. Door het hok in uw nieuwe tuin op te zetten zodra u aankomt, zullen uw kippen zich thuis voelen nog voordat u de eerste verhuisdoos uitpakt. Mensen zullen niet ontkomen aan de stress die bij een verhuizing komt kijken, maar voor kippen hoeft dit dus niet het geval te zijn!

Toch is het proces nog niet helemaal voorbij wanneer uw vogels veilig in hun hok zitten in hun nieuwe tuin. Stress kan ervoor zorgen dat tot dat toe verborgen gezondheidsproblemen naar boven komen. Houd de gezondheid van uw kippen daarom dagelijks goed in de gaten terwijl de kippentoom gewend raakt aan de nieuwe omgeving. Nog een goede reden om een makkelijk te verplaatsen kippenhok met ren te overwegen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *