Omlet blog

5 tips voor de verzorging van cavia’s

Door uw huisdieren een schone en hygiënische omgeving te bieden, zorgt u ervoor dat ziektes en andere ongemakken zoveel mogelijk worden vermeden. Zijn uw cavia’s gelukkig en gezond, dan is dit duidelijk te zien: ze rennen, spelen, kwebbelen en gedragen zich zoals gewoonlijk. Heeft u het idee dat uw cavia’s niet helemaal 100% zijn, maar maakt een bezoek aan de dierenarts niet meteen duidelijk wat het probleem is, dan kan het zijn dat een betere hygiëne van het hok en de ren noodzakelijk is. Dit zijn vijf tips voor het verzorgen van cavia’s, waarmee u uw cavia’s kunt helpen.

Meisje kijkt naar cavia's in Omlet buitenren voor cavia's

1. Badtijd – met mate

Als de vacht van uw cavia’s een flinke poetsbeurt nodig heeft, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Cavia’s in water baden kan namelijk slecht zijn voor hun gezondheid. Dit kan leiden tot een droge huid.

Cavia’s blijven van nature schoon, doordat ze zelf hun vacht verzorgen, maar ook omdat hun groepsgenootjes hierbij helpen. Als de vacht van een cavia samenklit door vuil, kunt u een diervriendelijk schoonmaakdoekje gebruiken om de vacht een beetje nat te maken en het goed te kunnen reinigen. Als de vacht van de cavia nat wordt tijdens het schoonmaken, zorg er dan voor dat het dier voldoende nestmateriaal en een deken heeft om in weg te kruipen en te drogen.

Het komt altijd van pas om een vachtverzorgingsset te kopen, zeker als uw cavia geen maatje heeft. Zo kunt u de plaats innemen van een andere cavia’s wat betreft het onderhouden van de vacht.

2. De tanden verzorgen

Merkt u dat de tanden van uw cavia erg lang worden, of dat een cavia moeite heeft met eten, overleg dan met uw dierenarts of er actie moet worden ondernomen. Worden de nagels van de cavia’s te lang, neem dan ook contact op met de dierenarts. Lees meer over het verzorgen van caviatanden in deze Omlet-gids.

3. De nagels knippen

Ook de nagels van cavia’s moeten in de gaten worden houden. De nagels van cavia’s moeten regelmatig worden geknipt om ze in goede conditie te houden. Als de nagels wit zijn, is het gemakkelijker om het bloedvat te zien, of het leven, dat door het midden van de nagels loopt. Zo kan het puntje van de nagel worden geknipt zonder het leven te raken. Bij donkere nagels kan dit lastiger te zien zijn. Neem bij twijfel contact op met uw dierenarts, die u bij hierbij kan helpen.

4. Het hok regelmatig schoonmaken

Misschien vraagt u zich af hoe een caviahok moet worden schoongemaakt, maar dit is heel makkelijk (zeker als u een Eglu Go caviahok heeft).

Kunststof hokken

Een gezonde cavia is een vrij schoon dier dat sterk afhankelijk is van de aard en veiligheid van zijn leefomgeving. Begin bij de kooi, het hok en de ren als u op zoek bent naar manieren om de omgeving van uw cavia’s te verbeteren. Afhankelijk van het materiaal waarvan het hok is gemaakt, heeft u specifieke producten nodig om het schoon te maken. Door het juiste reinigingsmiddel te gebruiken, haalt u het meeste uit elk hok en de speelaccessoires die u voor uw cavia’s koopt.

Als uw cavia’s in een kooi of hok wonen, is een diervriendelijk vloeibare ontsmettingsspray geschikt voor het reinigen van de kooi en eventuele plastic bodem of cavia-accessoires. U kunt de kooi in water laten weken en daarna te drogen, voordat u het desinfecteert. Dit zorgt ervoor dat het voornaamste vuil loskomt en de spray goed zijn werk kan doen. Als regelmatig schoonmaken niet helpt en het hok onaangenaam blijft ruiken, dan kunt u reinigingskorrels proberen. Deze korrels zijn speciaal ontworpen om geur uit het hok van een huisdier te verwijderen. Voor het schoonmaken van het caviakooi wordt aangeraden dit twee keer per week te doen. Verwijder hierbij al het nestmateriaal uit het slaapgedeelte, leeg de voerbak en maak deze schoon, ruim het voergebied op en vul het voedsel weer aan. Hoe meer cavia’s u heeft, des te vaker het hok zal moeten worden gereinigd.

Houten hokken

Heeft u een houten hok voor uw cavia’s, maak het dan schoon zoals een standaard hok. Maak het hok ongeveer eens per maand helemaal schoon met water en een diervriendelijk schoonmaakmiddel, en schrob de houten oppervlakken. Probeer hierbij het nat maken van het hout zoveel mogelijk te beperken door de spons uit te knijpen voordat u het hout ermee schoonmaakt. Als het hok een fleece voeringen heeft, kunnen deze meestal in de machine worden gewassen. Vaak zal het ook nodig zijn om de voering regelmatiger schoon te maken dan de rest van het hok. Laat elk hok na het schoonmaken altijd eerst goed drogen voordat u de cavia’s er weer in zet.

5. Vervangen van de cavia-accessoires

De levensduur verschilt van product tot product. Vervang een accessoire altijd voordat het echt zijn beste tijd heeft gehad. De waterfles van de meeste huisdieren zal jaren meegaan zonder kapot te gaan, maar het is meestal toch verstandig om het jaarlijks te vervangen. Dit wordt aanbevolen omdat slijtage van de plastic flessen ertoe kan leiden dat de cavia’s (minuscule stukjes) plastic via het drinkwater binnenkrijgen.

Ook als u het idee heeft dat een accessoire niet meer goed kan worden schoongemaakt, dan is het waarschijnlijk aan vervanging toe. Uw dieren zullen het ook leuk vinden om iets nieuws te krijgen om mee te spelen. Bekijk Omlets uitgebreide assortiment renaccessoires voor cavia’s, die uw dieren gegarandeerd urenlang zullen vermaken.

 

Hoewel het kan gebeuren dat een cavia ondanks de beste zorgen toch ziek wordt, is het bieden van een schone omgeving en gezond voedsel essentieel voor een lang en gezond leven. Ook de gezondheid van uw dieren goed in de gaten houden is belangrijk. Cavia’s hebben bijvoorbeeld voldoende vitamine C nodig, iets wat helaas vaak ontbreekt in hun dieet. In een vorige blog hebben we besproken waarom vitamine C zo belangrijk is voor cavia’s. Cavia’s kunnen ook baat hebben bij het (zo nu en dan) toedienen van supplementen.

Cavia's in een schoon Omlet Eglu caviahok met nestmateriaal

Blijf op de hoogte van het laatste advies over de gezondheid van cavia’s op de Omlet Blog, dus bezoek ons regelmatig om nieuwe artikelen te lezen. Of bezoek de Omlet-website. Hier vindt u accessoires, feeders en hokken voor cavia’s waar je dieren dol op zullen zijn.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *