Omlet blog

Nationale Rescue Dog Day

20.05. – Nationale Rescue Dog Day! Op deze speciale datum willen we graag ingaan op dierenwelzijn, asielen, het harde werk waar ze elke dag mee te maken hebben en natuurlijk alles over het onderwerp hondenadoptie.

Elk jaar komen ongeveer 3,3 miljoen honden in de VS in dierenasielen terecht en adoptie is daarom noodzakelijk. Met deze hoge aantallen is het belangrijk om rekening te houden met onze lokale dierenasielen wanneer we erover nadenken om een nieuw dierengezinslid de verwelkomen. We hebben voor dit artikel een dierenasiel geïnterviewd dat het momenteel zwaar te verduren heeft. Laten we meer te weten komen over hun werk en dit proces!

De ‘Einfach Tierschutz e.V.’ is een Duitse non-profit dierenwelzijnsorganisatie, opgericht in 2016, met als doel straathonden te helpen waar de behoefte het grootst is. Dit is met name in oost- en zuid-Europese landen, waar straathonden geen rechten hebben en een zwaar leven leiden. Einfach Tierschutz komt op voor dieren in nood, in bijvoorbeeld Roemenië.

“Iedereen heeft een doel in het leven, een reden om op deze aarde te zijn. Mijn doel is het redden van honden.”

Jens Waldinger, Einfach Tierschutz

1. Omlet: Kunt u ons iets over de organisatie vertellen: voor hoeveel dieren zorgt u? Wat houdt het werk bij een dierenasiel in en hoe ziet een typische dag in uw asiel eruit?

Einfach Tierschutz: Einfach Tierschutz e.V. is de eigenaar en beheerder van twee dierenverblijven in Braila, Roemenië. In ons “Phoenix Shelter” vangen we ongeveer 400 straathonden op, sinds kort ook katten, waarvoor we een nieuw thuis proberen te vinden. Ze worden dagelijks medisch behandeld en gesocialiseerd op een oppervlakte van 10.000 m².

Sinds het voorjaar van 2020 runnen we een tweede asiel speciaal voor puppy’s, het “Phoenix Puppy Shelter”, waar maximaal 50 puppy’s en jonge honden kunnen worden opgevangen, verzorgd en voorbereid voor plaatsing in een gezin. Het heeft een oppervlakte van 2.000 m². Ook hebben we in 2020 een langgekoesterde wens kunnen realiseren met de bouw van het kattenhuis op ons terrein, waarmee we onze katten een veilige en geschikte huisvesting kunnen bieden.

In de opvangcentra van Roemenië hebben we gemiddeld 6 personeelsleden in dienst, die in ploegen werken zodat er altijd iemand aanwezig is. Daarnaast is er een chauffeur, een kantoormedewerker, en de opvangmanager ter plaatse. De taken van het personeel bestaan voornamelijk het verzorgen van de honden, het doen van de nachtwacht en administratieve werkzaamheden.

Ons team bestaat uit opgeleide en gecertificeerde hondentrainers, professionals en ervaren pleeggezinnen, en we hebben contact met dierenartsen/dierenarts-assistenten. We werken ook nauw samen met het dierenartskantoor, waar we zowel onze transporten als onze pleeggezinnen registreren. Zo kunnen we op elk moment de juiste schriftelijke documentatie bekomen over transport, honden en adoptanten.

Ons kantoor is gevestigd in Duitsland, van hieruit coördineren we alle activiteiten van de vereniging. Onder onze begeleiding werken verschillende vrijwilligersteams voor social media, inspecties voor en na de adoptie, plaatsingen, rommelmarkten en planning van de opvangreizen.

          

                          Jens Waldinger                                                          Sarah Goetschel                                            Carmen Salcedo

                    Hoofd en manager van het asiel                              Hoofd en manager in DE met pleeghond Puschi (Hart)       Dog Management’ in Braila van het ‘placement 

 

Het voornaamste doel van ons werk is om zoveel mogelijk honden in liefdevolle en veilige huizen te plaatsen. We hebben ook een erkende transporteur die onze honden en katten in onze eigen, speciaal uitgeruste voertuigen van Roemenië naar hun toekomstige families in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland te brengen.

We bieden honden, die niet geschikt zijn als gezinshond of niet naar een andere eigenaar kunnen, een permanent veilig onderkomen in ons asiel. Hier hebben ze een beter leven, zonder honger en ziekte, en de slechte en koude weersomstandigheden in Roemenië tijdens het winterseizoen – gewoon een stabiel en stressvrij leven met hun soortgenoten.

Een ander doel van ons is om de vermeerdering van straathonden en katten te helpen beheersen, door middel van regelmatige, door ons bekostigde castratiecampagnes, en om een verandering teweeg te brengen in de manier waarop de lokale bevolking tegen dit probleem aankijkt. Door de ongecontroleerde voortplanting van zowel straat- als huis- en erfhonden, belanden jaarlijks duizenden ‘ongewenste’ pups op straat of in dierenasielen, die deze honden na een periode van twee weken mogen euthanaseren. Ook hier grijpen we in en we zijn blij wanneer we een aantal van deze honden mee kunnen nemen.

 

2. Omlet: Waarin verschilt Einfach Tierschutz van andere dierenopvangorganisaties?

Einfach Tierschutz: Allereerst is Einfach Tierschutz een Duitse vereniging die niet alleen actief is in het buitenland, maar daar ook een eigen dierenasiel runt. We herplaatsen onze honden niet alleen in Duitsland, maar ook in Zwitserland en Oostenrijk. Maar we vallen vooral op door onze omvang: sinds we met deze organisatie zijn begonnen, hebben we nu ruim 8.000 leden die ons steunen. We zijn erin geslaagd om in enkele jaren veel mensen te overtuigen van onze projecten en kennis, en met hun steun in de vorm van donaties, lidmaatschappen, sponsoring, etc. hebben we op een doordacht manier kunnen investeren.

We geven onze leden ook de mogelijkheid naar ons Phoenix Shelter in Roemenië te reizen om ons ter plekke actief te steunen. En om met eigen ogen de werklast van ons team te zien en te ervaren wat we in deze korte tijd hebben bereikt met alle donaties en lidmaatschapvergoedingen die we van hen hebben ontvangen.

       

 

“Er is een ‘voor’ en een ‘na’ in mijn leven: voor de reis naar het Phoenix Shelter en na de reis, want sindsdien weet ik wat het het waard maakt om elke dag te leven en te vechten: “mijn” honden daar in het asiel. Ik ben dan misschien terug in Duitsland, maar mijn hart is bij de honden gebleven.”
– Verenigingslid enkele weken na de terugkeer van een opvangreis

We bieden onze leden de mogelijkheid om ons werk dagelijks te volgen via onze Facebook-groep, we delen foto’s en videomateriaal van ons asiel zodat elk lid kan deelnemen aan actualiteiten. We bieden ook de mogelijkheid om te netwerken met andere leden en om gezamenlijke activiteiten te plannen, zoals informatiestands of wervingscampagnes.

We hadden laatst onze eerste grote tombola waar onze leden loten konden kopen om kans te maken op allerlei prijzen van gulle donateurs. De opbrengst ging naar het asiel.

We werken constant aan het verbeteren van onze standaarden en onszelf op professioneel vlak, in overeenkomst met onze ideeën over duurzaam dierenwelzijn, zodat we kunnen blijven groeien en zoveel mogelijk dieren kunnen helpen. Zo proberen we altijd een evenwicht te behouden tussen mogelijke verbeteringen en nieuwe projecten of uitbreiding van onze activiteiten. We zijn erg gemotiveerd en hebben zin om verder te gaan, om nog meer te bereiken.

 

3. Omlet: Wat vindt u leuk aan het werk? Wat geeft het meeste voldoening?

Geïnterviewde: Elk succes, hoe klein ook, herinnert ons eraan waarom we dit allemaal doen. Of het nu geredde honden zijn die we binnen de veilige muren van ons asiel kunnen brengen, dieren die herstellen van een ernstige ziekte of verwonding, of ooit angstige honden die we in die mate hebben kunnen socialiseren dat ze nu klaar zijn om te genieten van een leven in een gezin en zorgeloos kunnen ravotten in groene weilanden… al deze individuele dieren die door ons werk een kans krijgen op een beter leven, maken het werk voor ons de moeite waard!

4. Omlet: Adoptie vs. kopen: wat is de grootste uitdaging?

Einfach Tierschutz: Wat ons betreft is het grootste probleem het massaal fokken van rashonden, terwijl duizenden honden in dierenasielen wachten op een liefdevol thuis. Met name het illegaal fokken en illegaal importeren van puppy’s uit het buitenland, die vervolgens online goedkoop worden verkocht door professionele handelaren die zich voordoen als particulier, is een doorn in het oog. Als mensen hebben we een verantwoordelijkheid voor dieren, en zolang op straten vol zijn met ongewenste dieren die zich ongecontroleerd voortplanten, die honger lijden en ziektes hebben, vinden we het onverantwoord om door te gaan met het fokken van honden.

Helaas missen veel mensen een verantwoordelijkheidsgevoel en een vooruitziende blik. Veel mensen denken niet echt na over wat het betekent om een dier de komende 10 tot 20 jaar te verzorgen en geven het ook veel te snel op als het dier om wat voor reden dan ook “ongemakkelijk” wordt. De beslissing om een dier af te staan wordt tegenwoordig steeds sneller en lichter opgevat…

 

5. Omlet: Over adoptie gesproken: wat vind je belangrijk bij het zoeken naar de juiste adoptanten, waaraan moet een potentiële adoptant voldoen? Met welke uitdagingen of moeilijkheden kun je worden geconfronteerd nadat een asielhond is geplaatst?

Einfach Tierschutz: Het is voor ons belangrijk dat het gezin en de hond goed op elkaar zijn afgestemd, daarom werken we ter plaatse samen met de honden om ze beter te leren kennen en zo goed mogelijk te kunnen beoordelen. Onze medewerkers in Roemenië helpen ook met het socialiseren van de honden als we er niet zijn. Hoewel we ons best doen, kunnen we niet voorspellen hoe de honden zicht zullen gedragen in hun nieuwe huis. Meerdere factoren spelen een rol. Met de nieuwe omgeving, nieuwe mensen en wellicht andere soortgenoten is het moeilijk om er een uitspraak over te doen, maar tot nu toe kregen we vooral positieve feedback van de adoptanten.

 

Een hond uit een ander land is altijd een beetje een “verrassing”. Ze zijn niet gewend aan ons dagelijks leven en het kost tijd om hieraan te wennen. Door veel interactie met vrijwilligers, speelsessies en wandelingen proberen we de honden zoveel mogelijk afleiding te geven en ze kennis te laten maken met nieuwe dingen, maar het kan niet worden vergeleken met het leven dat ze zullen leiden bij hun toekomstige families. Sommige honden hebben nog nooit een riem gezien of een halsband of harnas gedragen, ze weten vaak niet wat trappen, auto’s, fietsen, voetgangers enz. zijn. Sommige honden zijn zindelijk als ze in huis komen, anderen hebben dagen, weken of zelfs maanden training nodig. Huiselijke of menselijke geuren en geluiden zijn vaak helemaal nieuw voor ze, en hoewel de ene hond dit leuk kan vinden en nieuwsgierig reageert, kan een andere hond zich angstig voelen en meer tijd nodig hebben om te beseffen dat alles op het punt staat om in positieve zin te veranderen.

De vele indrukken, vooral tijdens het settelen, kan ertoe leiden dat honden zich aanvankelijk anders – vaak timide – gedragen dan in de vertrouwde omgeving van ons asiel. Daarom vinden we het erg belangrijk dat we onze adoptanten goed inlichten en voorbereiden en dat we hen advies geven over welke honden passen bij hun omstandigheden en levensstijl. We voeren van tevoren (en nadien) checks uit en we bespreken de verschillende aspecten van het adopteren van een hond uit een ander land.

We hebben handige tips voor toekomstige adoptanten over hoe om te gaan met de nieuw honden, over gedragspatronen tijdens de wen-periode en waar ze op moeten letten tijdens wandelingen, we doelen hiermee op ziektes die tijdens de incubatietijden niet uitgesloten kunnen worden, etc.

Maar wanneer het om wat voor reden dan ook niet lukt in het nieuwe huis, dan zorgen wij ervoor dat we een nieuwe plek vinden voor de hond en voorzien zelfs in noodopvang. We zullen in geen geval toestaan ​​dat een hond die door  ons is geplaatst in een ander asiel belandt.

Tot nu toe hebben we een snelle oplossing kunnen bieden in de enkele gevallen waar de adoptanten, tegen de verwachting in, een hond moesten terugbrengen. Zo hebben we in het belang van de hond het beste van de situatie gemaakt.

Bij problemen bieden wij onze adoptanten hulp en advies en wij staan na een adoptie altijd voor u klaar en helpen u graag verder! Op onze Facebook-pagina vindt u verhalen en foto’s van “happy endings” die door de ‘homeadopters’  zijn gepost.

 

6. Omlet: Hoe, als non-profit organisatie, zamelen jullie geld in voor jullie dieren, asielen, sterilisatie-projecten, etc? En hoe wordt u bezoldigd?

Einfach Tierschutz: Om de hoge projectkosten te dekken, investeren we veel tijd in adverteren en het werven van nieuwe leden om voldoende donaties binnen te halen. Als vereniging die voornamelijk actief is via social media en ook via deze kanalen de honden promoot, zijn wij afhankelijk van een goed georganiseerde technische infrastructuur.

Ook ons lokale bestuur is erg belangrijk, want zij zorgen voor de nodige aandacht. Onze lokale experts moeten ook regelmatig de socialisatie van de honden beoordelen, omdat we ze op een verantwoorde manier willen plaatsen om ervoor te zorgen dat hond en gezin goed met elkaar overweg kunnen. We investeren in onze sociale media, promotie op billboards, krantenadvertenties, flyers, stickers, etc. om ons niveau van populariteit en succes kunnen behouden – wat natuurlijk wel hand in hand gaat met een stijging van de administratieve kosten.

 

7. Omlet: Is er nog iets wat je zou willen delen met onze lezers? 

Einfach Tierschutz: We maken graag van deze gelegenheid gebruik om jullie te bedanken voor het interview en de interesse in onze vereniging, en we nodigen iedereen uit, om een idee te krijgen van ons werk, om onze homepage te bezoeken of ons op social media te volgen. Wij – en vooral de dieren – zouden heel blij zijn met een kleine donatie, die we kunnen besteden aan voedsel, dierenartsen/operaties/medicijnen, castraties of binnen het asiel zelf, bijvoorbeeld voor de uitbreiding of het kattenverblijf.

We heten ook graag nieuwe leden welkom die, vanaf welke locatie dan ook, bij onze activiteiten (bv. opvangreizen) betrokken willen worden. U vindt alle informatie op onze homepage: www.einfachtierschutz.de

Phoenix-Shelter: https://phoenix-shelter.com/

Facebook: einfachtierschutzvermittlungen

Instagram: einfachtierschutz

 

Met vriendelijke groet,

Omlet wil graag Einfach Tierschutz e.V. bedanken voor het interview en wenst hen veel succes, en dat alle honden maar een fijn en veilig nieuw thuis mogen vinden. 

 

Happy National Rescue Dog Day!

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Popular Posts