Omlet blog

Lachen honden?

Bruine teckel in Fido Nook hondenbench met geel kussen

Veel hondeneigenaren zijn van mening dat hun hond graag eens goed lacht. Bekijk YouTube maar, daar ontbreekt het niet aan (glim)lachende honden!

Maar, kan een hond lachen zoals een mens dat doet? Het vermenselijken van dit gedrag is misschien voor de hand liggend – we beoordelen alles vanuit een menselijk emotioneel en moreel perspectief – terwijl de echte vraag misschien moet zijn, waarom zou een hond lachen? Wat betekent het, en welke voordelen zou het hebben gehad voor de in het wild levende wolfachtige voorouders van honden? Of is het misschien iets dat ze hebben geleerd nadat ze door mensen zijn gedomesticeerd?

Op deze laatste vraag kan geen definitief antwoord worden gegeven, al kunnen we wel iets zeggen over lachende dieren.

Zijn er andere dieren die lachen?

Vanuit een puur wetenschappelijk oogpunt zijn de enige dieren waarvan met zekerheid is vastgesteld dat ze lachen mensapen, dolfijnen en laboratoriumratten. Het gelach van chimpanzees klinkt voor ons meer als krijsen, en in het wild houdt het meer verband met geruststelling en ontlading dan met plezier. Toch lacht een aap die wordt gekieteld zonder twijfel, net zoals een mensenkind dat doet.

Van gorillas is wel bekend dat ze lachen om slapstick gedrag van mensen, wat doet vermoeden dat ze een goed publiek zouden zijn voor een pantomime! Orangutans zijn wat minder makkelijk te lezen, en hun tekenen van gelach houden misschien meer verband met kopieergedrag dan met oprecht vermaak. Maar ook zij lachen als ze worden gekieteld. 

Uit in 2004 gevoerd onderzoek naar dolfijnen bleek dat de dieren tijdens het spelen een sonar puls produceren, gevolgd door een fluit. De onderzoekers concludeerden dat deze geluiden betekenden dat de dolfijnen zich blij en ontspannen voelden in een speelse, niet-bedreigende omgeving, en dat de ‘lach’ hielp voorkomen dat het gespeel en gestoei zou escaleren tot geweld. Dit is interessant, omdat veel psychologen van mening zijn dat ook het gelach van mensen dezelfde oorsprong heeft, en het sluit ook aan bij het wilde ‘gelach’ van chimpanzees.

Het feit dat laboratoriumratten lachen als ze worden gekieteld doet vermoeden dat ook veel andere dieren, als ze de kans zouden krijgen, zouden gniffelen als ze zouden worden gekieteld. Ze zijn simpelweg nog niet aan een dergelijke wetenschappelijke setting onderworpen. Honden lijken zich echter juist te ontspannen in plaats van in lachen uit te barsten wanneer ze worden gekieteld.

Maar dat u uw hond niet kunt laten lachen door hem of haar te kietelen betekent niet dat hij/zij niet kan lachen.

Hoe klinkt het gelach van een hond?

Hondengelach – als dat is wat het is – is een soort snel gehijg wat ze gebruiken als ze mensen en andere honden uitnodigen tot spelen. Het is een hhuh-geluid gevolgd door een hhah-geluid, en mensen kunnen het nadoen door met hun adem een ‘hoo-haa’ geluid te maken. Dit gehijg gaat vaak samen met kopbuigingen, waarbij de hond mogelijk uitreikt met zijn/haar poot of speelse sprongetjes in uw richting maakt. Toch is dit een uitnodiging om te spelen en niet zozeer een uiting van vermaak zoals het gelach van mensen.

Als u naar uw hond lacht en hierbij de hhuh hhah geluiden maakt terwijl u uw lippen naar binnen houdt en een glimlach maakt bij het ‘aaa’ gedeelte, dan kan het zijn dat uw hond terug zal lachen. Een leuke manier om de band met uw hond verder te versterken!

Glimlachen honden?

Collage van bruine lachende honde

Als een hond ontspannen is zal hij vaak zijn lippen terugtrekken, zijn tong laten hangen en zijn ogen verkleinen. Afhankelijk van het ras kan dit eruitzien als een glimlach. Omdat ze dit gezicht trekken als ze blij zijn wordt het al snel in verband gebracht met glimlachen. En het feit dat de glimlach van mensen zijn oorsprong vindt in spanningsverminderende lichaamstaal, doet vermoeden dat hetzelfde misschien geldt voor honden. Wilde wolven, verwant aan de gedomesticeerde hond, hebben inderdaad een bepaalde gezichtsuitdrukking die verband houdt met ontspanning en onderdanigheid.

Opvallend genoeg lijkt glimlachen aanstekelijk te werken onder honden, net als bij interactie tussen mensen. Als u uw hond niet kunt laten lachen, dan kunt u uw huisdier zeker laten glimlachen. Glimlach naar uw hond, en het kan goed zijn dat uw hond terug zal glimlachen!

Zijn wetenschappers van mening dat honden kunnen lachen?

Wetenschap staat aan de kant van de lachende hond. Uit een onderzoek getiteld ‘Dog-laughter: Recorded playback reduces stress related behavior in shelter dogs’ (2005) bleek dat honden soms hijgen op een manier die klinkt als lachen. Wanneer geluidsopnames van deze ‘lach’ werden afgespeeld voor andere honden, werden deze honden speels en ontspannen. Dit was te zien aan gedrag zoals kwispelen, speelse hondenblikken, blije lichaamstaal etc.

Toch is ontspannen en speels zijn niet precies hetzelfde als lachen. Er is geen bewijs dat een hond dingen op dezelfde manier grappig vindt als mensen – of gorilla’s. Integendeel, bepaald gedrag dat mensen grappig vinden zal een hond eerder doen schrikken of bang maken.

Bij lachen draait alles om plezier, en deze momenten zullen er genoeg zijn met uw hond. Honden tonen voortdurend hun emoties door middel van geluiden en lichaamstaal. Beschouw dit als een teken van innige vriendschap. En dat betekent dat er genoeg te lachen valt!

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *