Omlet blog

Hoe leer je konijnen en cavia’s nieuwe trucjes?

Benieuwd hoe je konijnen en cavia’s nieuwe trucjes kunt leren? Het is een lonende ervaring om huisdieren trucjes te leren en het is veel makkelijker dan je denkt. Konijnen en cavia’s zijn sociale dieren die er echt wat aan hebben om te leren en spelen met hun eigenaar. Ontdek dat het aanleren van nieuwe trucjes een leuke manier is om het vertrouwen van je huisdieren te winnen en hun zelfvertrouwen te laten groeien.

Meisje voert konijn in de Eglu Go ren

Hoe begin je met het trainen van konijnen en cavia’s?

Het trainen van konijnen en cavia’s heeft het meeste effect als je het dagelijks herhaalt, ook al is het maar voor vijf of tien minuten. Je huisdieren vinden die extra aandacht niet alleen fijn, maar een goede routine helpt hen ook de trucjes te onthouden die je ze hebt aangeleerd.

Om jouw konijnen en cavia’s trucjes te leren, heb je allereerst een rustige omgeving nodig zonder afleidingen. Zippi rennen en speelrennen zijn ideaal; ze bieden een veilige maar vertrouwde ruimte waar jij en je huisdier kunnen focussen. Je hebt daarnaast natuurlijk ook hun favoriete snoepjes nodig voor wat aanmoediging en om het leerproces te versterken.

Het kan handig zijn om je huisdieren te scheiden als je ze traint, maar sommige huisdieren kunnen ook leren van elkaar. Als je bijvoorbeeld een ouder, getraind konijn hebt en een jong, ongetraind konijn, dan kan het jonge konijn de trucjes makkelijker leren door het gedrag van het oudere konijn te kopiëren. En maak je geen zorgen over de leeftijd als het op nieuwe trucjes aankomt: huisdieren zijn nooit te oud om nieuwe dingen te leren.

Konijnen en cavia’s: trucjes voor beginners

Als je begint met de training van jouw cavia of konijn, dan draait het allemaal om geduld en doorzettingsvermogen. Je huisdier lijkt op het begin misschien niet geïnteresseerd, maar als je het leerproces blijft versterken door middel van traktaties, dan zul je merken dat het dier terugkeert voor meer. Begin met iets makkelijks, zoals een cirkel maken. Deze truc is perfect voor zowel konijnen als cavia’s.

Je konijn of cavia leren een cirkel te maken

Om jouw huisdier te leren een cirkel te maken, houd je een traktatie tussen je vingers en dicht bij de mond van het huisdier. Daarna laat je het dier een cirkel draaien met het snoepje. Herhaal dit totdat je huisdier een cirkel maakt zonder zich door het snoepje te laten leiden en geef ze hierbij af en toe een traktatie. Het is belangrijk dat je de traktatie alleen geeft wanneer het dier het trucje juist uitvoert. Uiteindelijk zal alleen de simpele beweging van je pols voldoende aanmoediging zijn om het trucje uit te voeren – op voorwaarde dat er een traktatie is ná het optreden.

Maak je geen zorgen als het even duurt voordat je huisdier dit leert: het eerste trucje kan moeilijk zijn, maar als ze de perfecte cirkel kunnen maken, krijgen jullie allebei het vertrouwen om nog meer trucjes te leren. Als jouw dier het lastig vindt om op commando te draaien, probeer de cirkel dan eens vanaf de andere kant te beginnen. Net als mensen, zijn dieren ook links- of rechtshandig, dus de richting die je vraagt moet natuurlijk voelen voor het huisdier.

Hoe laat je konijnen en cavia’s luisteren naar hun naam

Een ander leuk eerste trucje is konijnen en cavia’s laten luisteren naar hun naam. Het is niet alleen aandoenlijk en indrukwekkend, maar het is ook handig als je dier naar je toekomt wanneer je hem of haar roept.

Zoals bij veel trucjes, ligt de sleutel ook bij konijnen en cavia’s in voeding. Bied een traktatie aan als je dichtbij het huisdier bent en hun naam zegt. Uiteindelijk zullen ze de naam gaan associëren met het snoepje. De volgende stap is om het huisdier van verderop te roepen en de traktatie te laten zien. Herhaal de naam wanneer het huisdier de beloning krijgt. Na twee weken oefenen met roepen en belonen, probeer je de naam te roepen zonder een traktatie te laten zien.

Door met trucjes voor gevorderden

Als je konijn of cavia het eerste trucje heeft geleerd, kun je door met trucjes voor gevorderden. Hoe meer trucjes je huisdier kan, hoe meer zelfvertrouwen hij ontwikkelt en hoe hechter jullie band wordt.

Hoe leer je konijnen en cavia’s een 8 maken?

Daag jezelf en je huisdier uit door hen een 8 te laten lopen tussen je benen. Net als bij het aanleren van een cirkel houd je ook nu een snoepje voor de mond van je konijn of cavia, en moedig je hem aan een figuur te lopen tussen je benen. Geef de traktatie direct zodra het patroon is gelopen. Sommige dieren hebben halverwege ook een snoepje nodig om de focus te behouden, maar uiteindelijk zullen ze het complete figuur leren lopen en daarna pas een traktatie verwachten.

Hoe laat je konijnen en cavia’s door een hoepel springen?

Om jouw konijn of cavia te leren door een hoepel te springen, heb je een stok nodig en wat traktaties. Begin met ‘’stok-training’’: houd het puntje van de stok vlak bij je konijn of cavia. Wanneer ze de stok onderzoeken, geef je een traktatie. Hierdoor wordt het idee bekrachtigd dat de stok zorgt voor een traktatie.

Als je huisdier bekend is met deze routine, houd je hen een hoepel voor die iets van de grond is getild. Houd de stok aan de andere kant van de hoepel en wacht tot het dier over de hoepel, naar de stok hupt. Beloon hen zo snel mogelijk wanneer ze door de hoepel zijn gesprongen.

Je kunt de hoepel langzaam verhogen voor konijnen, maar onthoud dat cavia’s slechts een hupje kunnen maken. Konijnen kunnen indrukwekkend hoog springen dankzij hun acrobatische vaardigheden en daag ze daarom ook uit.

Onthoud: trakteer met mate

Vergeet niet dat de traktaties die je aanbiedt een onderdeel zijn van het dieet. En als je dagelijks traint, moet je misschien wat gezondere snacks toevoegen om ervoor te zorgen dat hun dieet in balans blijft. Bladgroenten, sperziebonen, wortelen en kruiden zijn allemaal goede traktaties die zowel gezond als smakelijk zijn voor je konijnen en cavia’s.

Omlet en jouw konijnen en cavia’s

Help jouw konijnen en cavia’s alles uit zichzelf te halen en verbaas jezelf tijdens dit proces. Met Zippi Tunnels en Zippi Vides voor de ren kun je je huisdieren makkelijk nieuwe trucjes aanleren en ze voorzien van de elementen waar ze naar verlangen tussen hun trainingssessies door. En met onze buitenren voor konijnen en cavia’s, heb jij de ruimte die je nodig hebt om al je doelen voor trucjes te bereiken.

Jongen en meisje spelen met cavia’s rondom de Eglu Go

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *