Omlet blog

Hebben mijn kippen het te koud?

Jongen met kip in Omlet Eglu-ren

Hoe koud is te koud voor kippen? Kippen kunnen koud weer goed verdragen, maar dit geldt in mindere mate voor kuikens. De eerste zorg bij kou is om te voorkomen dat uw kippen nat worden. Als dit het geval is en ze niet kunnen drogen, dan is dit een reden voor zorgen.

Onze gids geeft een overzicht van de optimale temperaturen voor kippen, hoe u uw kippen in de winter kunt verzorgen en welke kippenrassen het beste tegen de kou kunnen.

Hoe koud is te koud voor kippen?

Kippen reguleren hun temperatuur en passen hun gedrag aan de kou aan. Zo kunnen kippen gedijen overal waar mensen kunnen leven. Kippen kunnen zelfs temperaturen onder het vriespunt verdragen. Dit maakt de verzorging van kippen in de winter relatief eenvoudig en vereist slechts enkele aanpassingen aan de dagelijkse verzorgingsroutine. Het is de combinatie van kou en vocht die dodelijk kan zijn. Daarom is het belangrijk dat uw kippen een droog kippenhok hebben. Als een kip nat wordt, moet het dier met een handdoek worden afgedroogd. Het aanbrengen van vaseline op kammen en lellen voorkomt bevriezing.

Ideale temperaturen voor volwassen kippen 

Hoewel kippen tegen kou kunnen, geven ze de voorkeur aan een temperatuur rond de 21 graden Celsius. Volwassen kippen kunnen temperaturen tot een behoorlijk eind onder nul aan. Wel raden wij aan om een ​​thermometer in het hok te plaatsen om de temperatuur binnen de gaten te houden. U zult merken dat de isolatie van het hok en de warmte die de kippen zelf genereren voldoende zijn om de kou te trotseren.

Ideale temperaturen voor volwassen kuikens

Kuikens zijn veel gevoeliger voor kou en verdragen het minder goed dan volwassen kippen. Dit komt deels door hun kleine formaat en deels doordat hun verenkleed nog niet volledig ontwikkeld is om ze warm te houden. Nadat de kuikens zijn uitgekomen, moeten ze daarom in een omgeving worden gehouden met een temperatuur van ongeveer 32 tot 35 graden Celsius. De temperatuur kan dan met ongeveer 2,8 graden Celsius per week worden verlaagd tot een temperatuur van 21 tot 24 graden Celsius is bereikt.

Het kippenhok aangenaam maken

Het type kippenhok maakt een groot verschil als het gaat om hoe goed kippen kou kunnen verdragen. Als het ‘s winters erg koud is, kan een houten hok met een niet goed sluitende deur vochtig worden – om nog maar te zwijgen van de sterke tocht. Deze vochtigheid in combinatie met kou, maakt de winter voor kippen een grote uitdaging.

Een stevig en modern kippenhok als de Eglu Cube laat daarentegen geen kou en vocht binnen. Zo kunnen kippen na een dag in de ren, kou goed doorstaan. U zult merken dat een Eglu in de winter veel warmer blijft dan een houten hok. De temperatuur in de Eglu blijft mild als de kippen naar hun hok zijn gegaan om te slapen. Onze Eglu’s zijn goed geïsoleerd, maar mocht de winter kouder worden dan normaal, dan kunt u een extra thermohoes aanbrengen.

Door het hok schoon en droog te houden, helpt u uw kippen warm te blijven bij vorst en kou. Ruim sneeuw op die de kippen mee naar binnen nemen en leg een isolerende laag stro op de bodem van het hok. Ook dit zal uw kippen helpen de kou beter te doorstaan. Als u uw kippenren ook isoleert, is het van belang dat er voldoende ventilatie is zodat gassen uit de kippenmest kunnen ontsnappen.

Een automatische kippenhokdeur zorgt er ook voor dat de temperatuur in het hok aangenaam blijft. Het is niet aan te raden om een ​​stalverwarming te installeren, zelfs niet als deze speciaal is ontwikkeld voor kippenhokken. Kippen kunnen dan wennen aan de warmte, wat desastreuze gevolgen kan hebben als de verwarming uitvalt. Kippen kunnen sterven als ze plotseling worden blootgesteld aan lagere temperaturen, omdat ze zich niet hebben kunnen aanpassen aan de kou.

4 signalen dat een kip het te koud heeft

Om ervoor te zorgen dat uw kippen de kou goed zullen doorstaan, is het belangrijk om te herkennen wanneer ze het te koud hebben. Let hiervoor op de volgende signalen:

 • Opgezet verenkleed.
 • Van de grond gaan zitten.
 • Een opgetrokken poot.
 • Lellen en kammen zijn bleker dan normaal.

Dit zijn echter geen alarmsignalen. Zolang een kip slechts korte tijd deze tekenen vertoont, hoeft u zich geen zorgen te maken. Als de kippen echter niet eten, in shock lijken te zijn of blauwe kammen, lellen of poten hebben, is het echt tijd om ze naar binnen te brengen en ze langzaam te laten opwarmen.

Houd kippen droog als het koud is

Kippen kunnen tegen kou, maar zorg ervoor dat ze niet te nat worden. Dit is gevaarlijker dan kou of sneeuw en leidt in extreme gevallen tot onderkoeling. Een onderkoelde kip voelt stijf en koud aan, de ogen staan wijd open of zijn gesloten. Als u een kip in deze toestand aantreft, breng het dier dan naar binnen en wikkel het in een warme handdoek. Is de kip hersteld, zet de vogel dan een paar uur in een met kattenbakvulling gevulde bak op een warme plek.

Wat als een kuiken het te koud krijgt?

Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden. Een kuiken dat bij koud aan zijn lot wordt overgelaten, zal sterven.

Tips voor de verzorging van kuikens bij lage temperaturen

Kippen kunnen zich over het algemeen goed aanpassen aan kou, maar hoe weet u of uw kippen wel een beetje hulp kunnen gebruiken om warm te blijven? Met deze tips komen uw kippen gelukkig en gezond de winter door:

 • Voorkom dat het drinkwater bevriest. Controleer minstens twee keer per dag of het water ijsvrij is. Als vriestemperaturen worden voorspeld, breng de drinkbakken dan ‘s nachts naar binnen of koop, indien mogelijk, een apparaat dat is is ontworpen om bevriezing tegen te gaan.
 • Kippen keren meestal terug naar hun hok als het gaat schemeren. ‘s Winters kan het zijn dat uw vogels langer buiten willen blijven om rond te scharrelen (de dagen zijn immers korter). Als uw kippen de neiging hebben om in het donker rond te blijven scharrelen, kan een high visibility kippenvest u helpen ze te lokaliseren en ervoor zorgen dat ze ook voor anderen zichtbaar zijn, mochten ze buiten de tuin rondscharrelen.
 • Bedek de ren met dekzeilen zodat uw kippen een droge plek hebben om buiten te zijn.
 • Wat extra maïs als snack voordat kippen op stok gaan zal als een soort interne verwarming werken, aangezien de kippen het ‘s nachts verteren. Over het algemeen zullen kippen meer eten tijdens de koudere maanden, omdat ze meer energie nodig hebben om warm te blijven.
 • Bescherm kammen en lellen tegen bevriezing met vaseline of een vergelijkbaar product.
 • Speciale kippenhokverwarmers of broedplaten kunnen in afgesloten ruimtes zoals schuren of garages worden geplaatst voor kippen die het moeilijk hebben in de kou, maar moeten spaarzaam worden gebruikt. Gebruik deze items slecht voor korte tijd en alleen als er iemand thuis is vanwege brandgevaar.
 • Heeft u geen aangename Eglu voor uw kippen, dan kunt u een houten hok isoleren met bubble-wrap, karton of oude dekens/tapijt.
 • Door extra nestmateriaal op de bodem van het hok te leggen helpt u uw kippen warm te blijven.
 • Sommige mensen vullen het dieet van hun kippen aan met extra eiwitten, om het vetgehalte tijdens de winter te verhogen.

Hoe houden kippen zichzelf warm tijdens de winter?

Het geheim van kippen om zichzelf tegen de kou te beschermen, is hun natuurlijke isolatie. Hun verenkleed houdt hun lichaamswarmte vast en verwarmt de lucht die gevangen zit onder hun donzige onderveren. In rust is de lichaamstemperatuur van een kip rond de 40 tot 42 graden Celsius en de hartslag rond de 400 slagen per minuut. Dit is een teken van een hoge stofwisseling, die de vogels goed beschermt tegen winterweer.

Als u uw kippen op de bevroren grond of door de sneeuw ziet scharrelen, vraag u zich misschien af hoe kippen hun poten warm houden. Deze zijn immer niet bedekt met veren (een uitzondering zijn rassen met gevederde poten zoals de cochin, brahma of zijdehoen). Het antwoord ligt in de schubben op kippenpoten, die warmte tot op zekere hoogte vasthouden. De gemiddelde kip is ook altijd in beweging en houdt haar poten niet te lang op de grond.

Houdt op stok zitten kippen warm?

Net als veel andere vogels gaan ook kippen in de winter vaak op één poot staan, waarbij ze de opgetrokken poot tegen hun warme buik houden. Dit vermindert het warmteverlies en voorkomt dat poten en tenen bevriezen op de ijzige grond. Zoals alle vogels zijn kippen warmbloedig en doet hun eigen lichaamswarmte de truc.

Zitstokken bieden de meest effectieve manier voor een kip om lichaamswarmte te behouden. Een kip gaat ineengedoken zitten tijdens het slapen, terwijl ze haar veren opzet en haar poten dichtbij haar warme lichaam houdt. Als de ruimte het toelaat, installeer dan een platte zitstok in het hok of de ren. Zo kunnen uw kippen slapen zonder dat ze hun tenen om de zitstok hoeven te krullen, wat bij echt koud weer voorkomt dat hun tenen bevriezen. Een omgekeerde bloempot, een boomstam, een pallet of een andere verhoging geeft de vogels een plat oppervlak om op te zitten, zodat ze kunnen ontsnappen aan het ijs en de sneeuw.

Kunnen kippen doodvriezen?

Koude omstandigheden zullen voor kippen doorgaans niet dodelijk zijn, zolang ze maar een warm hok hebben om zich in terug te kunnen trekken als het erg koud is. Kippen die het koud hebben kunnen echter wel vatbaarder worden voor ziekten en parasieten, en ook hun eiproductie zal afnemen. Maar de meeste kippen nestelen zich gewoon op hun zitstokken of -rekken en in hun nestkasten, met hun veren opgezet.

Kippenrassen die het beste tegen de kou kunnen

Hoewel de meeste kippenrassen de kou dus goed kunnen verdragen, zijn er een aantal rassen die er nog beter beter kunnen dan andere. Dit is de top vijf kippenrassen die goed tegen kou kunnen:

Omlet en de verzorging van kippen

Omlet kan u helpen om voor uw kippen te zorgen zodat u en uw kippen met volle teugen kunnen genieten van elk seizoen. Van kippenrennen om in rond te scharrelen tot speelgoed zoals kippenschommels om uw kippen te vermaken, bij Omlet vindt u alles wat u nodig heeft om uw kippen het hele jaar door gezond en gelukkig te houden.

vier kippen samen op een zitstok in hun ren

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *