Omlet blog

Help! Mijn kippen vliegen steeds weg

Kippen in de achtertuin houden is leuk, maar dan moeten ze daar wel blijven! Kippen zien wegvliegen om ze vervolgens weer te moeten vangen is niet de makkelijkste taak. Het geeft iedereen stress en het kan zelfs gevaarlijk zijn voor uw kippen. Maar hoe kan dit probleem worden opgelost? Hun vleugels afknippen? Dat is duidelijk geen oplossing, maar er zijn wel een aantal andere anti-fladder technieken die ervoor kunnen zorgen dat uw gevederde vrienden met hun pootjes op de grond blijven staan.

Waarom wil mijn kip wegvliegen?

Als u een kip heeft die er voortdurend vandoor gaat, dan kan dit een aantal oorzaken hebben. Elke kip heeft een eigen karakter. De ene kip vindt het prima om onder een boom in de tuin of in de ren uit te rusten, terwijl de andere kip lijkt te worden aangetrokken door de zin naar vrijheid. Deze reislust en dit avontuurlijk gedrag lijkt meer voor te komen bij bepaalde kippenrassen. Zo is het niet vreemd om bijvoorbeeld een leghorn of gauloise hoog in een boom aan te treffen. Dit houdt met name verband met hun lichtere postuur in vergelijking met andere kippenrassen. En door het groepsgedrag van kippen hoeft er maar een de geest te krijgen, en zullen de andere kippen vanzelf volgen.

Maar het kan ook zijn dat een kip niet opvliegt om een plek te vinden om te roesten, maar om te ontsnappen. Een plotselinge gebeurtenis kan zorgen voor paniek. Bezoek van een hond, de aanwezigheid van een vos en zelfs een plotseling hoog geluid kan stress bij uw hennen veroorzaken. Ze hebben dan twee opties: wegrennen of wegvliegen. Wanneer uw kippen stress, angst of paniek ervaren dan kunnen ze hoger vliegen dan u misschien voor mogelijk had gehouden. Hierbij kunnen ze zichzelf bezeren. Maar hoe kunt u voorkomen dat deze situatie zich voordoet?

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kippen wegvliegen?

Er zijn drie maatregelen die kunnen worden getroffen als u vlieg-grage kippen heeft:

  • Zet het kippenhok op een rustige en weldoordachte plek. Als u voldoende ruimte heeft, zet het kippenhok dan uit de buurt van potentieel gevaar: wegen, parkeerplekken, speelplekken voor kinderen. Hier zouden uw kippen zich op hun gemak moeten voelen. Het kippenhok is hun thuis, en moet een plek zijn waar ze rustig kunnen eten, rondscharrelen en slapen.
  • Geef uw kippen een zo ruim mogelijke ren. Door de afrastering hoog genoeg te maken kunt u voorkomen dat uw vogels wegvliegen en ze beschermen tegen roofdieren en ander gevaar van buitenaf. Een gesloten ren, zoals een inloopren voor kippen, is ideaal om uw kippen een veilige ruimte te geven om in rond te scharrelen en hun vleugels te kunnen strekken, zonder dat ze kunnen ontsnappen.
  • De derde maatregel is vaak bekend bij mensen die kippen houden, maar wordt niet vaak toegepast. Toch is dit een belangrijke voorzorgsmaatregel als u kippen houdt. Het betreft het kortwieken van een enkele vleugel waardoor de kip tijdens het vliegen uit balans wordt gebracht en zo wordt belemmerd om ervandoor te gaanMaar hoe doe je dit? Gebruik clippers en knip de slagpennen, dit zijn de grootste veren. De veren moeten op de helft worden afgeknipt om het kortwieken effectief te laten zijn. Hierbij wordt alleen in keratine geknipt (net als onze nagels en haren). Het is dus alsof een kip naar de kapper gaat!

Bekijk hier de video “How to Clip your Chickens Wings (Easy to do)”

Door uw kippen een aangename leefomgeving en een grote, veilige ren te geven, zorgt u ervoor dat ze tevreden zijn in hun onderkomen. Maar indien nodig kan het kortwieken van vleugels een efficiënte oplossing zijn voor vastberaden ontsnappers. 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *