Omlet blog

Opmerkelijke feiten over de ogen van kippen

Kippen zijn fascinerende dieren, en dat geldt ook voor hun ogen in het bijzonder. Dit zijn een aantal opmerkelijke feiten over kippenogen, die u misschien nog niet wist.

Kippen kunnen meer kleuren zien dan mensen

Kippen zijn tetrachromatisch. Ze kunnen de kleuren zien die mensen kunnen zien (rood, geel en blauw). Wij hebben echter drie soorten kegeltjes in ons netvlies, en kippen vier. Hierdoor kunnen ze ook ultraviolet licht zien. Dit zorgt ervoor dat kippen een veel breder scala aan kleuren en tinten kunnen zien dan mensen.

Kippen hebben een derde ooglid

Geloof het of niet, maar kippen hebben eigenlijk een derde ooglid, op elk oog. Het derde ooglid, ook knipvlies genoemd, trekt horizontaal over het oog, wat helpt bij het reinigen, vochtig houden en verder beschermen van het oog tegen vuil. Het knipvlies is transparant, zodat kippen nog steeds kunnen zien, zelfs als het derde ooglid gesloten is.

Kippen kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken

Kippen kunnen hun ogen onafhankelijk van elkaar gebruiken en hebben een gezichtsveld van 300 graden (voor mensen is dit 180). Doordat ze hun ogen afzonderlijk van elkaar kunnen gebruiken kunnen kippen zich tegelijkertijd op verschillende dingen kunnen focussen. Dit staat ook bekend als monoculair zicht, dat opmerkelijk genoeg al ontstaat voordat een kuiken uit het ei komt. Als het kuiken nog in de schaal zit draait het naar rechts om licht op te vangen, waarbij de linkerkant van de schaal wordt bedekt door het lichaam van het kuiken. Wanneer een kuiken uit het ei komt, ontwikkelt het bijziendheid in het rechteroog, om het kuiken in staat te stellen goed naar voedsel te kunnen zoeken. Het linker oog is juist verziend, zodat een kip goed kan kijken of er geen roofdieren op de loer liggen. Dit is te zien wanneer er bijvoorbeeld een roofvogel overvliegt en een kip zijn/haar kop kantelt om het goed te kunnen zien.

Kippen kunnen slecht zien in het donker

In het donker zien is zeker niet hun sterkste eigenschap. Omdat kippen afstammen van dinosauriërs en aanvankelijk geen prooidieren waren, hoefden ze zich niet in het donker te verstoppen. Dit is echter ook de reden waarom kippen tegenwoordig ‘s nachts bescherming nodig hebben. Net als mensen zijn kippen overdag wakker en slapen ze ‘s nachts waardoor ze zeer vatbaar zijn voor roofdieren.

Kuikens hebben meteen een uitstekend zicht

Als kuikens uit het ei komen hebben ze een opmerkelijk goed gezichtsvermogen, zelfs een stuk beter dan mensen. Vanaf het moment dat ze uitkomen, kunnen kuikens kleine voorwerpen zoals voedselkorrels detecteren en hebben ze zelfs ruimtelijk inzicht. Een mensenbaby heeft dit vermogen niet vanaf de geboorte maar ontwikkelt dit pas na een paar maanden.

Een kip op een Omlet Chicken Swing

De Omlet Chicken Swing is het perfecte speeltje voor kippen

Kippen bewegen hun oogbollen nauwelijks

De beweging die kippen met hun ogen kunnen maken is beperkt waardoor ze zich niet op een object kunnen focussen terwijl de rest van hun lichaam beweegt. Wanneer kippen rondlopen deint hun kop daarom op en neer, terwijl ze vooruit kijken. Dit is niet omdat ze hun ogen niet kunnen bewegen, maar omdat hun ogen niet snel genoeg kunnen bewegen om het beeld voor zich te kunnen verwerken. In plaats daarvan zullen kippen de neiging hebben om hun kop te draaien als ze iets beter willen zien.

Kippen hebben een dubbele kegelvormige netvliesstructuur

Het netvlies van een oog bestaat uit staafjes en kegeltjes, waarbij de staafjes dienen om lichtgevoelige bewegingen te detecteren en kegeltjes om kleur te zien. Zoals gezegd hebben kippen meer soorten kegeltjes dan mensen, waardoor ze in staat zijn om een vierde dimensie van kleur waar te nemen, die wij mensen niet kunnen zien. Een dubbele kegelvormige netvliesstructuur zorgt ervoor dat de ogen van een kip gevoeliger zijn voor beweging. Dit is voordelig voor kippen omdat het ze een beter vermogen geeft om beweging te detecteren, wat van pas komt als je op je hoede moet zijn voor bedreigingen.

De ogen van kippen wegen 10% van het gewicht van hun kop

Dat is relatief veel. Ter vergelijking: onze ogen maken maar 1% van het gewicht van ons hoofd uit. Hoewel het er misschien grappig uitziet, is er wel degelijk een goede reden voor. Het hebben van zulke grote ogen helpt kippen beelden groter en duidelijker te zien.

Kippen nemen licht waar via hun pijnappelklier

Kippen vangen licht op via hun ogen, schedels en huid, waardoor de pijnappelklier in de hersenen wordt geactiveerd. De pijnappelklier, ook wel ‘het derde oog’ genoemd, is nog een reden waarom het zicht van kippen zo interessant is. De pijnappelklier helpt kippen om daglicht te voelen, of het gebrek daaraan, zelfs als ze het niet met hun ogen kunnen zien. Hierdoor kan zelfs een blinde kip verlichting of seizoensveranderingen kan detecteren!

Kippen kunnen tot wel honderd verschillende gezichten herkennen

Ze zeggen dat olifanten nooit iets vergeten, maar dit geldt blijkbaar ook voor kippen! Kippen kunnen tot wel honderd gezichten herkennen, van kippen, mensen en andere diersoorten. Ook kunnen ze goed onthouden of de ontmoeting positieve of negatieve is geweest.

 

Na deze interessante feiten te hebben gelezen, weet u vast veel meer over de opmerkelijke ogen van kippen. Misschien vraagt u zich wel meer dan voorheen af hoe een kip de wereld om zich heen nu echt ervaart.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *