Omlet blog

Kippen als wapen tegen verspilling

Foto door Erik Karits op Pexels

Kippen en eco-living gaan hand in hand. Kippen kunnen een grote bijdrage leveren aan het ecosysteem van een tuin. Bovendien ‘recyclen’ ze veel voedsel dat anders weggegooid zou worden.

Het omzetten van etensresten naar eieren is een krachtig symbool van milieuvriendelijk leven. Het houden van uw eigen kippen past ook bij een ‘groene’ levensstijl. Geen kippen in grote, overvolle stallen!

Restjes uit de keuken kunnen een gezonde aanvulling zijn op het op pellet-dieet van uw kippen. Kippen zijn alleseters en eten dus vrijwel alles wat u ze aanbiedt, zoals gekookte pasta, volkorenbrood (geweekt in water om te voorkomen dat het opzwelt in de krop van de vogel), groene groenten, granen, gekookt vlees (ongezouten), banaan, zonnebloempitten, alfalfa, pompoen, courgette, zoete aardappelen en komkommer. Hang kool- of broccoli in de kippenren en uw kippen zullen er met veel plezier naar pikken.

Voer snacks zoals brood, ontbijtgranen en pasta met mate, omdat ze weinig voedingswaarde hebben en ervoor kunnen zorgen dat uw kippen te zwaar worden. Zuivelproducten en te veel sla (vooral ijsbergsla) kunnen diarree veroorzaken, dus geef dit niet.

Kippen zullen met plezier tuinplanten zoals brandnetels en paardebloemen eten. Maar er zijn ook planten die giftige zijn, dus pas hier goed voor op. Bekijk voor meer informatie het hoofdstuk van Omlets kippengids “Welke planten en voeding is giftig voor kippen?“.

Ongeschikt voer voor kippen

Aardappelen, tomaten en aubergines behoren tot de nachtschadefamilie en zijn giftig voor kippen. Dat geldt al deze voedingsmiddelen in rauwe vorm. Het giftige ingrediënt, solanine, wordt afgebroken als de planten worden gekookt, waardoor gekookte aardappelen of tomaten ongevaarlijk zijn.

De andere voedingsmiddelen die u niet aan kippen mag voeren zijn appelzaden, avocado’s, chocolade en andere suikerwaren, zoute voedingsmiddelen zoals spek, kaas en chips, gedroogde rauwe bonen en peulvruchten, rauwe knoflook, uien en prei.

Citrusvruchten zijn licht giftig en hoewel ze niet dodelijk zijn voor kippen, veroorzaken ze bij overmatige inname diarree en een verminderde eiproductie.

 

 

Foto door Tetiana Bykovets op Unsplash

Ook moet worden benadrukt dat alle keukenresten die u aan uw kippen geeft, vers moeten zijn. Gooi beschimmeld voer weg en voer het niet aan kippen, andere huisdieren of wilde vogels.

Overrijpe groenten of oud brood zijn prima, zolang er geen schimmel op zit.

Voer wilde planten alleen aan kippen als u zeker weet dat ze onschadelijk zijn. Identificeer de plant daarom eerst. Als u twijfelt, geef de plant dan niet aan uw kippen. Photo by Ayda Oz on Unsplash

…en niet te vergeten: kippenmest

Het voedselafval dat u aan uw kippen geeft, wordt natuurlijk niet alleen omgezet in eieren. Een deel ervan wordt kippenmest, en dit is een uitstekende meststof als het is vergaan. Kippenmest kan niet op verse groente- of bloemen worden gestrooid. Leg het eerst met het oude nestmateriaal uit het hok op de composthoop.

Bij grote kippenstallen is mest een probleem, aangezien de grote hoeveelheid ervan een belasting kan zijn voor het milieu. Op kleine schaal, zoals bij kippen in de achtertuin, is gecomposteerde kippenmest echter voordelig voor de tuin.

Hoe kippen voedselverspilling kunnen voorkomen

Wanneer u de restjes aan uw kippen geeft, kan dit bijdragen aan de bewustwording van de hoeveelheid voedsel die u verspilt. Etensresten worden vaak routinematig weggegooid, maar ze kunnen nog een goed doel dienen door ze aan uw kippen te geven.

Maar het kan ook aanzetten tot een herziening van uw inkoopbeleid en kookgewoonten. Misschien zorgt het ervoor dat u kookt wat u nodig heeft, en voorkomt het dat u te grote hoeveelheden groenten koopt die vervolgens in de koelkast liggen te bederven.

In het begin is het misschien leuk om al die restjes naar de kippen te brengen, maar als u eenmaal stil gaat staan bij de kosten, zal het u misschien aan het denken zetten. Hoeveel geld gaat er effectief zitten in de keukenrestjes voor uw kippen? Uw kippen kunnen immers alles wat ze nodig hebben halen uit hun dieet van legkorrels, graan, grit en vele paardenbloembladeren. Ze hebben die keukenresten niet nodig.

Foto door Anna Shvets op Pexels

Hoe lokale initiatieven kippen gebruiken voor anti-verspilling-campagnes

Sommige lokale initiatieven hebben dit denken gebundeld door keukenafval te beperken en zich ervoor in te zetten dat er niets wordt verspild. Kippen zijn hier de sleutel. Alle geschikte voedingsresten – van huishoudens, restaurants en winkels – worden verzameld en aan de gemeenschappelijke kippentoom gevoerd. De kippen zetten het afval om in eieren, waar alle betrokkenen van kunnen genieten. Er zijn weinig kosten aan verbonden, dus mensen krijgen eigenlijk gratis eieren.

Om een grootschalig voorbeeld te geven: in Austin, Texas, startte de lokale overheid een paar jaar geleden een afval-vrij voedselprogramma, waarbij mensen uit de buurt werden betaald om kippen in de achtertuin te houden. De kippen kregen uitsluitend voedselresten, van voldoende variatie en kwaliteit om aan de voedingsbehoeften van de dieren te voldoen. Het doel was om de hoeveelheid voedsel die werd weggegooid te verminderen. Dit draagt bij aan een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van methaan afkomstig van vuilnisbelten.

Ook sommige scholen in het Verenigd Koninkrijk, de VS en andere landen zijn deze anti-verspilling uitdaging aangegaan. Dit is zeker ‘food for thought’!

De gedachte dat keukenafval wordt omgezet in verse eieren is leuk. Dit concept binnen een gemeenschap laten werken is boeiend, en het is mogelijk dat dergelijke programma’s op den duur de normaalste zaak van de wereld zullen zijn.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *