Omlet blog

Verveling bij cavia’s tegengaan

Cavia gebruikt Zippi vide voor cavia's

Cavia’s zijn sociaal, intelligent en speels – en zonder voldoende afleiding zullen ze zich gaan vervelen. Om verveling te voorkomen hebben cavia’s voldoende speelgoed nodig om zich mee bezig te houden. Er zijn speeltjes verkrijgbaar die tegemoet komen aan hun knaaginstinct, tot speeltjes die voor de nodige mentale uitdaging zorgen. Met onderstaande tips weet u zeker dat u uw cavia’s voldoende afwisseling biedt.

Speeltijd met cavia’s is een leuk moment voor zowel u als uw dieren. Leer uw cavia’s goed kennen om te weten te komen wat ze graag doen: is een cavia verlegen of nieuwsgierig? Vinden uw cavia’s het leuk om achter een balletje aan te rennen? Houden ze van knagen? Zorg er altijd voor dat de plek waar u met uw dieren speelt veilig is.

Bied voer aan op een uitdagende manier

Leg het voer niet zomaar in het hok of de ren, maar geef ze iets lekkers op een manier dat ze er hun best voor moeten doen! Gebruik onze Caddy snackhouder of fruitspies om voer van de grond te houden en tegelijkertijd uw cavia’s te vermaken. U kunt het voer ook verstoppen in een hooirek of in een keukenrol. Stop bijvoorbeeld een stuk komkommer in de rol en “sluit” de twee uiteinden af met hooi. Zo moeten de cavia’s hun best doen om de echte beloning te bereiken.

Een andere leuke manier om cavia’s bezig te houden met hun eten, is door groenten en fruit aan een touw te bevestigen met bijvoorbeeld wasknijpers. Cavia’s zullen dan meer hun best moeten doen om bij het voer te komen. Zorg ervoor dat het koord dik genoeg is, zodat een cavia’s er niet in verstrikt kunnen raken.

Of laat uw cavia’s achter hun beloning aanrennen! Bind wat lekkers of een speeltje aan een touwtje en sleep het over de grond zodat ze er achteraan kunnen rennen. Deze activiteit is leuk en uitdagend voor cavia’s en zorgt er ook voor dat ze fit en alert blijven! Als u dit uitprobeert, wees dan wel voorzichtig om te voorkomen dat een cavia vast kan komen te zitten in het touw of kleine onderdelen inslikt.

Probeer ook wat voer betreft voor afwisseling te zorgen. Zo kunnen ze in de zomer genieten van vers gras en seizoensgroenten zoals maïs. Dit zorgt niet alleen voor een gevarieerd menu, maar het geeft ook nieuwe mogelijkheden om uw cavia’s bezig te houden.

Cavia eet uit Omlet Caddi snackhouder

Obstakels, tunnels en buizen

Tunnels nodigen uit om op verkenning uit te gaan, iets wat alle cavia’s leuk vinden. Cavia’s zijn prooidieren, dus als ze genoeg plekken hebben om te schuilen, zullen ze zich veel veiliger voelen. Maak een setup van buizen en verander deze bij voorkeur elke week. Cavia zullen maar wat graag door de tunnels lopen en rennen. Om het extra leuk te maken kunt u wat lekkers verstoppen in de tunnels zodat uw dieren moeten rondsnuffelen: een uitstekende manier om uw cavia’t te vermaken waarbij ze ook nog beweging krijgen. Omlets Zippi tunnelsysteem en de speeltunnels en speelrennen geven uw cavia’s meer ruimte en het moedigt interactief spel en lichaamsbeweging aan. Door het Zippi tunnelsysteem te combineren met een hooiruif, maakt u het geheel nog interessanter!

Of bouw zelf een hindernisbaan voor uw cavia’s. Net als andere dieren zijn cavia’s slim en houden ze van uitdagingen. Bouw een hindernisbaan met kartonnen dozen of andere voorwerpen die u in huis heeft. Zorg ervoor dat uw dieren voldoende ruimte hebben om rond te rennen en te spelen. Of maak het uw cavia’s echt moeilijk, en bouw een uitdagend doolhof voor ze!

Uitkijkposten

Cavia’s houden van uitkijkposten. Dit hoeft niet per se een huisje met een plat dak te zijn. Stabiel opgestapelde bakstenen of een hooirek kunnen ook als uitkijkposten dienen. Cavia’s houden graag hun omgeving in de gaten en waarschuwen de groep als ze het idee hebben dat er gevaar dreigt. Ook omgekeerde houten kistjes met daarop een handdoek kunnen als uitkijkpost worden gebruikt. Een ultieme uitkijkpost voor in een Zippi ren zijn de Zippi vides.

Speeltjes

Geef uw cavia’s speelgoed zoals plastic balletjes, onbehandeld wilgenhout of gedroogd gras en kleine knuffeldieren. Zorg ervoor dat er voor alle cavia’s voldoende speeltjes zijn, zodat ze allemaal iets hebben om mee te spelen. De speeltjes moeten uiteraard veilig zijn voor cavia’s, dus geef bijvoorbeeld geen voorwerpen die te klein zijn en uw dieren kunnen inslikken.

Probeer eens op de grond te gaan zitten en een balletje naar een cavia te rollen. Hiervoor kunt u ook allerlei vogel- of kattenspeeltjes gebruiken. Hangende vogelspeeltjes met houten onderdelen zijn veilig voor cavia’s maar verwijder de belletjes, tenzij deze groot genoeg zijn zodat ze niet in de mond van een cavia passen.

Voorwerpen die een zacht geluid maken zijn een geschikt hulpmiddel voor het trainen van een cavia. Gebruik een belletje wanneer u uw cavia’s voert, en al snel zullen ze op het geluid reageren. Als u de persoonlijkheden van uw cavia’s leert kennen, kunt u het juiste speeltje voor ze vinden.

Schuilplaatsen van hout zijn ook een populair accessoire om uw cavia’s mee te vermaken. Ze zijn heel veelzijdig en kunnen ook worden gebruikt als tunnel, uitkijkpost etc. Papier / wc-papier rolletjes zijn altijd een succes. Wel is aan te bevelen om de rol in de lengte door te knippen, zodat uw cavia’s er niet in vast kunnen komen te zitten.

Nieuwe inrichting

Cavia’s hebben afwisseling nodig om mentaal en fysiek fit en gezond te blijven. Een eenvoudige manier om uw cavia’s te vermaken is door het interieur van de ren regelmatig opnieuw in te richten, bijvoorbeeld elke keer dat u de ren of het hok schoonmaakt. Cavia’s zullen meteen op verkenning uitgaan! Cavia’s vinden het heel leuk om hun omgeving te verkennen om nieuwe schuilplekken, speelplaatsen en uitkijkposten te vinden. U kunt wat lekkers verstoppen, om het nog uitdagender te maken.

Voorzie ook voldoende aangename slaapplekken. Cavia’s vinden niets fijner dan een knusse slaapplek (tenzij er eten in het spel is..). Populaire opties zijn fleece-dekentjes, hoewel de kans ook bestaat dat ze dit als toilet gaan gebruiken.

Maak hun omgeving interessant door verschillende niveaus te maken en ze nieuwe dingen te geven om te verkennen. Hellingen, dozen, uitkijkposten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Ongeschikte voorwerpen voor cavia’s

Speeltjes: cavia’s spelen graag, maar bepaalde soorten speelgoed zijn veiliger, gezonder en leuker dan andere. Geef altijd speelgoed met gladde randen, omdat scherpe randen een gevaar kunnen vormen cavia’s. Gebruik ook veilig en niet-giftig speelgoed waar uw dieren op kunnen knagen en geef geen speeltjes die kunnen worden ingeslikt.

Oefenballen en loopwielen: deze accessoires kunnen zelfs dodelijk zijn voor cavia’s. De anatomie van cavia’s laat het niet toe gebruik te maken van een oefenbal of loopwiel, hierin kunnen ze zich zelfs verwonden. Oefenballen zijn ook teveel afgesloten waardoor er onvoldoende luchtcirculatie is. Het kan te warm worden wat erg gevaarlijk is voor cavia’s. Deze accessoires kunnen geschikt zijn voor sommige kleine huisdieren zoals ratten, muizen, gerbils en hamsters, maar zijn ongeschikt voor cavia’s.

Bruggetjes: cavia’s vinden dit vaak leuk, maar houd er rekening mee dat cavia’s niet echt bekend staan als de meest behendige dieren. Onstabiele brugjes zijn dus eerder een gevaar dan speelgoed, zeker als een cavia zijn onderkomen deelt met soortgenoten.

Riemen en tuigjes: voor cavia’s zijn deze voorwerpen niet geschikt. Cavia’s zijn van nature dieren die op de vlucht kunnen slaan, en kunnen daarom niet aan een lijn worden gehouden.

Met deze tips kunt u ervoor zorgen dat uw cavia’s zich zullen vermaken en voldoende afleiding krijgen. Houd daarnaast de gezondheid van uw cavia’s goed in de gaten en geef ze een gezonde voeding – zoals alle dieren verdienen ook deze grappige diertjes het!

Cavia's in Omlet caviaren eten broccoli

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *