Omlet blog

Waarom springen cavia’s (“popcorn”)?

Bruine cavia maakt popcorn in de luchtAls een cavia blij en opgewonden is, kan het zijn dat hij/zij een vreugdesprongetje maakt, ook wel ‘popcorn’ genoemd. Dit is een plotselinge sprong, soms vanuit een staande positie, soms tijdens het lopen, waarbij vaak onder een luide piep van richting wordt veranderd!

Niet alle cavia’s vermaken hun baasjes met popcorning, maar veel doen dit wel. Meestal is blijdschap de reden voor popcorneren. Uw cavia’s hebben het gewoon naar hun zin, raken opgetogen en springen! Ze springen letterlijk van vreugde. Nou ja, bijna altijd …

Maken cavia’s een popcorn als ze bang zijn?

Een plotseling springende cavia is zeker niet abnormaal, hoewel cavia’s af en toe uit angst een popcorn kunnen maken. Het is niet moeilijk te achterhalen wanneer dit het geval is – was er bijvoorbeeld sprake van een onverwacht geluid of heeft uw cavia een kat of hond gezien, of een ander mogelijk gevaar? Als angst de trigger is, dan zal de cavia na het landen dekking zoeken en vaak alarm slaan.

Toch zal een cavia meestal juist ‘bevriezen’ in plaats van een popcorn te maken als hij gevaar ziet. Dit is gedrag dat alle knaagdieren (en ook konijnen) gemeen hebben.

Popcorning is te zien bij veel jonge zoogdieren (hoewel dit alleen bij cavia’s zo wordt genoemd), denk bijvoorbeeld maar aan lammetjes. Het gedrag maakt vaak deel uit van rennen en springen, wat bij cavia-liefhebbers wel bekend staat als ‘zoomies’.

Cavia’s aanmoedigen tot popcorning

Hoewel popcorning niet niet kan worden aangeleerd, zijn er wel een paar manieren waarop uw cavia’s kunnen worden aangemoedigd. Het aanbieden van een favoriete snack is vaak reden tot dit gedrag, en het kan op den duur zo zijn dat alleen de aanblik van de snack al tot dit gedrag kan leiden. Dit is het moment dat training van start kan gaan, bijvoorbeeld door een commandowoord te introduceren (zoals ‘popcorn!’) Elke keer dat u wat lekkers aanbiedt, kan het zijn dat uw cavia’s het woord gaan associëren met de beloning. Dit kan er in theorie toe leiden dat door simpelweg ‘popcorn!’ te zeggen, uw cavia’s zullen gaan springen van vreugde!

Cavia’s vinden het heel leuk om nieuwe speeltjes te krijgen, wat reden kan zijn tot het maken van een popcorn. De blijdschap is vaak van lange duur, en een nieuwe hooiruif, bal, helling of tunnel kan zelfs enkele weken nadat het item werd geïntroduceerd voor een vreugdesprong zorgen.

Regelmatig spelen met uw cavia’s zal ook worden gewaardeerd. Als ze zich veilig voelen in hun ren, kan er enthousiast worden rondgerend. Als u uw cavia’s oppakt om ze te knuffelen, zullen ze vaak een vreugdesprong maken als ze weer met hun pootjes op de grond worden gezet.

Als u uw cavia’s een veilige plek buiten hun verblijf kunt geven, dan zal dit door nieuwsgierige cavia’s enorm worden gewaardeerd. Houd toezicht op uw dieren terwijl ze door de ruimte snuffelen en houd bij hoe vaak ze een popcorn maken! Buiten is dit alleen mogelijk als de ruimte volledig veilig is voor cavia’s (d.w.z. geen gaten in het hek, geen andere huisdieren in de buurt, geen giftige planten…). Ook moet het buiten warmer zijn dan 18°C.

Waarom maken cavia’s zoomies?

Het is misschien wat vreemd dat een cavia, een dier met korte pootjes dat niet goed kan klimmen en meestal niet over een obstakel kan springen, in staat is om verticale manoeuvres uit te voeren. Maar met name jonge cavia’s hebben de neiging om hoog springen. Toch zullen de wat gezettere dieren inderdaad zelden verleid worden tot het maken van zoomies en popcorns. 

Bij beginnende cavia-houders bestaat wel eens het misverstand dat popcorning een soort beroerte is. Maar als u uw dieren goed observeert, zult u het verschil kunnen zien. Een cavia die een beroerte heeft, valt op zijn zij en trapt met zijn pootjes, vaak met schokkerige bewegingen richting de kop. De beroerte duurt meestal enkele seconden, in tegenstelling tot een snelle popcorn. Als een cavia na het springen of vallen niet meteen weer opstaat, is het tijd om de dierenarts te raadplegen.

Wat betekent het wanneer cavia’s een popcorn maken?

Cavia’s hebben van nature een rond buikje, waardoor ze alle oefening nodig hebben die ze kunnen krijgen. Er wordt wel gezegd dat popcornen onderdeel uitmaakt van hun natuurlijke training. Het kan ook zijn dat dit gedrag ervoor zorgt dat roofdieren stil zullen blijven staan, uit pure verrassing, zodat de cavia meer kans heeft om ongedeerd te ontsnappen.

Zoomies en popcorns zijn twee dingen die het houden van cavia’s zo leuk maken. Deze kleine persoonlijkheden zitten zo vol vreugde, dat het aanstekelijk is!

Cavia’s zijn heel goed in het vermaken van mensen. Maar het is ook belangrijk dat ze zelf alles hebben om zich te vermaken, zoals met Omlets uitgebreide assortiment producten voor cavia’s. Van het Zippi tunnelsysteem voor cavia’s tot de Caddi snackhouder, uw dieren zullen dol zijn op al deze geweldige acccessoires.

Bruine cavia maakt gebruik van Omlet Zippi vide voor cavia's

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *