Omlet blog

Welke kleuren kunnen honden zien?

Er wordt vaak gedacht dat honden alleen zwart en wit kunnen zien, maar dit is niet het geval. Wel kunnen honden minder kleuren waarnemen dan mensen.

Teckel kijkt richting camera, liggend op Omlet traagschuim Bolsterbed voor honden

Welke kleuren kunnen honden het beste zien?

De meeste mensen kunnen ‘alle kleuren van de regenboog’ zien, van rood tot violet. Honden hebben niet dezelfde lichtreceptoren in hun ogen als wij. Hierdoor mist voor honden de rode helft van het regenboogspectrum en kunnen ze alleen gele en blauwe kleuren zien. Inderdaad, voor een hond is een regenboog een reeks van gele en blauwe tinten.

Welke kleuren kunnen honden niet zien?

De ‘ontbrekende’ rode en oranje tinten zijn voor honden zichtbaar als verschillende tinten lichtbruin. Groen van gras, bomen en planten is voor een hond ook bruin. Een felrode bal in het gras is misschien duidelijk te zien voor ons, maar voor een hond is zowel de bal als het gras bruin. Koopt u voor uw hond een geel of blauw speeltje, dan zal het voor uw hond net zo goed zichtbaar zijn voor u.

Een voordeel voor honden is dat ze meer vertrouwen op hun reukvermogen dan op hun zicht. Het vinden van een rode bal in het gras zal dus niet zo lastig zijn.

Als de bench, Fido Nook of andere plek voor uw hond niet rood, oranje of groen is (kleuren die voor een hond allemaal bruin lijken), zal hij of zij wat kleur vast op prijs stellen. En trouwens, er is ook niets mis met bruintinten. Zo weet u dat wanneer u een Bolsterbed uitkiest, uw hond meer ziet dan alleen zwart-wit. Deze manden zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren – en allemaal gegarandeerd hondvriendelijk.

Er is geen aanleiding om te denken dat een hond liever een blauwe of gele bal heeft, dan een rode of groene. Ze zullen alleen misschien eerder een voor hen lichtbruine bal in het ‘lichtbruine’ gras uit het oog verliezen.

Hoe weten we eigenlijk welke kleuren honden kunnen zien?

Bij het eerste onderzoek naar het gezichtsvermogen van honden, werd honden aangeleerd een schijf te kiezen die een andere kleur had dan de andere, en deze met hun neus aan te wijzen. Als ze de juiste kozen, kregen ze een beloning – een uitstekende motivatie, zoals elke hondeneigenaar weet! Soms hadden zelfs de best getrainde honden moeite om de uitzondering te identificeren. Hieruit kon worden opgemaakt dat honden bepaalde kleuren niet kunnen onderscheiden.

Wetenschappers kunnen ook gebruik maken van een electroretinogram om te meten hoe de ogen van dieren op licht reageren. Uit dit onderzoek blijkt dat belangrijke ‘kegelcellen’ die verantwoordelijk zijn voor het registreren van kleur in de hersenen van mensen, afwezig zijn bij honden. Mensen hebben drie soorten kegelreceptoren, terwijl honden er maar twee hebben.

Hebben honden een goed gezichtsvermogen?

Misschien is het verrassend, maar honden kunnen ook niet zo scherp zien als mensen. Vanaf een bepaalde afstand wordt alles wazig voor ze. Honden hebben een genetische bijziendheid waardoor ze objecten in de verste niet scherp kunnen zien. De mate van bijziendheid verschilt per hondenras. Windhonden (in het Engels ‘sight hounds’ genoemd) zoals de Afghaanse windhond, greyhound, Ierse wolfshond, deerhound en whippet hebben een beter gezichtsvermogen dan chihuahuas, mopshonden en buldogs.

Het gezichtsvermogen van honden komt tot zijn recht tijdens zonsopgang en zonsondergang, wanneer ze net zo goed kunnen zien als bij daglicht. Net als katten hebben honden netvliezen die goed functioneren bij weinig licht. De vorm van de lichtreceptorcellen in hun ogen en de reflecterende weefsellaag aan de achterkant van het oog, zorgen samen voor goed zicht bij weinig licht. Deze reflectie zorgt er inderdaad voor dat de ogen van honden (en katten) vaak rood lijken op foto’s en wanneer koplampen van auto’s erop schijnen. Een roedel wolvenroedel in een horrorfilm is niet compleet zonder deze gloeiende ogen!

Ook het gezichtsveld van honden is breder dan dat van mensen, omdat hun ogen zich meer aan de zijkant van hun kop bevinden. Dit stelt honden ertoe in staat om dingen te zien die wij zouden missen of alleen in onze ooghoeken zouden zien.

Waarom zien honden minder kleuren dan mensen?

Honden zijn geëvolueerd als jagers, net als wolven. Misschien zou dit juist doen vermoeden dat een uitstekend zicht essentieel is, zoals dat van een roofvogel. Het verschil tussen een hond en een adelaar is dat een hond ‘s nachts of tijdens schemering jaagt. Een jager heeft ‘s nachts geen volledig kleurenzicht nodig, omdat kleuren verdwijnen als de zon ondergaat. Het belangrijkste is om beweging te detecteren en dingen goed te kunnen zien bij schemering. Wat dit betreft werken de ogen van honden uitstekend, ze zijn heel gevoelig voor beweging.

Mensen daarentegen zijn geëvolueerd als jagers bij daglicht, waardoor wij een beter kleurenzicht hebben. ‘s Nachts zien we zonder kunstlicht maar weinig. Bij zonsopgang en zonsondergang hebben onze hersenen moeite om bewegende objecten goed te zien.

Mensen zien dus meer kleuren dan honden. Maar vergeleken met de rest van het dierenrijk zijn wij zeker geen toppers als het gaat om het zien van kleuren. Veel insecten, waaronder bijen en vlinders, maar ook veel vissen en schaaldieren, hebben meer lichtreceptoren dan wij en kunnen dus meer kleuren van de regenboog zien.

Toch is het zicht van een hond perfect – voor een hond!

We zien de wereld misschien anders dan onze viervoeters, maar waar eigenaar en huisdier het over eens zijn is dat honden het verdienen om een luxeleven te leiden. Shop vandaag nog Omlets producten voor honden, zoals hondenmanden, hondenbenches en accessoires voor honden

Kom meer te weten over verschillende hondenrassen in Omlets hondengids.

Drie meisjes kijken naar langharige hond op een Omlet Topology hondenmand

This entry was posted in Honden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *