Omlet blog

Waarom de lente de beste tijd is om kippen te gaan houden

Spring chickens pecking at yellow flowers

De lente is het ideale seizoen om een kippenhok op te bouwen en kippen in uw tuin te verwelkomen. Terwijl de tuin uit zijn winterslaap ontwaakt, kunnen uw kippen profiteren van het eerste verse groen – een essentieel onderdeel van het dieet van kippen. Daarnaast zorgen de warmere en langere dagen ervoor dat uw kippen na de winterpauze weer meer eieren gaan leggen. Bovendien zal uw toom tevredener en levendiger zijn bij mildere temperaturen.

Wanneer jonge hennen kopen?

Jonge legkippen zijn doorgaans in de lente verkrijgbaar, aangezien de kuikens van veel kwekers in december of januari uitkomen. Jonge hennen beginnen met leggen als ze tussen de 16 en 22 weken oud zijn (dus in de lente). Dit is een goede leeftijd om de hennen te kopen, omdat ze dan oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen en probleemloos naar een nieuw onderkomen kunnen worden verplaatst. Wanneer een hen zal beginnen met leggen kan enigszins afhangen van het ras en externe omstandigheden. Grotere hennen, zoals orpingtons, zullen mogelijk pas gaan leggen als ze 26 weken oud zijn. Voor meer informatie over wanneer uw hennen zullen beginnen met leggen, kunt u onze vorige blog lezen.

Hoe lang zullen jonge kippen die in de lente worden gekocht eieren leggen?

Verse eieren is voor veel mensen waarschijnlijk de voornaamste reden om kippen te gaan houden. Door de kippen op het juiste moment van het jaar te kopen, kunt u zo lang en regelmatig mogelijk genieten van de eieren die uw kippen leggen.

Kippen stoppen doorgaans met leggen als ze rond de zes jaar oud zijn, en de eierproductie zal afnemen naarmate een kip ouder wordt. Door jonge kippen in de lente te kopen, kunt u rekenen op een betrouwbare eierproductie voor ten minste drie jaar. Om uw kippen hier een beetje bij te helpen, kunt u hun dieet aanvullen met calcium wat bij zal dragen aan de kwaliteit van de eieren. U kunt uw kippen dit essentiële mineraal geven in de vorm van een eierschaalverbeteraar.

De lente betekent blije, gezonde kippen

Dit wil niet zeggen dat uw kippen ongelukkig zullen zijn als u ze in een ander seizoen dan de lente krijgt. Als u voorbereid bent op de weersomstandigheden die de andere seizoenen met zich meebrengen, zal uw toom op elk moment van het jaar tevreden zijn.

Maar het is in de lente net wat makkelijker om kippen op te laten groeien. Het seizoen volgt op de koude winter, waarin uw toom minder gras heeft gehad om in rond te scharrelen en meer tijd heeft doorgebracht in het hok. Bovendien betekent de winter dat kippen met een zwak afweersysteem vatbaarder zullen zijn voor ziektes. In de zomer zal uw toom wat hulp nodig hebben om koel te blijven. Het lenteklimaat daarentegen is optimaal. Toch zijn er ook enkele voordelen aan het krijgen van kippen in de winter, herfst en zomer, die we verderop in de blog zullen bespreken.

Bloedluis in bedwang houden

Een andere reden om in de lente kippen aan te schaffen heeft te maken met bloedluis. Bloedluis kan in kippenhokken een probleem zijn, maar in de winter dalen ze sterk in aantal. Het vroege voorjaar is daarom een goed moment om uw kippenhok te behandelen tegen deze kleine bloedzuigertjes, voordat het warmere weer opnieuw zal zorgen voor een toename.

Mijten gedijen doorgaans goed in traditionele houten kippenhokken met veel hoekjes en kieren. Mocht u in uw hok een bloedluis-probleem hebben, dan kan een mijtenspray uitkomst bieden. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Door kippen te houden in een state-of-the-art kunststof kippenhok zoals een Eglu kippenhok, geeft u deze plaagdiertjes geen kans om zich te verstoppen. Omlets Eglu kippenhokken kunnen in een paar eenvoudige stappen worden gereinigd, waardoor bloedluizen geen kans maken.

De lente is ook de beste tijd van het jaar om kippen te behandelen tegen wormen. Blijf ook in dit seizoen uw kippen hun reguliere gezondheidscheck geven. Zoals gezegd zijn er na de winter relatief weinig parasieten aanwezig, dus dit is de ideale tijd van het jaar om uw kippen preventief te behandelen.

Kuikens uitbroeden in de lente

De lente is dus de perfecte tijd van het jaar om legkippen te kopen. Maar is de lente ook het beste moment om kuikens te kopen of uit te broeden? Of u kuikens koopt/uitbroedt in plaats van iets oudere leghennen te kopen, is afhankelijk van uw eigen wensen.

Als u ervoor kiest om in de lente jonge leghennen te kopen dan zijn ze klaar om de rest van de lente en zomer eieren produceren, wanneer er het meeste daglicht is. Dit is iets om in gedachten te houden, want als u in het voorjaar een kuiken uitbroedt/koopt, moet u zes maanden wachten voordat de vogel haar eerste ei zal leggen. Als het ei bijvoorbeeld in april uitkomt, kan de vogel pas in oktober beginnen met leggen, en met minder daglicht produceren kippen minder eieren.

Toch blijft de lente voor veel kippenhouders een populaire tijd om eieren uit te broeden. Kuikens zien er natuurlijk schattig uit en het op zien groeien van kuikens is enorm fascinerend. De lente is een uitstekende tijd om kuikens groot te brengen, omdat er het voordeel is van het warmere weer maar het niet te heet is. Wanneer uw kuikens vier tot vijf weken oud zijn kunnen ze naar hun permanente buitenhok worden verplaatst waar uw jonge kuikens kunnen genieten van de zon. Winterkuikens zouden hier op moeten wachten tot ze ouder zijn.

Als u heeft besloten dat u kuikens wilt uitbroeden, lees dan Omlets stapsgewijze gids over dit onderwerp.

Uw toom uitbreiden in de lente met een nieuw kippenras

Als u al een tijdje kippen houdt en overweegt om een paar nieuwe vogels aan uw toom toe te voegen, dan is de lente het ideale seizoen om dit te doen. Breidt u uw toom uit met raskippen, dan zullen ze doorgaans alleen in de lente en de herfst eieren leggen. Dit maakt de lente het ideale seizoen om ze te introduceren, zodat u de rest van het jaar volop kunt genieten van de eieren.

Hoewel over het algemeen wordt aanbevolen om alleen kippen van hetzelfde ras samen te houden, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zijn allerlei kippenrassen die in harmonie met elkaar kunnen samenleven. Bij de keuze voor het ras is het echter van belang dat ze even groot zijn en dezelfde leeftijd hebben. Iets anders om rekening mee te houden bij het maken van uw keuze is het karakter van de kippenrassen, om te voorkomen dat ze zullen botsen.

Witte kip een uit een Omlet Caddi snackhouder

Zomerkippen

Als u legkippen een nieuw thuis wilt geven, dan is de zomer het ideale moment. Legkippen uit grote stallen zijn niet gewend aan het buitenleven en in de zomer is het weer het beste, waardoor de hennen voldoende tijd hebben om te acclimatiseren. De lente kan ook, maar in de zomer kunnen ze volop genieten van hun verworven vrijheid. Ex-legkippen zijn bijzondere dieren, en hoewel ze volgens hun vorige eigenaar niet meer aan de leg-verwachting voldeden, zullen ze nog zeker twee jaar veel eieren leggen. Een Nederlandse organisatie die als doel heeft zoveel mogelijk kippen te redden van de slacht, is bijvoorbeeld Red een legkip.

Een ander voordeel van de zomer is dat als uw kippen gedurende deze tijd van het jaar vrij in de tuin kunnen rondscharrelen, ze slakken en vliegen zullen oppikken. Het is wel raadzaam om stekjes en bloemen te beschermen, want kippen vinden ook dit heerlijk.

Als u besluit om in de zomer kippen te gaan houden, is het belangrijk uw dieren te beschermen tegen weersinvloeden. Het warme weer kan een nadeel zijn van het in de tuin halen van kippen in de zomer ten opzichte van de lente. Wordt het in de zomer erg heet, zorg er dan voor dat uw vogels voldoende schaduw hebben en een goed geventileerd hok. Een Eglu kippenhok biedt uw kippen een koele plek in de zomer, en met dekzeilen geeft u uw kippen de hele dag door een plek in de schaduw. Lees onze gids over het verzorgen van kippen in de zomer.

Herfst- en winterkippen

Kippen en hun Omlet Eglu Go UP in het zonnetjeOok de herfst is een geweldig seizoen voor kippen. Er zijn allerlei smakelijke beestjes te vinden in de nog zachte aarde en in de gevallen bladeren. En als u fruitbomen heeft, kunnen uw kippen zich tegoed doen aan het fruit dat op de grond is gevallen.

Kippen zijn vaak in de herfst in de rui. Ze hebben dan zeker een voedzaam dieet nodig om gezond te blijven en nieuwe veren te laten groeien. Extra vitamines en mineralen kunnen helpen, en wat appelciderazijn in het water zorgt voor een gezond, glanzend nieuw verendek.

De meeste kippen vinden de kou niet erg. Maar nat worden vinden ze niet fijn. Zorg daarom voor een droog hok en een droge plek in de ren. Tenzij u in een bijzonder koud klimaat leeft, zullen uw kippen het zelden te koud krijgen. Kippen zijn winterharde vogels (met uitzondering van een aantal delicatere sierrassen) die zich kunnen aanpassen aan het klimaat. Toch kunt u uw kippen altijd een beetje helpen. Omlet assortiment Eglu beschermhoezen en -dekens is ideaal voor strengere winters en geeft wat extra isolatie. Een geïsoleerd kippenhok zoals de Eglu zal ook een bijdrage leveren aan de gezondheid van uw vogels in de wintermaanden.

Iets anders om op te merken met betrekking tot de winter is dat de ren modderig zal worden! Een tip om dit zoveel mogelijk te voorkomen is om de grond te bedekken met houtsnippers. Lees voor extra informatie over kippen houden in de winter onze blog met veelgestelde vragen over dit onderwerp.

 

Samengevat kan worden gesteld dat de lente een ideaal moment is om kippen in uw tuin te introduceren. Toch mag dit een toekomstige kippenhouder er niet van weerhouden om een andere tijd van het jaar te kiezen om met deze hobby te beginnen. Met de juiste zorg en middelen kan uw toom in elk seizoen gedijen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *