Omlet blog

De ultieme honden-hygiëne gids van dogtor Adem

Dogtor Adem, oprichter en eigenaar van Dog-Ease, is een honden-behaviourist en trainer met ruim 15 jaar ervaring in het werken met honden en hun eigenaren. In deze blog vertelt Adem alles over honden-hygiëne en deelt hij zijn ervaring met de nieuwe, eenvoudig fris en schoon te houden Topology hondenmand van Omlet


Nu het steeds vroeger donker wordt en het steeds meer regent, is het ook steeds lastiger om modder buiten te laten en de hondenmand schoon en fris te houden. Dus toen Omlet me vroeg hun nieuwe Topology hondenmand te reviewen, werd ik best wel enthousiast! De mand is voorzien van een uiterst comfortabel traagschuim matras dat door stijlvolle pootjes van de grond wordt gehouden (met keuze uit verschillende stijlen, zodat ze passen bij uw smaak van interieur!) De volledig wasbare hoes kan worden bedekt met verschillende soorten afritsbare toppers die het gemakkelijk maken om de hondenmand schoon en hygiënisch te houden.

Laten we het eerst hebben over hondenhygiëne en waarom dit belangrijk is

Onze honden proberen van nature zichzelf schoon te houden door zichzelf te likken. Ook proberen ze ook hun mand schoon en comfortabel te houden door ‘de grond vrij te maken’ door te graven en rond te cirkelen in hun mand. Toen honden nog minder gedomesticeerd waren, was dit een belangrijke handeling  om hun slaapplek schoon te houden en te ontdoen van vegetatie, parasieten en andere diertjes die mogelijk schadelijk konden zijn. In feite vertonen wilde voorouders van onze honden, zoals wolven en wilde honden, dit soort gedrag nog steeds. Natuurlijk hoeven honden die bij ons in huis leven geen vegetatie of diertjes uit hun bed te verwijderen voordat ze erin gaan liggen, maar als hun manden niet worden gewassen, kunnen er wel andere schadelijke organismen in huisvesten zoals bacteriën en schimmels. Onderzoek heeft aangetoond dat er bacteriën en schimmels zoals MRSA, salmonella, ringworm en listeria, maar ook ontlasting in de manden van onze geliefde honden kunnen zitten. Stuifmeel kan ook worden binnengebracht, evenals vuil, dat allergieën en huidaandoeningen kan verergeren van zowel mensen als honden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat bacteriën en infectieziekten van dieren op mensen kunnen worden overgedragen (deze staan ​​bekend als zoönose). Het is daarom belangrijk voor zowel de gezondheid van honden als hun eigenaren dat we regelmatig het lichaam en de mand van onze hond reinigen, zodat ze minder snel schadelijke organismen meedragen die schadelijk zijn voor ons en/of onze huisdieren.

Dus, hoe kunnen we onze honden schoon houden?

Het belangrijkste bij het schoonhouden van uw hond is het regelmatig verzorgen van de vacht van uw huisdier. Of u er nu voor kiest om dit zelf te doen of een professional in te schakelen (of beide te combineren!), het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond op zijn gemak is en zo de verzorging als positief ervaart. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om uw hond volledig te verzorgen, het zal er ook voor zorgen dat uw hond van de ervaring geniet en niet gestrest raakt. Als uw hond nog nooit eerder een verzorging heeft ondergaan, of wanneer al duidelijk is dat uw hond het niet prettig vindt om verzorgd te worden, laat uw hond hier dan langzaam aan wennen. Begin met korte sessies die uw hond kennis laten maken met de voorwerpen waar ze mee te maken kunnen krijgen of waarmee ze worden behandeld tijdens het trimmen. Denk aan borstels, nagelknippers, handdoeken, etc. Laat uw hond om te beginnen deze dingen gewoon zien, en prijs gewenst en zelfverzekerd gedrag rond deze objecten met een smakelijke beloning. Als uw hond eenmaal zelfverzekerd overkomt, dan kunt u doorgaan met het dichterbij brengen van de hond en misschien uw hond voorzichtig kennis laten maken met de verzorgingsproducten. Vergeet niet om positief en zelfverzekerd gedrag te belonen terwijl u dit doet. Ga langzaam door met deze aanpak en bouw het vertrouwen van uw hond op, totdat u in staat bent om uw hond volledig te behandelen en te verzorgen. Als u ervoor heeft gekozen om uw hond te laten behandelen in een trimsalon, dan kan het een goed idee zijn om deze locatie een paar keer bezoeken voordat u uw hond hier achterlaat. Vergeet niet om uw introductie van deze items en deze nieuwe ervaring in het tempo van uw hond te doen, en zet indien nodig gerust een stap terug.

Welke dingen kunnen we aanleren om de verzorging van onze hond makkelijker te maken?

Om u te helpen uw hond gemakkelijk te verzorgen en behandelen, zijn er een aantal dingen die ik hondeneigenaren hun hond help aanleren. Ook raad ik aan om structuur aan te brengen in uw trainingsschema.

De eerste commando is ‘sta stil’. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een beetje een saai ‘commando’ lijkt (ze staan ​​gewoon stil, toch?!), is dit eigenlijk een heel handig commando. Als uw hond dit commando begrijpt, kan hij/zij stil blijven staan ​​terwijl u bijvoorbeeld de poten afveegt wanneer uw huisdier het huis in komt na een modderige wandeling, of tijdens het borstelen van de vacht – met name borst en buik. Het kan ook nuttig zijn voor u of een trimmer tijdens het wassen van uw hond, zodat u of uw trimmer alle delen van het lichaam makkelijk kan gewassen.

Het tweede commando is ‘lig’. Bij dit commando ligt de hond plat op zijn zij. Ook dit kan helpen bij de algemene verzorging van de vacht en, in het bijzonder, het gemakkelijk schoonmaken van oren en ogen en poten.

Het derde commando dat ik zou aanraden is ‘draai’. Hierbij leert u uw hond draaien, een commando dat ik graag gebruik terwijl mijn honden na een wandeling op de deurmat staan, zodat ze effectief hun eigen poten afvegen!

Hoe kan de hondenmand schoon worden gehouden?

Als we onze hond schoon willen houden, is het logisch om ook hun mand schoon te houden – want als je erover nadenkt zou je ook niet douchen om vervolgens in een bed te kruipen dat al maanden niet is gewassen! De meest voor de hand liggende manier om de hondenmand schoon te houden, is door de mand te wassen. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, omdat veel hondenmanden te groot zijn voor de gemiddelde wasmachine of geen afneembare hoezen hebben die kunnen worden gewassen. Los vuil moet dan ten minste regelmatig uit de mand worden verwijderd en de mand moet vervolgens worden gedesinfecteerd met een diervriendelijk reinigingsmiddel. Ventilatie is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat manden schoon en hygiënisch blijven, aangezien de luchtstroom ervoor zorgt dat vochtige gebieden sneller kunnen drogen en dat bacteriën niet kunnen groeien (donkere, warme en vochtige plekken zijn een broedplaats bacteriën). De hondenmand in de zon leggen om te drogen kan ook helpen bij het elimineren van bacteriën na het wassen van de mand. Natuurlijk is het ook belangrijk dat na het schoonmaken van de mand de mand volledig droog is voordat uw hond het weer gebruikt.

Maar wat als mijn hond niet graag in zijn eigen mand slaapt?

Om de opeenhoping van vuil, haar en bacteriën te beperken op plaatsen in huis waar u dit liever niet heeft, is het belangrijk om het slaapgedeelte van onze hond zo uitnodigend mogelijk maken, zodat dit de plek is waar ze graag zijn. Denk na over de soort mand dat uw hond het liefste heeft. Sommige hondenrassen strekken zich graag uit, terwijl andere zich juist graag opkrullen. Soms geven honden de voorkeur aan een comfortabel plat oppervlak, terwijl andere graag een steunrand hebben waardoor ze veiliger aanvoelen. Hoe uitnodigender en comfortabeler de hondenmand, des te groter de kans dat uw hond er zal willen slapen. Kijk goed wat uw hond prettig vindt, zodat u een mand kunt kiezen die past bij zijn/haar voorkeuren. Dit is het eerste wat u kunt doen om uw hond aan te moedigen op de voor hem/haar aangewezen plek te gaan slapen.

Wanneer u ervoor heeft gezorgd dat de hondenmand zo uitnodigend mogelijk is en uw hond er nog steeds niet op wil slapen, denk dan eens na over de plek van de mand. Bevindt de mand zich in een tochtvrije ruimte? Staat het niet in direct zonlicht waardoor het te warm wordt? Als de mand op een geschikte plek staat, is de volgende stap om uw hond te laten ervaren dat de slaapplaats een veilige en aangename plek is om te zijn. U kunt het commando ‘in de mand’ aanleren en wat lekkers geven als uw hond het commando opvolgt. Ook kunt u wat hondenkoekjes en speelgoed in de mand leggen, waardoor uw hond zal worden aangemoedigd om in de mand te blijven en dit een aangename ervaring te maken.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond graag in de mand wil gaan liggen door ervoor te zorgen dat hij/zij gedurende de dag voldoende mentaal en fysiek wordt uitgedaagd zodat uw huisdier moe is en wil ontspannen. Dit kan ook helpen bij het aanpakken van het probleem ‘verlatingsangst’, wat een andere reden kan zijn waarom uw hond liever dicht bij u in de buurt is dan in zijn of haar eigen bed ligt. Als u denkt dat uw hond verlatingsangst heeft, dan is het aanbevolen om de hulp in te schakelen van een gedragstherapeut om het probleem aan te pakken, zodat uw hond een zelfverzekerd en stressvrij leven kan leiden.

Wat is dus het belangrijkste aan een hondenmand?

Op basis van het bovenstaande, zouden mijn aanbeveling voor een hondenmand zijn dat: 

  1. Deze makkelijk schoon te maken is met verwijderbare hoezen
  2. Het makkelijk is om rond en onder de mand schoon te maken, en de mand idealiter van de grond wordt gehouden door pootjes voor ventilatie
  3. Het aansluit bij de persoonlijke voorkeuren van uw hond, namelijk dat de mand groot genoeg is om om te liggen, of voorzien is van een steunrond als uw hond het fijn vindt om hier tegenaan te liggen.

Omlets Topology hondenmand voldoet aan al deze eisen, plus het ziet er super stijlvol uit en kan naar wens worden aangepast om bij allerlei interieurs te passen. De afritsbare bovenkant maakt het ook enorm makkelijk om de mand regelmatig schoon te maken, en als u meer dan één topper koopt hoeft uw hond nooit meer zonder een schone slaapplek te zitten! Na de Topology mand een paar weken te hebben geprobeerd, ben ik van plan er nog een te kopen, mijn hond vindt het geweldig en ik ook!

Dogtor™ Adem

Honden-behaviourist en trainer

Eigenaar van Dog-ease

www.dog-ease.co.uk

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *