Omlet blog

5 trucjes om uw hond te leren

Een hond een trucje leren is niet zo moeilijk. Uw huisdier is erg intelligent. Een hond trainen is veel makkelijker dan het trainen van veel andere dieren. Maar het kan soms lastig zijn om op nieuwe ideeën te komen, daarom hebben we een lijstje samengesteld met 5 must-do trucjes om uw hond te leren!

Honden houden hun omgeving nauwlettend in de gaten, ze zullen snel begrijpen wat u van ze verwacht en nieuwe commando’s kunnen leren. Geduld is echter een schone zaak en daarnaast zult u een beroep moeten doen op hondenkoekjes en beloningen. Besteed nooit meer dan 10 minuten aan een bepaalde oefening per dag en zorg ervoor dat u in een goed humeur bent. Frustratie moet worden vermeden, omdat uw hond dit zal voelen en minder goed zal presteren.

Onderstaande lijst met trucjes is uiteraard niet volledig. We gaan ervan uit dat uw hond de commando’s “zitten”, “liggen” en “blijven” kent.

Meisje kijkt naar haar hond op een Omlet Topology hondenmand

1- Een poot geven

Zoals uw misschien al heeft gemerkt, heffen veel honden hun poot op als ze om voedsel vragen. Dit trucje is dus niet zo moeilijk om uw hond te leren. U hoeft alleen maar het juiste woord te vinden, een signaal waarop uw hond zal reageren.

Omlets tip. Houd de beloning in uw hand, laat het aan uw hond zien en zeg dat hij moet wachten. Laat vervolgens uw hand langzaam zakken en wanneer uw hond zijn poot optilt, geeft u het commando dat u aan de actie wil koppelen. “Shake” / “Poot” is een makkelijk voor uw huisdier om te onthouden, of een ander kort woord. Leg nadruk op het woord en laat uw enthousiasme blijken. Bevestig het gewenste gedrag met een aai zodra uw hond de beloning aanneemt.

Op den duur hoeft u uw hand niet ver meer te laten zakken. Houd elke keer dat u dit commando uw hand net iets hoger, totdat de poot van uw hond op borsthoogte komt. Herhaal dit steeds met dezelfde poot.

Zodra uw hond dit commando goed kent kunt u hem leren om de andere poot op te tillen. Gebruik hiervoor een ander commando dan voor de andere poot. Gebruik bijvoorbeeld het woord “andere”.

Hierna zal het niet zo moeilijk zijn om het “high five” -commando aan te leren. Laat uw hond uw handpalm zien en moedig hem aan om zijn poot nog hoger op te heffen. Beloon uw hond als hij het commando correct uitvoert.

2- Roll over

Veel mensen willen hun hond dit trucje leren, maar weten misschien niet hoe je dit precies kan doen.

Omlets tip. Laat u uw hond eerst “liggen”. Leg een beloning in uw hand en laat uw hond eraan ruiken zonder het te geven. Het is de bedoeling dat uw hond niet opstaat. Doet uw hond dit wel, begin dan opnieuw.

Gebruik uw hand om uw hond te begeleiden. Maak met uw hand de beweging die u wilt dat uw huisdier volgt. Gebruik uw hand met de beloning om uw hond met zijn kop te laten draaien. Terwijl uw hond zijn kop draait om het lekkers te pakken zal hij omrollen. Herhaal de oefening meermaals, maar doe het niet langer dan 10 minuten. U kan het later op de dag opnieuw proberen.

Vrouw leert haar hond een trucje naast een Omlet Fido Studio hondenbench

3- Praten

Dit commando zal eenvoudig zijn om te leren voor uitbundige honden, en iets lastiger voor kalmere.

Omlet’s tip. Probeer uw hond met uw stem enthousiast te maken. Laat hem zitten en leg iets lekkers in uw hand. Zwaai met uw hand, maar geef het lekkers niet. Herhaal het woord/commando dat u aan deze actie wil koppelen een aantal keer, bijvoorbeeld “blaf” of “spreek”. Wacht tot uw hond blaft. Geef hem hierna de beloning en spreek uw hond enthousiast toe. Als u wil dat uw hond weer stil is, zeg dan “rustig” of “genoeg” en loop weg.

Moedig uw hond nooit aan om naar mensen of andere honden te blaffen.

4- Dansen

Goed nieuws, uw hond kan ook leren dansen! Misschien op den duur zelfs beter dan u…

Dit trucje is makkelijker voor kleine honden om te leren. Voor grotere honden is het lastiger om op hun achterpoten te staan. Ook is dit trucje afgeraden voor honden met rugproblemen.

Omlets tip. Laat uw hond zitten. Leg een beloning in uw hand en houd uw hand iets naar achteren op de snuit van uw hond. Het doel is om uw hond op zijn achterpoten te laten zitten, en hij zal dit alleen doen als dit de enige manier is om de beloning te krijgen. Geef uw hond zodra hij zijn beide voorpoten van de grond houdt de beloning. Herhaal deze truc net zo vaak totdat uw hond op commando op zijn achterpoten kan staan.

Als uw hond dit trucje goed begrijpt, kan u overgaan tot de volgende stap. Laat uw hond op zijn achterpoten staan, houd een beloning in uw hand en beweeg dit in een cirkel boven zijn hoofd. Op den duur zal uw hond begrijpen dat als hij de beloning volgt en ‘danst’ hij de beloning ontvangt. Spreek tijdens de actie altijd het woord uit dat u aan de opdracht wil koppelen, bijvoorbeeld het woord “dans”. Als uw hond een aantal kleine stapjes heeft gezet, geef hem dan de beloning en prijs hem.

Hond springt op tegen baasje naast Omlet Fido Studio hondenbench

5- Dood spelen

Dit is een uitdagend trucje! Het is leuk om aan mensen die op bezoek komen te laten zien, al is het niet zo makkelijk om dit aan een hond te leren. Maar niets is onmogelijk, met geduld kan u veel bereiken.

Omlets tip. Laat uw hond liggen, net als bij het commando “roll over”. Houd wederom een beloning in uw hand en houd het boven zijn kop. Zodra uw hond zich omdraait, stopt u en geeft u uw hond het commando om stil te blijven liggen, bijvoorbeeld “stil”. Herhaal dit meerdere keren totdat uw hond begrijpt dat hij niet mag bewegen. Spreek telkens duidelijk het woord uit dat u aan deze actie wil koppelen.

Dit trucje is niet makkelijk om te beschrijven, maar een video zegt meer dan duizend woorden. Onderstaande video kan helpen bij het aanleren van dit commando.

Screenshot van YouTube video van hond die trucje doet

Welke trucjes u uw hond ook wil leren, geduld is altijd van essentieel belang. Ook zal uw hond worden aangemoedigd door uw enthousiasme, dus laat dit altijd duidelijk blijken. Forceer uw hond nooit. Als uw huisdier een commando niet wil leren of het niet begrijpt, word dan niet boos. Mocht u zelf niet goed weten hoe u uw hond iets het best aan kan leren, dan kan u hierover op YouTube waarschijnlijk alle informatie vinden die u nodig heeft.

Tag ons op social media als u uw hond een trucje uit deze blog heeft aangeleerd. We vinden het leuk om de prestaties van uw hond te delen! Tag ons op Instagram omlet_huisdieren of stuur ons uw video op dit adres: blog@omlet.co.uk

 

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *