Omlet blog

Konijnen en cavia’s trucjes aanleren

Eén van de leuke dingen van het hebben van dieren is dat u ze trucjes kunt aanleren. En misschien in tegenstelling tot wat u erover heeft gehoord, is het vaak makkelijker dan u denkt.

Konijnen en cavia’s zijn sociale dieren, en ze hebben het nodig om tijd door te brengen met hun eigenaren. Door met uw dieren te spelen en ze nieuwe dingen te leren kunt u een hechte vertrouwensband opbouwen.

Probeert u een konijn of cavia iets aan te leren, dan gaat dit het beste wanneer u dit dagelijks herhaalt – ook al is het maar voor vijf of tien minuten. Uw huisdieren zullen genieten van de aandacht, en door er een routine van te maken zullen ze de trucjes beter onthouden.

Begin op een rustige plek, met zo min mogelijk afleiding. Zippi konijnenrennen en speelrennen zijn ideaal omdat ze een ruimte bieden waarin uw dieren kunnen ontspannen en genieten van hun training. Ook heeft u natuurlijk de favoriete snacks van uw konijnen of cavia’s nodig. Soms kan het beter zijn om uw dieren apart te houden wanneer u ze traint, hoewel het ook zo kan zijn dat dieren juist van elkaar leren. Heeft u bijvoorbeeld een ouder konijn dat al trucjes kan en een jong, ongetraind konijn, dan kan het jonge konijn soms sneller trucjes leren door ze van het oudere konijn te kopiëren. Een huisdier is trouwens nooit te oud om nieuwe dingen te leren.

Meisje kijkt naar twee cavia's spelend op Omlet Zippi vide voor cavia's

Trucjes voor konijnen en cavia’s om mee te beginnen 

Bij het aanleren van trucjes aan uw cavia’s of konijnen, draait het om geduld en doorzettingsvermogen. Misschien lijkt uw huisdier in eerste instantie niet zo geïnteresseerd, maar naarmate u het leerproces met snacks blijft ondersteunen zal uw huisdier er op den duur het voordeel van in gaan zien. Begin altijd met iets eenvoudigs, zoals ‘cirkelen’, een perfect trucje voor zowel konijnen als cavia’s.

Uw cavia of konijnen leren ‘cirkelen’ 

Bij cirkelen is het de bedoeling dat uw huisdier een rondje om zijn as draait. Neem een beloning tussen uw vingers en houd het vlakbij de neus van uw huisdier. Leid uw huisdier vervolgens met de beloning in een cirkel, zodat het dier op zijn plaats ronddraait. Herhaal dit totdat uw huisdier dit doet zonder dat u hem leidt, en beloon hem zo nu en dan met wat lekkers. Geef alleen een beloning als het trucje correct is uitgevoerd. Uw huisdier zal stiekem proberen het lekkers te stelen – dit maakt allemaal deel uit van het leuke leerproces!

Het is niet erg als het wat tijd kost om een trucje aan te leren – het eerste trucje kan het lastigst zijn, en als uw huisdier het cirkelen eenmaal onder de knie heeft, kunt u van start gaan met het aanleren van allerlei trucjes! Vindt uw huisdier het lastig om te cirkelen, probeer uw huisdier dan de andere kant op te laten draaien – net als mensen zijn dieren links- of rechts’handig’.

Er zijn allerlei trucjes die u uw huisdieren kunt aanleren volgens een vergelijkbare methode zoals hierboven beschreven – leer uw cavia’s bijvoorbeeld om door een speeltunnel naar de Zippi ren te gaan, door ze met een snack naar het begin van de tunnel te leiden, en het vervolgens aan de andere kant van de tunnel als beloning te geven. U kunt uw konijnen ook leren om op hun achterpoten te staan door de beloning net buiten hun bereik te houden. Als ze geleerd hebben om te staan, kunt u het lekkers langzaam bewegen zodat uw konijn een paar stapjes op twee poten zet.

Konijnen en cavia’s een ‘achtje’ laten draaien

Als u uw dieren trucjes aan heeft kunnen leren door ze aan te moedigen met snacks, probeer uw dieren dan eens een acht-vormige beweging rond uw benen te laten maken. Volg hiervoor dezelfde methode als voor het aanleren van cirkelen. Het zal u verbazen wat u uw dieren kunt aanleren. Dit is een heel leuk trucje om te laten zien aan mensen die op bezoek komen, en waarschijnlijk zult u merken dat uw dieren zich na het uitvoeren van trucjes comfortabeler voelen in de buurt van onbekenden.

Houd er rekening mee dat de snacks die u uw huisdieren geeft onderdeel moeten uitmaken van hun dieet. Als u de training dagelijks herhaalt, is het aan te raden uw huisdier daarbuiten wat minder snacks te geven. U kunt gedroogde snacks ook vervangen door vers groenvoer, om de beloning gezonder te maken.

Cavia’s en konijnen leren komen als u ze roept

Ook in dit geval zijn beloningen de sleutel tot succes. Bied wat lekkers aan terwijl u bij uw cavia of konijn staat en zeg de naam van uw huisdier. Uiteindelijk zullen ze hun naam gaan associëren met een beloning. De volgende stap is om uw huisdier te roepen als u iets verder weg staat en de beloning te laten zien. Herhaal de naam van uw huisdier terwijl hij de beloning aanneemt. Roep de naam van uw konijn of cavia en geef hem de beloning als hij komt. Probeer dit twee weken regelmatig te oefenen en probeer vervolgens de naam van uw huisdier te noemen zonder de beloning te laten zien.

Als uw konijn of cavia niet reageert, dan hebben ze de link nog niet gelegd. Begin bij het begin en roep uw huisdier terwijl u de beloning laat zien, Zodra uw huisdier het door heeft, zal hij naar u toe komen rennen na het horen van zijn naam. Het kan geen kwaad om dit zo nu en dan aan te moedigen met een extra beloning.

Twee cavia's voor een Omlet Zippi schuilhuisje voor cavia's

Konijnen en cavia’s door een hoepel leren springen

Voor dit trucje is het handig om gebruik te maken van een clicker en een stokje. Tijdens de eerste paar dagen van de training houdt u het stokje alleen maar in de buurt van uw huisdier. Als hij aan het stokje snuffelt en er interesse in toont, klik dan met de clicker en geef uw huisdier iets lekkers. Na verloop van tijd zal uw huisdier het stokje gaan associëren met een beloning.

Houd bij de volgende stap de hoepel in de buurt van uw konijn of cavia, net iets boven de grond. Houd het stokje aan de andere kant van de hoepel, zodat uw huisdier er doorheen moet springen om bij de beloning te komen. Cavia’s kunnen niet hoog springen, maar als u konijnen heeft kunt u op den duur de hoepel behoorlijk hoog houden.

Konijnen een high-5 laten geven

Dit is een lastiger trucje, en het is alleen geschikt om konijnen aan te leren. Ook hierbij komt een clicker van pas.

Ga om te beginnen bij uw konijn zitten en wacht tot hij een poot optilt – dit doen ze regelmatig – en dan met de clicker te klikken. De eerste dagen is dit voldoende – poot omhoog = klik! U kunt het proces versnellen door uw konijnen boven hun hoofd iets lekkers aan te bieden – uw konijn zal dan zijn neus omhoog steken en vervolgens zijn poot. Sta klaar met de clicker om te reageren als uw konijn doet wat de bedoeling is.

In de volgende fase plaatst u uw hand op de grond in de buurt van het konijn. Wanneer de opgeheven poot van uw konijnen weer naar beneden gaat, zal hij uw hand raken. Zodra dit gebeurt, klikt u met de clicker en beloont u uw konijn met iets lekkers. Zodra uw konijn door begint te krijgen wat de bedoeling is, kunt u uw hand iets verder weg houden. Het doel is om uw konijn te leren begrijpen dat hij wat lekkers verdient als hij uw hand met zijn poot aanraakt.

Door uw hand naast in plaats van voor uw konijn te houden, kunt u uw konijn leren dat het de bedoeling is dat maar één poot uw hand raakt – om het op een echt high-5 te laten lijken. Uw konijn zal uiteindelijk begrijpen dat het aanraken van uw hand een beloning oplevert. De volgende stap is om uw hand op te houden en te wachten tot uw konijn begrijpt dat u een high-5 verwacht. Klik zodra dit gebeurt met de clicker en beloon uw konijn met een snack.

Het aanleren van dit trucje kan wel even duren, maar als uw konijnen het eenmaal hebben begrepen zullen ze er indruk mee maken op de toeschouwers!

Speelrennen en vides voor konijnen en cavia’s

Om ervoor te zorgen dat uw konijnen voldoende fysiek en mentaal worden uitgedaagd, is het belangrijk dat ze een goede buitenren en geschikte speeltjes hebben. Voldoende ruimte en vermaak is essentieel voor het welzijn van konijnen. Hieraan kunt u tegemoet komen met bijvoorbeeld Zippi tunnels en Zippi vides. Met deze accessoires benut u de ruimte in de ren optimaal en zorgt u ervoor dat uw dieren voldoende beweging krijgen.

Zippi vides geven uw dieren ook de mogelijkheid om hoog in hun ren te gaan zitten om de omgeving beter in de gaten te kunnen houden. Een uitdagende en leuke omgeving gaat hand in hand met een goede training, omdat tevreden dieren meer open staan voor interactie en het leren van nieuwe dingen.

Als u een grotere groep konijnen of cavia’s heeft, dan is het aanleren van trucjes een leuke manier om uw dieren afzonderlijk aandacht te geven. Al snel zal het een moment worden waar zowel u als uw dieren naar uitkijken.

Konijnen hoppen van een Zippi vide voor konijnen in Zippi konijnenren

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *