Omlet blog

Een agressieve haan tot bedaren brengen

In een kippentoom hebben hanen voornamelijk drie functies. Ze beschermen hennen door hen voor gevaar te waarschuwen, ze maken het mogelijk om kuikens te kweken en ze zien er fantastisch uit. Maar het kan gebeuren dat het beschermingsinstinct van een haan te sterk wordt, en de vogel agressief gedrag gaat vertonen. Met name in de lente kan dit een probleem zijn, aangezien dit het paarseizoen is.

Een haan staand op een hek

Hanen zijn als het ware geprogrammeerd om hun hennen te beschermen. Als u toom in een tuin ziet foerageren, zult u zien dat na een luide kakel van een hen de haan aan komt rennen om te kijken of alles in orde is. Maakt een hen geluid als u haar optilt, dan zal de haan een agressieve houding aannemen om ervoor te zorgen dat u haar snel weer op de grond zet. Zolang dit niet gepaard gaat met een fysieke aanval is dit geen probleem. Maar het kan gebeuren dat de haan de aanval inzet.

Als deze krachtmetingen zich blijven voordoen, dan kan de haan ervan overtuigd raken dat u – en alle andere mensen – een bedreiging vormt. Het dier zal er alles aan doen om u te verjagen. Gelukkig kan de situatie meestal worden bedaard voordat deze escaleert.

Hanen zullen een waarschuwen geven voordat ze tot de aanval overgaan. Ze houden hun kop laag en voeren een pronkerige dans op waarbij u strak wordt aangekeken. Het wordt vervelend als de haan besluit op u af te rennen en uw benen aan te vallen, zoals een boze boerderijgans. Als u wegloopt zal de haan u misschien zelfs van het terrein proberen te jagen.

Hoe voorkomt u dat een haan u aanvalt?

  • Loop niet rechtstreeks op de haan af wanneer u de plek waar kippen worden gehouden betreedt.
  • Staar niet naar de haan, tenzij hij zich al agressief opstelt. Hanen zullen dit opvatten als een teken van agressie – in hun ogen loert u als een roofdier naar hem en zijn toom.
  • Stel u niet onzeker op en ren niet weg als een haan u in het vizier heeft. De haan krijgt dan het idee dat u bang bent, en zal dit misschien als een kans zien om u aan te vallen, ‘to finish the job’!
  • Beweeg u niet te onrustig door de tuin – de haan brengt snelle bewegingen in verband met roofdieren. Beweeg u in de buurt van uw kippen op een rustige, kalme maar gefocuste manier.
  • Zorg ervoor dat uw hennen in een stressvrije omgeving leven. Als er voortdurend honden rondsluipen of drukke kinderen in de buurt zijn, dan kunnen de gestreste geluiden van de hennen ervoor zorgen dat de haan zich overbeschermend zal gaan opstellen.
  • Brengt uw haan u kleine ‘giften’ zoals steentjes en takjes, voelt u zich dan niet gevlijd. Hij behandelt u als een hen, en als u de giften niet afwijst en de haan wegjaagt, zal hij denken dat hij u heeft overmeesterd met zijn cadeautjes!
  • Drijf een haan niet in het nauw. Als hij zich in de hoek gedreven voelt, zal hij zich waarschijnlijk een weg naar buiten proberen te vechten.

Omgaan met een agressieve haan

Beantwoord een boze haan nooit met geweld.

Dit heeft achteraf geen positief effect op het gedrag van de haan en de toom, en het kan de vogel verwonden. Hij mag dan agressief zijn, maar de haan is nog altijd een vogel, inclusief fragiele botjes enzo.

Draag bij het optillen van een haan dikke, beschermende handschoenen, bijvoorbeeld als u het dier naar een veilige plek moet brengen. Zorg ervoor dat uw armen en benen bedekt zijn als u de haan vastpakt, en draag stevige schoenen. Als de haan zich in de eerste fase van agressie bevindt, dan zal hij meestal kunnen worden gekalmeerd met een paar snacks. Het is daarom handig om in de buurt van een haan wat lekkers bij u te hebben. Als u de haan een paar keer wat te eten heeft gegeven, dan zal hij u gaan associëren met snacks in plaats van gevaar. Bied de snack met de hand aan. Als u het op de grond gooit en vervolgens wegrent, dan zal de haan denken dat u bang bent waardoor de problemen blijven bestaan.

Bij een andere, directere methode kunt u de haan voorzichtig omduwen met uw voet (voorzien van een stevige schoen) als u ziet dat het dier problemen zoekt. Na een aantal keer zal de haan beseffen dat u de oppervogel bent, en zal hij geen ruzie meer zoeken. In theorie ten minste!

Een boze haan optillen

Ook kunt u, wanneer de haan u probeert te pikken, het dier met handschoenen aan optillen en hem vasthouden zoals u bij een hen zou doen. De haan zal boos fladderen en lawaai maken, maar als u dit protest negeert zal hij uiteindelijk kalmeren. Dit kan 10 tot 15 minuten duren, maar het is de tijd waard als dit betekent dat de haan u niet opnieuw zal aanvallen.

Heeft de haan u nog niet aangevallen, dan kunt u hem misschien ook op afstand houden door een grote stap richting de haan te zetten en hem aan te kijken terwijl u dit doet. Als de haan wat onrustig wordt en naar de grond kijkt/de grond gaat pikken, dan heeft u de strijd gewonnen. U kunt nu een stap terug doen zonder voor een aanval te hoeven vrezen.

Al deze methodes hebben als doel de haan in te laten zien dat u geen bedreiging vormt voor zijn hennen. Want uiteindelijk is alles wat de haan wil doen, zijn toom beschermen. Werkt dit allemaal niet en spreidt de haan zijn vleugels en nek uit, klaar voor de aanval, spreid dan ook uw armen uit. Het kan helpen om een stok in uw hand te houden, zodat uw ‘spanwijdte’ in de ogen van de haan nog groter is.

Een haan en een hen met een Omlet Caddi snackhouder en Peck Toy

Snackhouders en Peck Toys zullen uw kippen urenlang vermaken.

Welke hanen zijn het agressiefst?

Er wordt wel gedacht dat sommige hanen nu eenmaal gemeen zijn geboren! In dit geval maakt het instinct van een haan om zijn toom te beschermen overuren. Soms is de agressie al zichtbaar als de vogel nog een kuiken is, maar meestal komt het naar voren als de dieren 6 tot 8 maanden oud zijn. Hoewel sommige kippenras agressiever zijn dan andere, kunnen zelfs de meest vriendelijke rassen de opvatting hebben dat er niemand welkom is in hun achtertuin-paradijsje!

Rassen waarbij agressie zogezegd vaker voorkomt, zijn de aseel (die bekend staan als de grootste pestkoppen), cornish, leghorn, malay, old english game en alle andere rassen die traditioneel voor hanengevechten worden gebruikt.

Welke hanen zijn het minst agressief?

De minst agressieve hanen zijn onder andere de australorp, brahma, hollands hoen, zijdehoen en welsummer. Ook krielrassen zijn over het algemeen rustiger. Maar bij alle rassen kunnen hanen met een opvliegend karakter voorkomen. Soms is een haan gewoon agressief, en zal dit altijd blijven.

Een voortdurend agressieve haan is een echt probleem, zeker als er kinderen in de tuin rondlopen. Een boze haan zal vaak tot de aanval overgaan, waarbij hij zijn scherpe sporen inzet die behoorlijk schade kunnen aanrichten. Als alle pogingen om de haan tot bedaren te brengen falen, zult u genoodzaakt zijn om voor het dier een nieuw thuis te vinden.

Maar als u een haan heeft van een niet-agressief ras, en als uw kippen veel ruimte hebben, dat zullen agressieproblemen zich zelden voordoen. Laat uw haan van jongs af aan duidelijk weten wie er de baas is, laat u nooit verleiden tot het aannemen van ‘cadeautjes’ en zorg ervoor dat alle kippen uw positie bovenaan de hiërarchische kippenladder erkennen.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “Een agressieve haan tot bedaren brengen”

Francis Van Sever schreef:

van een groot stuk karton zijn hanen doodsbang

Guillaume Baudart schreef:

Mijn haan vecht elke dag met mijn hond de haan begint meestal de hond te provoceren en mijn hond gaat daar op in.
Ze staan met bek en muil tegenover elkaar
Wat geblaf en gepik en dan is het meestal gedaan.
Er is geen overwinnaar.
Ik heb twee honden maar telkens is het ambras met de mechelse herder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *