Limited availability due to high demand. Please see our Stock Availability page for more information.

Omlet blog

Verzorging en hygiëne voor cavia’s

Door uw huisdieren een schone en hygiënische omgeving te bieden, zorgt u ervoor dat ziektes en andere ongemakken zoveel mogelijk worden vermeden. Zijn uw cavia’s gelukkig en gezond, dan is dit duidelijk te zien: ze rennen, spelen, kwebbelen en gedragen zich zoals gewoonlijk. Heeft u het idee dat uw cavia’s niet helemaal 100% zijn, maar maakt een bezoek aan de dierenarts niet meteen duidelijk wat het probleem is, dan kan het zijn dat een betere hygiëne van het hok en de ren noodzakelijk is.

Een gezonde cavia is een schoon dier. Cavia’s zijn sterk afhankelijk van de aard en veiligheid van hun omgeving. Aanpassingen van de caviakooi, het hok en de ren kunnen bijdragen aan een betere leefomgeving. Het materiaal van het verblijf en de ren, bepaalt welke producten geschikt zijn voor het schoonmaken ervan. Door gebruik te maken van de juiste schoonmaakmiddelen, haalt u het meeste uit het onderkomen en speelgoed van uw cavia’s.

Een caviahok schoonmaken?

Als uw cavia’s in een kooi wonen, maak dan voor de plastic basis en speel-accessoires gebruik van een diervriendelijke schoonmaakspray. Het werkt vaak het beste om de kooi eerst in water te weken en te laten drogen voordat u deze desinfecteert. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt losgeweekt zodat de spray zijn werk kan doen.

Een houten caviahok schoonmaken?

Heeft u een houten hok voor uw cavia’s, maak het dan schoon zoals een standaard kooi. Maak het hok ongeveer eens per maand helemaal schoon met water en een diervriendelijk schoonmaakmiddel, en schrob de houten oppervlakken. Probeer hierbij het nat maken van het hout tot een minimum te beperken door de spons uit te knijpen voordat u het hout ermee schoonmaakt. Laat elk hok na het schoonmaken altijd eerst goed drogen voordat u de cavia’s er weer in zet.

Heeft mijn cavia een bad nodig?

Als de vacht van een cavia gewassen moet worden, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Cavia’s in water laten baden kan namelijk zelfs slecht zijn voor hun gezondheid. Cavia’s blijven van nature schoon, doordat ze zelf hun vacht verzorgen, maar ook omdat hun groepsgenootjes hierbij helpen. Door een cavia met water te wassen kunnen ze een droge huid krijgen. In plaats daarvan is het beter om te kiezen voor een verzorgingsset voor cavia’s. Cavia’s zijn groepsdieren en moeten dus samen worden gehouden, maar als dit door omstandigheden (tijdelijk) niet mogelijk is, biedt een verzorgingsset zeker uitkomst.

Klit de vacht van een cavia samen door vuil, dat kunt u een doekje zonder chemicaliën gebruiken om de vacht een beetje vochtig te maken om deze goed te kunnen reinigen. Als de vacht van uw cavia nat wordt tijdens het schoonmaken, zorg er dan voor dat het dier voldoende nestmateriaal en een deken heeft daarna warm in weg te kruipen en te drogen.

Hoe vaak moeten cavia-accessoires worden vervangen?

De levensduur verschilt van product tot product. Vervang een accessoire altijd voordat het echt zijn beste tijd heeft gehad. De waterfles van de meeste huisdieren zal jaren meegaan zonder kapot te gaan, maar het is meestal toch verstandig om het jaarlijks te vervangen. Dit wordt aanbevolen omdat slijtage van de plastic flessen ertoe kan leiden dat de cavia’s (minuscule stukjes) plastic via het drinkwater binnenkrijgen.

Ook als u het idee heeft dat een accessoire niet meer goed kan worden schoongemaakt, dan is het waarschijnlijk aan vervanging toe. Uw dieren zullen het ook heel leuk vinden om iets nieuws te krijgen om mee te spelen. Gooi toch het favoriete speeltje van uw cavia’s dat ze kregen toen ze nog klein waren niet zomaar weg. Cavia’s kunnen net als mensen namelijk gehecht raken aan voorwerpen!

Moeten de tanden van cavia’s worden gepoetst?

De tanden van cavia’s zijn van nature geel of oranje, dus op zoek gaan naar de kleinste tandenborstel om de tanden wit te maken is echt niet nodig! Merkt u dat de tanden van uw cavia erg lang worden, of dat een cavia moeite heeft met eten, overleg dan met uw dierenarts of er actie moet worden ondernomen. Worden de nagels van de cavia’s te lang, neem dan ook contact op met de dierenarts.

Hoewel het kan gebeuren dat een cavia ondanks de beste zorgen toch ziek wordt, is het bieden van een schone omgeving en gezond voedsel essentieel voor een lang en gezond leven. Ook de gezondheid van uw dieren goed in de gaten houden is belangrijk. Cavia’s hebben bijvoorbeeld voldoende vitamine C nodig, iets wat helaas vaak ontbreekt in hun dieet.  In dit geval kunnen ze baat hebben bij supplementen.


In de Omlet blog leest u alles over de gezondheid en verzorging van cavia’s. Houd onze blog in de gaten voor nieuwe artikelen!

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *