Door grote vraag is er momenteel een wachttijd. Bezoek voor meer informatie de pagina Verzending & bezorging.

Omlet blog

Hebben mijn kippen het te koud?

een jongen zittend in de Eglu ren in de sneeuw

Kippen zijn sterke vogels die zich bijzonder goed aanpassen aan het klimaat, of het nu hartje zomer of hartje winter is. Tenzij de winters waar u woont erg streng zijn, zullen uw kippen zich warm kunnen houden door tegen elkaar aan te gaan zitten in hun hok. Ook zal de kou ze er niet van weerhouden naar buiten te gaan om zoals gewoonlijk rond te scharrelen in hun ren of de tuin.

Hoe blijven kippen ‘s winters warm?

Het geheim van kippen is hun natuurlijke isolatie. Dankzij hun veren kunnen kippen hun lichaamswarmte vasthouden, waarbij de lucht tussen hun donsveren wordt opgewarmd. Als een hen rust is haar lichaamstemperatuur tussen de 40-43°C en heeft ze een hardslag van ongeveer 400 slagen per minuut – dit duidt op een hoge stofwisseling waardoor uw vogels opgewassen zijn tegen de winterse kou.

Als u naar uw kippen kijkt terwijl ze in de bevroren grond krabben of door de sneeuw lopen, zult u zich misschien afvragen hoe ze erin slagen hun poten warm te houden. Dit deel van hun lichaam heeft immers geen veren (tenzij u een kippenras met gevederde poten hebt, zoals de cochin, brahma of zijdehoen). Het antwoord houdt verband met de schubben op kippenpoten, die er ook tot op zekere hoogte voor zorgen dat de warmte wordt vasthouden. Daarnaast zijn kippen doorgaans voortdurend in beweging, zodat niet alle tenen te lang in contact komen met de koude grond.

Hoe weet u wanneer kippen het te koud hebben?

U kunt zien of een kip het koud heeft door het dier te observeren. Ze zal haar veren opzetten en zal ergens van de grond gaan zitten, waarschijnlijk met één poot opgetrokken. Haar lellen en kam kunnen bleker zijn dan normaal. Dit zijn geen tekenen van leed, en zolang de kip maar een korte rustpauze neemt en niet de hele dag ineengedoken blijft zitten, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Kippen mogen niet drijfnat worden en blijven. Dit is gevaarlijker dan een lage buitentemperatuur of sneeuw, en zal in het uiterste geval leiden tot onderkoeling. Gebeurt dit, dan zal de kip verstijfd en koud aanvoelen, terwijl ze haar ogen wijd opent en niet knippert, of juist gesloten houdt. Als u een kip in deze staat aantreft, neem haar dan mee naar binnen en wikkel haar in een warme handdoek. Zet haar nadat ze hopelijk is hersteld een paar uur in een met nestmateriaal gevulde doos op een warme plek.

Houdt het op stok zitten kippen warm?

Net als veel andere vogels gaan ook kippen in de winter vaak op één poot staan, waarbij ze de opgetrokken poot tegen hun warme buik houden. Dit vermindert het warmteverlies en voorkomt dat poten en tenen bevriezen op de ijzige grond. Zoals alle vogels zijn kippen warmbloedig en doet hun eigen lichaamswarmte de truc.

Zitstokken bieden de meest effectieve manier voor een kip om lichaamswarmte te behouden. Een kip gaat ineengedoken zitten tijdens het slapen, terwijl ze haar veren opzet en haar poten dichtbij haar warme lichaam houdt. Als de ruimte het toelaat, installeer dan een platte zitstok in het hok of de ren. Zo kunnen uw kippen slapen zonder dat ze hun tenen om de zitstok hoeven te krullen, wat bij echt koud weer voorkomt dat hun tenen bevriezen. Een omgekeerde bloempot, een boomstam, een pallet of een andere verhoging geeft de vogels een plat oppervlak om op te zitten, zodat ze kunnen ontsnappen aan het ijs en de sneeuw.

vier kippen samen op een zitstok

Hoe koud is te koud voor kippen?

Kippen zullen hun temperatuur en gedrag regelen naar gelang de omstandigheden, dus waar mensen kunnen leven, kunnen kippen dat ook. Het is de combinatie van kou en nat zijn, dat de dieren fataal kan worden. Daarom is het belangrijk dat uw kippen een droog kippenhok hebben. Ook moet een kip die om wat voor reden ook doorweekt raakt, worden gedroogd. Door vaseline op de kammen en lellen aan te brengen, kunt u bevriezing ervan voorkomen.

Kunnen kippen doodvriezen?

Koude omstandigheden zullen voor kippen doorgaans niet dodelijk zijn, zolang ze maar een warm hok hebben om zich in terug te kunnen trekken als het erg koud is. Kippen die het koud hebben kunnen echter wel vatbaarder worden voor ziekten en parasieten, en ook hun eiproductie zal afnemen.

Wat is het beste kippenhok voor koud weer?

Het soort hok dat u voor uw kippen heeft, maakt een groot verschil. Tijdens zeer koude winters kan een houten hok met een niet goed sluitende deur vochtig worden – om nog maar te zwijgen over de tocht. Een stevig, ultramodern hok zoals de Eglu houdt kou en vochtig buiten en geeft kippen een aangename plek om te rusten na een dag in de ren. De temperatuur in een Eglu blijft relatief hoog als alle hennen ‘s nachts binnen zitten.

U kunt uw kippen helpen warm te blijven als het vriest en sneeuwt door ervoor te zorgen dat hun hok schoon en droog is. Verwijder sneeuw dat de kippen aan hun poten mee naar binnen brengen en leg een isolerende laag stro op de bodem van het hok. U kunt uw kippen extra bescherming bieden door de ren te isoleren – hoewel er toch enige ventilatie moet zijn, zodat de gassen die vrijkomen uit de mest van de kippen een uitweg kan vinden.

Een automatische kippenhokdeur zorgt er ook voor dat het onderkomen aangenaam blijft. Als u een verwarming installeert, kies er dan een die speciaal voor kippenhokken is ontworpen. Ook kunt u een verwarming beter alleen gebruiken als de temperatuur onder de -5 °C daalt. Dit voorkomt dat kippen aan de warmte wennen, iets dat ernstige gevolgen kan hebben als de verwarming kapot gaat en de vogels plotseling blootgesteld worden aan de kou.

Wat gebeurt er als een jonge kip het te koud krijgt?

Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden. Een kuiken dat bij koud aan zijn lot wordt overgelaten, zal sterven.

Tips voor tijdens de kou

twee bruine kippen die uit hun hok naar buiten kijkenOnderstaande voorzorgsmaatregelen zorgen voor tevreden kippen in de winter:

  • Bescherm kammen en lellen tegen bevriezing met vaseline of een vergelijkbaar product.
  • Voorkom dat het drinkwater bevriest. Controleer minstens twee keer per dag of het water ijsvrij is. Als vriestemperaturen worden voorspeld, breng de drinkbakken dan ‘s nachts naar binnen of koop, indien mogelijk, een apparaat dat is is ontworpen om bevriezing tegen te gaan.
  • Kippen keren meestal terug naar hun hok als het gaat schemeren. ‘s Winters kan het zijn dat uw vogels langer buiten willen blijven om rond te scharrelen (de dagen zijn immers korter). Als uw kippen de neiging hebben om in het donker rond te blijven scharrelen, kan een high visibility kippenvest u helpen ze te lokaliseren en ervoor zorgen dat ze ook voor anderen zichtbaar zijn, mochten ze buiten de tuin rondscharrelen. De kippenvesten houden de vogels ook warm, dus het heeft in de winter een dubbele functie.
  • Warmtelampen kunnen extra warmte bieden in schuren en bijgebouwen, maar zijn over het algemeen alleen nodig voor kwetsbare kippen of vogels met een dun verendek (zoals ex-legkippen). De ruimte moet iets minder koud worden gemaakt, maar niet echt warm.
  • Heeft u geen aangename Eglu voor uw kippen, dan kunt u een houten hok isoleren met bubble-wrap, karton of oude dekens/tapijt.
  • Door extra nestmateriaal op de bodem van het hok te leggen helpt u uw kippen warm te blijven.
  • Bedek de ren met dekzeilen zodat uw kippen een droge plek hebben om buiten te zijn.
  • Wat extra maïs als snack voordat kippen op stok gaan zal als een soort interne verwarming werken, aangezien de kippen het ‘s nachts verteren. Over het algemeen zullen kippen meer eten tijdens de koudere maanden, omdat ze meer energie nodig hebben om warm te blijven.
  • Sommige mensen vullen het dieet van hun kippen aan met extra eiwitten, om het vetgehalte tijdens de winter te verhogen.

Het korte antwoord op de vraag ‘hebben mijn kippen last van de kou?’ is dus meestal ‘nee’. Zorg ervoor dat de omgeving van uw kippen – met name het hok en de ren – bestand is tegen alle weersomstandigheden. Dan zijn uw kippen in orde.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *