Omlet blog

Heeft mijn hond het te koud?

Een hond buiten omringd door besneeuwde bomen

Foto’s door Jamie Street op Unsplash

Sommige honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te spelen, terwijl andere honden liever in een verwarmd huis wachten tot de winter voorbij is. Voor de sneeuw-lovers is een dikke vacht vaak de troef. Rassen zoals huskies en alaskan malamutes, die zijn gefokt om te leven en werken in een koud klimaat, zullen geen probleem hebben met de gematigde Nederlandse en Belgische winters.

Ook rassen met een dikke vacht, zoals duitse herders, poedels en golden retrievers, zullen genieten van wandelingen in de kou. Honden met een dunne vacht zoals greyhounds en whippets, en kleine honden zoals chihuahuas en yorkies, hebben bescherming nodig tegen de kou. Dit geldt ook voor puppy’s, oudere honden en zieke honden.

Voor alle hondenrassen geldt dat ze nooit buiten mogen worden gelaten als het echt koud is. Zelfs de meest sterke honden kunnen het te koud krijgen.

Hoe weet u of uw hond het te koud heeft?

Het is niet moeilijk om te zien of uw hond het koud heeft, uw huisdier zal het u laten weten! Honden zullen geen zin hebben om te gaan wandelen, of zijn tijdens de wandeling niet zo actief als anders, waarbij ze gaan zitten op een beschutte plek of veel langzamer lopen dan normaal. Een hond die het koud heeft kan angstig worden, gaat soms janken en zal misschien naast u lopen terwijl u smekend wordt aangekeken. Kleinere honden hebben in de kou de neiging om te gaan rillen, en zelfs grotere rassen kunnen na een tijdje gaan beven. Als er sneeuw ligt kan een hond mank gaan lopen door het ijs dat zich tussen zijn tenen ophoopt.

Meestal zal het echter niet tot dit punt komen – zeker niet bij gezonde honden. Ze zullen zoveel rennen dat ze de kou niet voelen, tenzij de sneeuw een probleem vormt in hun vacht of tussen hun tenen.

Hoe koud is te koud voor een hond?

Over het algemeen is 7°C de minimum temperatuur die door honden als aangenaam wordt ervaren. Nadert de temperatuur het vriespunt, dan zullen honden die niet zo goed tegen de kou kunnen een hondenjas nodig hebben. En bij extreme kou zullen alle andere hondenrassen, behalve huskies, malamutes, samojeeds en newfoundlanders, de kans lopen het te koud te krijgen

Hoe weet u of uw hond een hondenjas nodig heeft?

Het antwoord op de vraag of het te koud is voor uw hond, hangt grotendeels af van het ras, de leeftijd en gezondheid van uw huisdier.

Honden een dunne vacht en/of een slanke lichaamsbouw (bijvoorbeeld windhonden) moeten buiten een jas dragen als de temperatuur daalt. Als er sneeuw ligt, hebben kleine honden en puppy’s een jas nodig tijdens het wandelen. Kleine honden hebben het sneller koud dan grotere honden. Ook hun buik wordt sneller koud, simpelweg omdat deze dichter bij de grond is.

Oudere honden en puppy’s hebben naar verhouding een minder sterk immuunsysteem en kunnen ziek worden als ze het te koud krijgen. Ook oude honden met artritis hebben last van koud weer, en kunnen in de winter zelfs binnenshuis een jas nodig hebben voor hun pijnlijke gewrichten.

Honden met een dunne maar donkere vacht hebben als voordeel dat ze de winterse zonnestralen kunnen opnemen. Elk ras kan baat hebben bij een hondenjas bij sterke en ijzige wind (met uitzondering van honden die gefokt zijn voor extreme weersomstandigheden).

Zelfs honden die goed tegen de kou kunnen, kunnen zich ongemakkelijk gaan voelen in de sneeuw. Er kan bijvoorbeeld sneeuw vast komen te zitten in de vacht. Honden zullen instinctief proberen de sneeuw van hun snuit en kop te krijgen door over de grond te wrijven – maar zo verzamelen ze juist meer sneeuw! De tenen van een hond kunnen erg koud worden, wat uiteraard niet prettig aanvoelt. Houd dit daarom tijdens het wandelen in de gaten en verwijder de sneeuw regelmatig (hoewel er soms ijsklompjes ontstaan die niet direct kunnen worden verwijderd). Door thuis op te warmen en letterlijk te ontdooien zal dit probleem worden verholpen.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat uw hond het ‘s winters warm genoeg heeft

U kent uw hond goed en het zal daarom niet moeilijk zijn om te zien of uw hond het te koud heeft. Honden hoeven het niet altijd behaaglijk warm te hebben, en het is u misschien opgevallen dat uw hond soms een koel deel van de vloer opzoekt om op te gaan liggen, vooral als de verwarming ‘s winters aanstaat. Oververhitting in vaker een probleem de kou.

Hondenrassen met een donkere vacht profiteren van de winterzon, omdat ze de warmte die er is kunnen opnemen. Een lichtere vachtkleur weerkaatst het licht en ook de warmte juist.

Als uw hond het snel koud heeft dan kan een hondenjas een oplossing zijn. Een fijne mand is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw hond het ‘s nachts niet te koud krijgt.

Het is ook beter om een grondige trimbeurt uit te stellen tot het warmer wordt, een kort kapsel zal uw hond niet helpen in de kou!

Hoe weet u of uw hond het ‘s nachts koud heeft?

Zolang uw hond een zachte mand heeft en zolang de kamertemperatuur boven het vriespunt blijft, is het onwaarschijnlijk dat honden het te koud zal krijgen. Uw hond zal zich opkrullen, en zijn eigen lichaamswarmte is voldoende voor een goede nachtrust.

Maar een goede hondenmand is belangrijk. En er zijn niet veel manden comfortabeler dan een Topology hondenmand. Topology kan met pootjes van grond worden gehaald om ventilatie te verbeteren en te voorkomen dat het bed te warm wordt op een verwarmde vloer, en te koud op een onverwarmde ondergrond. Bij de mand zijn afritsbare toppers te krijgen die makkelijk kunnen worden verwisseld als ze bijvoorbeeld nat zijn geworden na een wandeling in de sneeuw.

Een hondendeken van hoge kwaliteit kan ook zorgen voor extra comfort, zeker als uw hond een buitenhok heeft. Uw hond zal er onder gaan liggen of het opzij duwen, net zoals u zou doen met een extra dekbed, om de hele nacht de perfecte temperatuur te behouden. Nota bene: alleen zeer winterharde rassen kunnen ‘s winters in een hok buiten slapen.Een spaniël liggend op een Topology mand met een schapenvacht topper

Wat gebeurt er als een hond het te koud krijgt?

Een hond heeft het duidelijk te koud als hij gaat rillen of piepen. Heeft een hond het te koud gekregen, wikkel het dier dan in een deken en breng hem zo snel mogelijk naar een warme plek. Dat zal meestal voldoende zijn.

Als een slank gebouwde of kleine hond het te koud krijgt, dan kan hij ziek worden. De kou verlaagt namelijk de weerstand. Als uw hond tijdens koud weer constant niest of waterige ogen/of neus heeft, dan kan dit duiden op een verkoudheid of griep.

Honden met onderkoelingsverschijnselen

Hoewel het niet snel zal gebeuren, is het wel mogelijk dat een hond onderkoeld raakt. Hiervan is sprake wanneer de lichaamstemperatuur daalt van ongeveer 38°C tot 39°C tot 37°C of lager. Zo’n daling van de lichaamstemperatuur kan fataal zijn, zelfs als u erin slaagt uw hond snel naar een warme plek te brengen.

Kijk goed naar hoe uw hond zich gedraagt. De symptomen zijn onder andere een zeer passieve houding of slaperigheid, onhandige bewegingen, stijve ledematen of ademhalingsmoeilijkheden. Laat het nooit tot dit punt komen. Beoordeel de situatie en ga na of het niet te koud zal zijn voor uw hond.

Honden met ‘frost bite’

Frost bite (bevriezing) is een ander gevaar bij koud weer. Bij extreme kou beschermt het lichaam van een warmbloedig dier zijn vitale organen door deze warm te houden. Dit betekent dat uitstekende lichaamsdelen zoals oren, neuzen, staarten en poten het risico lopen te bevriezen. Als u ziet dat een lichaamsdeel felrood of zwart is, dan kan het zijn dat uw hond te maken heeft met frost bite. Zorg ervoor dat uw hond onmiddellijk wordt opgewarmd.

Voelt u tijdens het wandelen dat de oren of staart van uw hond ijskoud zijn, dan is het tijd om de wandeling af te breken en naar huis te gaan.

Heeft u last van de kou, ondanks uw jas, muts en handschoenen, dan zal uw hond het vaak ook koud hebben. Door goed naar uw hond te kijken zult u zeker kunnen zien of uw huisdier het te koud heeft.

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *