Omlet blog

Kan kattenbakvulling worden gecomposteerd?

Steeds meer mensen staan stil bij hoe wij het milieu beïnvloeden. Daarom proberen ook huisdiereigenaren binnen hun eigen huishouden steeds vaker milieuvriendelijke keuzes te maken.

Sommige soorten kattenbakvulling kunnen worden gecomposteerd, andere niet. Als u van plan bent het te gaan composteren, dan is de eerste stap hiertoe de keuze van een kattenbakvulling die is gemaakt van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen.

De oorsprong van kattenbakgrit

Kattenbakvulling, uitgevonden in het midden van de vorige eeuw, werd altijd gezien als na gebruik onbruikbaar afval. Het werd uitgevonden door de Amerikaanse zakenman Edward Lowe, die Fuller’s Earth gebruikte – een absorberend mengsel op kleibasis – in plaats van as, aarde of zand. Hij patenteerde het product in 1947 onder de naam Kitty Litter.

Veel moderne kattenbakvullingen bevatten silica. Hoewel dit niet schadelijk is voor katten, duurt het wel lang voordat het na gebruik helemaal is afgebroken en het kan niet thuis worden gecomposteerd.

Bovendien kan doorspoelbaar grit de wc verstoppen. Als u een septic tanksysteem gebruikt, kunnen de klonten grit niet goed worden afgebroken. Als u voor dit type product kiest, dan kunt u het daarom het beste weggooien in composteerbare zakjes. Onvervuilde kattenbakvulling kan, in theorie, op de composthoop worden gecomposteerd.

De beste kattenbakvulling voor uw kat kiezen

Dus, wat vinden katten hier eigenlijk van?

Geen twee katten zijn hetzelfde, en sommige katten zijn kieskeuriger wat betreft hun kattenbak dan andere. Elke kat heeft specifieke wensen, eigenaardigheden en voorkeuren. Bijvoorbeeld – soms zal een kat weigeren de kattenbak te delen met een andere kat, of zijn/haar neus optrekken voor een kattenbak die niet gevuld is met het favoriete type grit.

Het kan best lastig zijn om een kattenbakvulling te vinden waar uw kat het mee eens is, en die milieuvriendelijk is. Omlet beperkt dit dilemma met keuze uit vier biologisch afbreekbare kattenbakvulling.

Omlet kattenbakvulling

Deze kattenbakvulling is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw woning. Het is namelijk duurzaam en absorbeert geur snel en op efficiënte wijze.

Omletkattenbakvulling

Als uw kat alleen gebruik wenst te maken van een kattenbakgrit op basis van silica, dan kan het een goed idee zijn om gebruikt grit naar de plaatselijke vuilstort te brengen. Zij kunnen dit op een milieuvriendelijker manier verwerken dan wanneer het met het algemene afval wordt weggegooid.

Kattenbakvulling composteren

Het composteren van kattenbakvulling gebeurt op dezelfde manier als bij andere composteerbare materialen. Het belangrijkste is een goede compostbak. Volg deze vijf stappen en er kan weinig misgaan:

  • Kies de locatie van de composthoop uit de buurt van uw groentetuin of andere plekken waar voedsel groeit.
  • Kies een compostbak die groot genoeg is om de compost regelmatig te keren – een container van minimaal 1 kubieke meter zal groot genoeg zijn.
  • Alleen kattenbakvulling die 100% plantaardig is kan op deze manier worden gecomposteerd. Kattenbakgrit op basis van klei en grit met toegevoegde chemische geurstoffen kunnen niet op deze manier worden verwerkt.
  • Voeg groente- en plantenresten en gemaaid gras toe aan de compost. Ook kippen- en paardenmest draagt bij aan het proces.
  • Laat de compost twee jaar staan voordat u het in uw tuin gebruikt. Gebruik het alleen voor planten, niet voor groen dat bestemd is voor consumptie.

De klonten en kattenpoep uit het gebruikte grit verwijderen (en doorspoelen of weggooien met het algemene afval) voordat u het composteert, is aanbevolen. Dit bevat namelijk bacteriën en kan gevaarlijk zijn als het in aanraking komt met voedsel.

Happy composting!

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *