Omlet blog

Dierendagen om te vieren in 2021

Er zijn dagen die belangrijk zijn, dagen die we niet willen vergeten en dagen die we willen vieren. Er zijn data die veel mensen uit hun hoofd kennen: Kerst, Pasen, Sinterklaas… En er zijn data die we zouden willen weten. Sommige dagen zijn makkelijk te onthouden, maar soms moeten we ons geheugen even opfrissen. En natuurlijk hebben ook onze huisdieren recht op hun feestdagen! Dit zijn de belangrijkste data om te onthouden in 2021.

Foto door Glenn Han op Unsplash

Onderstaande lijst is niet volledig en bevat dagen die in sommige landen worden gevierd maar niet in andere. Maar we hebben graag een excuus om onze huisdieren te vieren, dus dachten we dat u het ook leuk zou vinden om meer te weten over deze speciale dagen!

Overzicht

Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

Januari

De maand januari is al bijna afgelopen, maar niets weerhoudt ons ervan om terug te kijken op reeds verstreken feestdagen.

In januari zijn er twee acties geweest:

 • Adopteer een vogel. Deze maand ging de aandacht uit naar vogels. Er wordt regelmatig aandacht besteed aan asielkatten en asielhonden die een nieuw thuis zoeken, maar het is ook belangrijk dat vogels in de schijnwerpers worden gezet! Duizenden vogels zijn op zoek naar een nieuw huis en een gezin dat voor ze wil zorgen. Vogels zijn geweldige dieren: ze zijn leuk, sociaal en slim. Maar er zijn veel mensen die de tijd die deze kleine dieren nodig hebben onderschatten: vogels hebben veel aandacht en liefde nodig. Dit is de reden waarom veel vogels in een opvang wachten op een nieuw thuis.

 • Nationale ‘Train Your Dog’-maand (VS). Deze beweging is jaren geleden gestart door de Association of Pet Dog Trainers. Januari is de uitgelezen maand om uw hond nieuwe trucjes te leren. In januari is sociale media een bron van informatie voor hondeneigenaren voor tips en trics. Scrol maar door Instagram, Facebook, YouTube en Pinterest. Dit is het moment waarop trainers, hondenexperts en hondeneigenaren samenkomen om de liefde voor hun dieren te vieren. 

Dagen in januari, speciaal voor huisdieren:

 • 24 jan. Change a Pet’s Life Day: deze dag is in het leven geroepen om mensen aan te moedigen een dier uit het asiel te adopteren. Als het voor u niet het moment is om een dier in huis te nemen, dan kunt u altijd een huisdier sponsoren. Meerdere asielen doen mee aan deze dag, dus aarzel zeker niet om rechtstreeks contact met ze op te nemen! Of misschien kunt u een bijdrage leveren door vrijwilligerswerk te doen. 
 • 25 jan. Nationale Fun At Work Day.

Februari

Februari heeft maar 28 dagen, maar het zijn drukke dagen. De maand februari staat voornamelijk in het teken van gezondheid. Vergeet niet naar de dierenarts te gaan voor terugkerende vaccinaties. Ook is het belangrijk om uw huisdier te laten castreren. 

In februari zijn er een aantal acties:

 • Adopteer een konijn-maand. Ook konijnen zijn erg leuke dieren. Maar net als vogels worden ze soms een beetje vergeten, en daarom is februari de maand om deze dieren in het zonnetje te zetten. Voor mensen die allergisch zijn voor honden en katten kan het adopteren van konijnen een goede oplossing zijn. Een allergie voor konijnen komt minder vaak voor. Konijnen brengen een hoop vreugde, en ook deze dieren kunnen niet wachten om deel uit te maken van een liefdevol gezin.
 • Nationale ‘Cat Health’-maand (VS). Deze maand staat in het teken van het welzijn van onze katten! Kattenouders, dit is niet alleen het moment om stil te staan bij het fysieke welzijn van uw huisdier, maar ook bij het emotionele welzijn. Deze maand nemen we onze kat mee naar de dierenarts voor een extra checkup, overspoelen we onze kat met liefde en kopen we allerlei nieuwe speeltje … Het is eigenlijk nog een geheim maar… Omlet heeft dit jaar allemaal verrassingen in petto voor katteneigenaren! Houd het in de gaten…

Dagen in februari, speciaal voor huisdieren:

 • 3 februari. Nationale Golden Retriever Dag
 • 3 februari. Jaarlijkse ‘Doggy Date Night’: honden maken deel uit van ons gezin en het is belangrijk dat we ze quality time geven. Besteed eens een hele avond aan uw huisdier: aai hem/haar, bekijk samen een film, geef ze een cadeau en vertel hoeveel u van hem/haar houdt. Deze dag laat ons stilstaan bij hoeveel vreugde onze dieren ons geven.
 • 14 februari. Valentijnsdag. Valentijnsdag is natuurlijk niet alleen voor mensen!
 • 14 februari. Pet Theft Awareness Day: deze dag herinnert ons eraan hoeveel vreugde een huisdier brengt, maar het doet ons ook stilstaan bij de verantwoordelijkheden die bij het hebben van een huisdier komen kijken. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het belang van identificatie van huisdieren, en worden mensen aangemoedigd hieromtrent stappen te ondernemen voor de veiligheid van hun dieren.
 • 20 februari. Love Your Pet Day???
 • 22 februari. Nationale Wandel met uw hond Dag.
 • 27 februari. IJsbeerdag We verlaten de wereld van huisdieren even om aandacht te besteden aan ijsberen, een bedreigde diersoort.

Maart

In maart zijn er een aantal acties:

 • Adopteer een cavia-maand. Zoals dat geldt voor vogels en konijnen, wachten er ook veel cavia’s in een asiel op een nieuw thuis. Het zijn fijne gezelschapsdieren die voor veel plezier zorgen. Cavia’s zijn ook leuke dieren voor kinderen. Maar naast dat het echte maatjes zijn, kunnen ze kinderen ook iets bijbrengen over empathie en verantwoordelijkheid. 


 • Maand van de Vergiftigingspreventie. Denkt u dat u geen vergif in huis heeft? Deze dag is bedoeld om ons bewust te maken van de producten die we in huis hebben die gevaarlijk kunnen zijn voor dieren. Berg producten altijd goed op en laat ze niet rondslingeren. Dieren zijn wat dit betreft net kinderen, en ze kunnen zomaar een giftige stof inslikken of inademen, wat zelfs de dood tot gevolg kan hebben. Dit initiatief is ontstaan in de Verenigde Staten, maar het is uiteraard belangrijk dat iedereen, overal ter wereld, die een huisdier heeft hier rekening mee houdt.

Dagen in maart, speciaal voor huisdieren:

 • 3 maart. If Pets Had Thumbs Day. Jawel, deze dag bestaat echt. Het is ontstaan in de Verenigde Staten en daagt ons uit ons in te beelden hoe het leven van een hond eruit zou zien als hij/zij duimen zou hebben.
 • 20 maart. World Sparrow Day
 • March 23: National Puppy Day (VS): op deze dag wordt de liefde die we van puppy’s krijgen gevierd. Op social media zullen op deze dag veel foto’s worden gedeeld. Maar deze dag is ook bedoeld om mensen ervan bewust te maken dat het hebben van een pup een grote verantwoordelijkheid is.
 • 23 maart. Cuddly Kitten Day
 • 28 maart. Respect Your Cat Day. Geef ze de aandacht die ze verdienen.
 • 30 maart. Take a Walk in the Park Day

April

In april worden een aantal belangrijke aspecten van de verzorging van dieren aangekaart.

In april zijn er een aantal acties:

 • National Pet-maand (VK). Deze maand staat in het teken van de verantwoordelijkheden die bij het hebben van een huisdier komen kijken. Door middel van allerlei campagnes proberen instellingen het bewustzijn te vergroten.
 • Prevention of Cruelty to Animals-maand. Dit is ook de maand om op te staan en actie te ondernemen! Een dier dat niet goed wordt behandeld of verzorgd, heeft hulp nodig. Door u als vrijwilliger in te zetten in bijvoorbeeld een asiel, kunt u helpen. Uw actie redt misschien zelfs levens.

Photo by Caleb Carl on Unsplash

Dagen in april, speciaal voor huisdieren:

 • 4 april. Pasen. Pases omvat: konijnen, kippen..
 • 8 april. National Dog Fighting Awareness Day
 • 11 april. Celebrate Shelter Pets Day
 • 11 april. Dog Therapy Appreciation Day
 • 12 april. Wereld hamster Day
 • 23 april. Nationale Lost Dog Awareness Day
 • 24 april. Wereld dierenartsen dag. Deze jaarlijks terugkerende dag om te vieren is voor dierenartsen. 
 • 25 april. National Pet Parents Day
 • 26 april. National Kids and Pets Day (VS). Deze dag wordt voornamelijk in de Verenigde Staten gevierd. Maar ook in andere landen kan deze dag worden gevierd door activiteiten voor kinderen en dieren te bedenken! Misschien samen een wandeling met de hond maken? Of verstoppertje spelen in de tuin? 
 • 28 april. Internationale geleidehond-dag. Geleidehonden spelen een belangrijke rol in het leven van hun eigenaren. Ze geven liefde, genegenheid en helpen.
 • 30 april. Adopteer een dier uit het asiel-dag
 • 30 april. Nationale Therapy Animal Day
 • 30 april. Hairball Awareness Day

Mei

In mei worden de verschillende hondenrassen gevierd. Ook wordt er aandacht besteed aan het belang van een microchip voor huisdieren.

In mei zijn er een aantal acties:

 • Chip uw huisdier-maand. Deze maand staat microchippen centraal. De American Humane Association stelde vast dat 30% van de dieren in hun leven vermist raakt of wordt gestolen. De microchip is een paspoort voor huisdieren. Bij vermissing heeft een gechipt huisdier een grotere kans om weer thuis te komen.
 • Pet Cancer Awareness-maand. Wist u dat kanker een belangrijke doodsoorzaak is bij katten en honden? Deze maand wordt aandacht besteed aan het belang van een goede medische controle van uw huisdieren.

Dagen in mei, speciaal voor huisdieren:

 • 1 mei. National Purebred Dog Day
 • 3 mei. National Specially-abled Pets Day (VS). Honden met een handicap staan vandaag in de schijnwerpers. De liefde die u hen geeft zult u dubbel terugkrijgen. 
 • 8 mei. Vet Nurse Day
 • 8 mei. National Animal Disaster Preparedness Day
 • 8 mei. National Dog Mom’s Day
 • 14 mei. International Chihuahua Appreciation Day. Natuurlijk hebben chihuahuas recht op een eigen dag! De dag is zelfs internationaal! Het zijn immers prinsjes en prinsesjes.
 • 20 mei. National Rescue Dog Day

Juni

In juni zien asiels veel kittens binnenkomen.

In juni zijn er een aantal acties:

Adopteer een kat maand:

Zoals gezegd, is de adoptie van een huisdier lovenswaardig. U kunt een kat een tweede kans om het leven te leiden dat hij/zij verdient. Van katten moet worden gehouden, en hoewel opvangcentra geweldig werk doen, gaat er niets boven een gezin dat voor een dier zorgt.

Dagen in juni, speciaal voor huisdieren:

 • 4 juni. Hug Your Cat Day: Knuffels krijgen is dagelijkse kost voor uw kat. Maar we willen u er graag aan herinneren dat hier een speciale dag voor is, dus zorg er op deze dag voor dat u uw kat dubbel zoveel knuffelt als anders!
 • 8 juni. Best Friends Day: Als we vriendschap vieren, dat hoeft dat natuurlijk niet alleen de vriendschap met mensen te zijn. Want wie is er trouwer dan uw hond? En wie is er nu leuker dan uw konijnen en kippen?
 • 8 juni. World Pet Memorial Day: Dit is een dag waarop we denken aan alle dieren die naar de eeuwige jachtvelden zijn gegaan.
 • 21 juni. Take Your Dog to Work Day. Vraag het wel eerst aan uw collega’s, voor het geval iemand allergisch is
 • 24 juni. Cat World Domination Day: Oeps, dat is een geheim…

Juli

In juli wordt er extra aandacht besteed aan de zorg voor huisdieren. Het is zomer, het is warm, dus wees alert. Hydratatie is heel belangrijk!

In juli zijn er een aantal acties:

National Pet Hydration Awareness-maand (VS). Deze dag wordt gevierd in de Verenigde Staten, maar dit zou zo moeten zijn in elk land waar het op dit moment zomer is. Dieren moeten altijd voldoende en vers water tot hun beschikking hebben. Vergeet ze zeker niet! 

Dagen in juli, speciaal voor huisdieren:

 • 5 juli. Pet Remembrance Day
 • 16 juli. Guinea Pig Appreciation Day
 • 21 juli. National Craft for Your Local Shelters Day: Dit is de perfecte dag om iets voor een dierenasiel bij u in de buurt te maken. Ook leuk voor kinderen om hierbij te helpen.
 • 30 juli. International Friendship Day. Weer een dag waarop we de vriendschap met onze dieren vieren.

Augustus

In augustus genieten we volop van onze dieren. En er zijn allerlei leuke activiteiten om samen te doen.

Dagen in augustus, speciaal voor huisdieren:

 • 1 augustus. DOGust Universal Birthday for Shelter Dogs
 • 4 augustus. Assistance Dog Day
 • 6 augustus. Fresh Breath Day
 • 8 augustus. Internationalw kattendag
 • 10 augustus. Spoil Your Dog Day: Op deze speciale dag kunt u uw hond extra verwennen met kleine beloningen, of samen spelen en wandelen en heel veel liefde geven. 
 • 21 augustus. International Homeless Animals Day. Deze dag staat in het teken van een betere, in de wet vastgelegde, bescherming van dieren.

September

Dagen in september, speciaal voor huisdieren:

 • 1 september. Ginger Cat Appreciation Day
 • 8 september. National Dog Walker Appreciation Day
 • 13 september. Pet Birth Defect Awareness Day. Deze dag is in het leven geroepen door David Rogers, om bewustzijn te ontwikkelen voor de “interactive role humans play in our pets’ physical birth defects as well as their mental health”
 • 17 september. National Pet Bird Day
 • 25 september. Internationale konijnendag. Deze dag staat in het teken van onze konijnen. Haal de favoriete speeltjes van uw dieren tevoorschijn, worteltjes en bouw een parcours voor ze.

Oktober

In oktober staat het dieet van onze huisdieren centraal. Ook huisdieren kunnen namelijk te maken krijgen met overgewicht.

Afbeelding door LorysCats op Pixabay

In oktober zijn er een aantal acties:

Adopt-A-Dog Month/Adopt a Shelter Dog Month. Net als katten hebben ook honden een maand waarin aandacht wordt besteed aan adoptie. Denkt u erover na om een hond te nemen, sta dan ook zeker stil bij alle honden die in een asiel op een nieuw thuis wachten.

Dagen in oktober, speciaal voor huisdieren:

 • 4 oktober. Werelddierendag
 • 13 oktober. Pet Obesity Awareness Day. Obesitas bij dieren moet niet te licht worden opgevat. Een gewichtsprobleem bij dieren kan tot andere gezondheidsproblemen leiden, wat de kwaliteit van leven kan aantasten. Het maakt ook essentiële activiteiten moeilijker: wandelen, achter een bal aan rennen, etc.
 • 27 oktober. National Black Cat Day (VK): We plaatsten onlangs een artikel over zwarte katten, lees het hier.
 • 28 oktober. Plush Animal Lovers’ Day. De ideal dag om voor uw huisdier een nieuw speeltje te kopen.
 • 30 oktober. National Pit Bull Awareness Day
 • 31 oktober. Halloween. Laat chocolade niet zomaar liggen, het is ongezond voor dieren.

November

In november zijn er een aantal acties:

Adopt a Senior Pet Month. De hele maand november staat in het teken van de adoptie van oudere dieren. Honden en katten op leeftijd worden vaker geëuthanaseerd. Het adopteren van een ouder huisdier heeft echter voordelen: zo zijn ze rustiger en hebben niet constant aandacht nodig zoals een puppy.

Dagen in november, speciaal voor huisdieren:

 • 1 november: Nationale ‘Cook for Your Pets’ Day (VS): misschien een leuk idee om nieuwe recepten te proberen en deze met uw furry friends te delen.
 • 17 november. Take a Hike Day
 • 25 november. Thanksgiving (VS)
 • 28 november. Chanoeka begint

December

December, de maand om cadeautjes te geven!

Dagen in december, speciaal voor huisdieren:

 • 5 december. Internationale vrijwilligers dag: de tijd om vrijwilligerswerk te doen voor een dierenwelzijnsorganisatie
 • 25 december. Kerst
 • 26 december. Kerst – cadeautjes zijn ook voor dieren
 • 31 december. Nieuwjaarsavond

Wereldwijd zijn er veel, heel veel, dagen waarop dieren worden gevierd. Kiest u ervoor om geen feestdagen te vieren, dan is dat natuurlijk geen probleem. Het belangrijkste is dat u uw dieren dagelijks de liefde geeft die ze nodig hebben, zoals ze ook u elke dag van het jaar vreugde brengen!

 

This entry was posted in Huisdieren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *