Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Waarom de lente de beste tijd is om kippen te gaan houden

De lente is het beste seizoen om een kippenhok op te bouwen en kippen in uw tuin te verwelkomen. In het voorjaar kunnen uw vogels genieten van langere – en hopelijk warmere – dagen. De tuin begint te ontwaken uit zijn winterslaap en het eerste groen zal opkomen – een essentiële aanvulling op het dieet van kippen. Kippen zullen na hun winterpauze weer meer eieren gaan leggen. Ze zullen er tevredener en levendiger uitzien bij de mildere temperaturen.

Wanneer jonge hennen kopen?

Jonge legkippen zijn doorgaans in de lente verkrijgbaar, aangezien de kuikens van veel kwekers in december of januari uitkomen. Jonge hennen beginnen met leggen als ze tussen de 16 en 22 weken oud zijn. Dit betekent dat u deze jonge vogels ergens halverwege maart en – begin juni kunt kopen.

Door jonge kippen te kopen die net beginnen met het leggen van eieren, kunt u ten minste drie jaar rekenen op eieren. Dit is een belangrijke overweging voor veel mensen die kippen willen gaan houden, want verse eieren is waar het tenslotte om draait!

Bloedluis in bedwang houden

Bloedluis kan in kippenhokken een probleem zijn, maar in de winter daalt hun aantal sterk. Het vroege voorjaar is een goed moment om uw kippenhok te behandelen tegen deze kleine bloedzuigertjes, voordat het warmere weer opnieuw zal zorgen voor een toename. Zoek op internet waar u een product kunt kopen om te voorkomen dat uw kippen te maken krijgen met deze vervelende beestjes.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Mijten gedijen doorgaans goed in traditionele houten kippenhokken met veel hoekjes en kieren. Door kippen te houden in een modern hok zoals een Eglu, geeft u bloedluis weinig kans zich te verstoppen – het hok is gemaakt kunststof dat eenvoudig kan worden gereinigd.

Foto door Myriam op Pixabay

De lente is ook de beste tijd om de kippen tegen wormen te behandelen. Aan het einde van de winter zijn ook deze parasieten relatief laag in aantal, dus dit is het moment om uw kippen preventief te behandelen.

Zomerkippen

Als u legkippen een nieuw thuis wilt geven, dan is de zomer het ideale moment. Legkippen uit grote stallen zijn niet gewend aan het buitenleven en in de zomer is het weer het beste, waardoor de hennen voldoende tijd hebben om te acclimatiseren. De lente kan ook, maar in de zomer zullen ze volop genieten van hun verworven vrijheid! Ex-legkippen zijn bijzondere dieren, en hoewel ze volgens hun vorige eigenaar niet meer aan de leg-verwachting voldoen, zullen ze nog zeker twee jaar veel eieren leggen.

Als u uw kippen in de zomer in de tuin laat scharrelen, zullen ze een flinke hoeveelheid slakken en vliegen eten. Het kan wel raadzaam zijn om stekjes en bloemen te beschermen, want kippen vinden dit heerlijk.

Als de zomers erg warm zijn, zorg er dan voor dat uw vogels voldoende schaduw en een goed geventileerd hok hebben. De Eglu is wederom perfect – het hok is zelfs op zeer warme dagen van binnen relatief koel. En met dekzeilen kunt u van de ren een aangename, schaduwrijke plek maken.

Herfst- en winterkippen

Ook de herfst is een geweldig seizoen voor kippen. Er zijn allerlei smakelijke beestjes te vinden in de nog zachte aarde en in de gevallen bladeren. En als u fruitbomen heeft, kunnen uw kippen zich tegoed doen aan het fruit dat op de grond is gevallen.

Kippen zijn vaak in de herfst in de rui. Ze hebben dan zeker een voedzaam dieet nodig om gezond te blijven en nieuwe veren te laten groeien. Extra vitamines en mineralen kunnen helpen, en wat appelciderazijn in het water zorgt voor een gezond, glanzend nieuw verendek.

De meeste kippen vinden de kou niet erg. Maar nat worden vinden ze niet fijn. Zorg daarom voor een droog hok en een droge plek in de ren. Om te voorkomen dat de aarde in de ren modderig wordt, kunt u de grond bedekken met houtsnippers.

Afhankelijk van het kippenras dat u gaat houden, zullen kippen in de winter doorgaans minder eieren leggen. Ook voldoende afleiding is ‘s winters voor kippen belangrijk. Hieraan kunt u bijvoorbeeld tegemoet komen met een Caddi-snackhouder of een Peck Toy.

Als kippen een goed hok hebben, dan vinden ze het niet erg om ‘s winters buiten te zijn. Het zijn sterke vogels (met uitzondering van enkele sierrassen), en ze zullen zich doorgaans goed kunnen aanpassen aan het klimaat.

Hoewel de lente voor kippen waarschijnlijk de aangenaamste tijd is om in uw tuin te worden geïntroduceerd en kennis te maken met hun nieuwe thuis, zullen kippen over het algemeen het hele jaar door in staat zijn zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Zolang ze maar een droog en goed geïsoleerd onderkomen hebben en een droge plek om rond te scharrelen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *