Omlet blog

Waarom is vitamine C zo belangrijk voor cavia’s?

Cavia eet rabarber in paars Omlet Zippi schuilhuisje op Zippi vide in Omlet Zippi cavia speelren

Wat is vitamine C en waarom is het zo belangrijk voor cavia’s?

Vitamine C, ook ascorbinezuur genoemd, is een essentiële voedingsstof voor herstel van weefsel, de aanmaak van collageen en ter ondersteuning van het immuunsysteem. Iets wat wij mensen en cavia’s gemeen hebben – en vrij uniek is in de dierenwereld – is ons vermogen om vitamine C te synthetiseren en op te slaan. Dit betekent dat cavia’s, net als mensen, vitamine C uit voedsel moeten halen om gezond te blijven.

Gelukkig is voer voor cavia’s doorgaans rijk aan vitamines. Toch het is belangrijk om als eigenaar het dieet van uw cavia’s goed in de gaten te houden, om er zeker van te zijn dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen.

Is vitamine C goed voor cavia’s?

Vitamine is niet alleen goed voor cavia’s, het is zelfs essentieel. Als een cavia niet voldoende vitamine C binnenkrijgt kan het dier erg ziek worden en scheurbuik ontwikkelen.

Tekenen dat het voer van uw huisdier onvoldoende vitamine C bevat zijn onder andere:

 • Pijnlijke gewrichten, wat leidt tot verandering in de manier van bewegen of weigeren te bewegen
 • Lethargische houding en verlies van eetlust
 • Gebits- en vachtproblemen
 • Bloedingen, die zich uiten als blauwe plekken op het lichaam

Heeft u het vermoeden dat een cavia ziek is, of dit nu komt door een gebrek aan vitamine C of een ander probleem, vraag dan advies aan uw dierenarts. Lees onze blog over lichaamstaal van cavia’s om meer te weten te komen over wat het gedrag van uw huisdier u kan vertellen.

Hoeveel vitamine C heeft een cavia nodig?

Over het algemeen wordt aangeraden om uw cavia dagelijks tussen de 10 en 30 mg vitamine C te geven. Maar hoeveel vitamine C een cavia precies nodig heeft varieert enigszins en is afhankelijk van leeftijd, gewicht en andere factoren. Jonge cavia’s die nog in de groei zijn hebben meer vitamine C nodig dan de gemiddelde volwassen cavia. Zwangere of zogende cavia’s en cavia’s met gezondheidsproblemen hebben dagelijks ongeveer 30 mg nodig en in sommige gevallen zelfs meer.

De meeste cavia’s krijgen binnen wat ze nodig hebben uit een gezond en gebalanceerd dieet. Toch kan het handig zijn om te weten welke voedingsmiddelen u aan het dieet van uw cavia’s kunt toevoegen om de juiste hoeveelheden te bereiken.

cavia kijkt uit een omlet schuilhuisje voor cavia's bovenop een omlet zippi cavia-vide

Wat is de beste bron van vitamine C voor cavia’s?

Caviavoer gekocht bij een goede dierenwinkels is normaal gesproken verrijkt met vitamine C. Uw cavia’s zullen een groot deel van hun vitamine C behoefte halen uit hun voer.

Naast dit voer hebben u uw dieren elke dag ongeveer twee keer een handvol verse groenten nodig. Verse groenten, en vooral bladgroenten, zijn rijk aan vitamine C. Door uw cavia’s een gevarieerd dieet te geven weet u zeker dat ze voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgen.

Mensen kiezen vaak voor citrusvruchten als we onze eigen vitamine C-inname willen verhogen. Dit is echter niet goed voor cavia’s, en ook ander fruit is over het algemeen te zoet om dagelijks te geven. Bovendien hebben veel groenten een even hoog of zelfs hoger vitamine C-gehalte dan bijvoorbeeld sinaasappels. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Paprika
 • Tomaten
 • Spinazie, boerenkool en peterselie
 • Broccoli en asperges

Hoewel voer van goede kwaliteit, wat verse groenten en een constante beschikbaarheid van hooi uw cavia’s tevreden en gezond zou moeten houden, zijn er andere manieren om hun vitamine-inname te verhogen. Dit kan van pas komen als een dier ziek is en moeite heeft om voldoende te eten, of als u om wat voor reden ook tijdelijk geen verse groenten kunt geven. Een aantal voorbeelden:

 • Een supplement vitamine C tablet
 • Vloeibare vitamine C
 • Met vitamine C verrijkte snacks

Zorg ervoor dat wat u uw huisdier geeft speciaal is ontworpen voor cavia’s en lees altijd de informatie op de verpakking om er zeker van te zijn dat u de juiste dosis geeft. U kunt ook eerst informatie inwinnen bij een dierenarts voordat u regelmatig supplementen geeft.

Vermijd vitamine C-druppels voor in het drinkwater. Eenmaal in het drinkwater is de concentratie te laag, waardoor uw huisdier veel zal moeten drinken om er baat bij te hebben. Ook kan het het water anders laten smaken waardoor uw huisdier misschien minder zal gaan dringen, wat natuurlijk niet gezond is.

Wat gebeurt er als een cavia teveel vitamine C binnenkrijgt?

Als uw huisdier af en toe meer vitamine C binnenkrijgt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Het teveel aan vitamine C verlaat het lichaam via de urine. Over het algemeen zal het voor een cavia lastig zijn om een ​​overdosis vitamines te krijgen. Indien een cavia regelmatig meer dan 30 mg vitamine C binnenkrijgt, kan dit op den duur wel leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals een aandoening die pseudo-scheurbuik wordt genoemd.

Te veel vitamine gedurende een lange periode kan blaas- en nierstenen veroorzaken en kan een gezonde ontwikkeling van jonge cavia’s belemmeren.

Als u uw cavia’s een uitgebalanceerd dieet geeft met kwalitatief caviavoer, dan hoeft u zich hier over het algemeen geen zorgen over te maken. Dit probleem kan zich eigenlijk alleen voordoen als u extra vitamine C geeft in de vorm van supplementen.

Overige informatie over vitamine C

Het is goed om te weten dat zelfs als u alles voor uw cavia’s doet om te voorzien in hun vitamine C behoefte, ze toch een vitamine C-tekort kunnen ontwikkelen. Vaak houdt dit verband met verouderd voer of voer dat niet op de juiste manier is bewaard. Vitamine C heeft een houdbaarheidsdatum en de voedingswaarde neemt af naarmate het voedsel ouder wordt.

Dit geldt voor vers fruit en groenten, maar ook voor in de winkel gekocht voer en vitamine C-supplementen. Zorg er dus voor dat u uw cavia’s altijd vers voer geeft en het voer op de juiste manier bewaart. Gooi oud voer weg en geef uw huisdieren nooit beschimmelde of verwelkte groente.

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *