Omlet blog

Geur in huis van een kattenbak beperken

Foto door Erica Leong op Unsplash

Omdat binnenkatten hun kattenbak vaak gebruiken, is het van belang om maatregelen te nemen om de geur veroorzaakt door de kattenbak te beperken. Maar een stinkende kattenbak is meer dan alleen een onaangename geur. De geur uit de kattenbak kan namelijk ook een impact hebben op uw gezondheid en die van uw kat. Een aantal tips voor een goede hygiëne van de kattenbak kunnen helpen de ergste geuroverlast te voorkomen, waarmee u tegelijk een gezondere omgeving creëert voor u en uw kat.

Wat veroorzaakt een stinkende kattenbak?

Een kattenbak die vies ruikt is vaak het gevolg van een gebrek aan of slechte reiniging. Als u de kattenbak regelmatig schoonmaakt maar dit niet grondig genoeg doet, maskeert u de geur in plaats van deze te elimineren.

Ga eerst na of uw kat niet buiten de kattenbak sproeit, omdat dit ook een reden kan zijn waarom er geur door uw huis circuleert. Wanneer een kat buiten de kattenbak sproeit kan verschillende redenen hebben, zoals verveling en het markeren van hun territorium. Merkt u dat uw kat gewoon weigert de kattenbak te gebruiken, dan is de kans groot dat dit verband houdt met de kattenbak zelf. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de kattenbak vuil is (wij gebruiken ook niet graag een vuil toilet, dus waarom zouden katten dit geen probleem vinden?) Of misschien vindt uw kat de kattenbakvulling niet aangenaam (geur of textuur). Ook kan het zijn dat de plek die u voor de kattenbak heeft gekozen uw kat niet gevalt.

Een kattenbak moet op een rustige plek staan, weg van de drukte in huis geluid van buitenaf. De kattenbak moet ook uit de buurt staan van de plek waar uw kat eet en in een ruimte staan waar uw kat zich op zijn gemak voelt. Maya kattenbakken zijn een geweldige oplossing voor katten die volledige privacy en comfort wensen. Met vijf verschillende stijlen en toegangspunten, vindt u zeker een kattenbak die bij uw huisdier past.

Is het inderdaad nodig om de kattenbak te verplaatsen, wat hopelijk ook helpt de geur in huis te beperken, houd er dan rekening mee dat katten gewoontedieren zijn. Het veranderen van hun routine moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Koop een tweede bak en zet deze op de nieuwe locatie, terwijl u de oude bak op dezelfde plaats laat staan. Als uw kat na ongeveer een week zijn tweede kattenbak gebruikt, verwijder dan de andere bak. Tip: gebruik dezelfde kattenbakvulling, zodat de nieuwe bak zo vertrouwd mogelijk is voor uw kat.

Stelt u uiteindelijk vast dat de geur niet wordt veroorzaakt doordat uw kat buiten de bak sproeit, maar door wat er in de kattenbak gebeurt, dan kunt u onderstaande stappen volgen om uw huis weer fris te laten ruiken.

De geur beperken

Was de kattenbak regelmatig

Dit is voor de hand liggend, maar het regelmatig schoonmaken van de kattenbak is het startpunt om af te rekenen met geur. Hoe vaak u uw kattenbak grondig schoonmaakt, hangt af van hoe vaak uw kat de kattenbak gebruikt, maar ook van factoren zoals leeftijd, dieet en lichaamsbeweging. Merkt u dat de kattenbak meer gaat ruiken, verhoog dan de schoonmaakfrequentie en schrob de kattenbak eenmaal per week grondig. Leeg de bak en reinig met warm water met een mild reinigingsmiddel. Droog tenslotte met een zachte doek. Bent u op zoek naar nog simpelere schoonmaakoplossing, bekijk dan de verschillende mogelijkheden wat betreft de kattenbakvulling, om te voorkomen dat vuil aan de kattenbak blijft plakken. De Maya kattenbak wordt geleverd met een waterdichte en duurzame liner, die ervoor zorgt dat de bak makkelijk kan worden schoongeveegd. 

Schep gebruikt grit regelmatig uit de kattenbak

Schep gebruikte kattenbakvulling minstens twee keer per dag uit de bak. Katten geven de voorkeur aan een schone en droge kattenbak. Dit helpt ook geur te voorkomen. Ook is het van belang om het schepje jaarlijks te vervangen. Na verloop van tijd reageert het schepje namelijk op het zuur in de urine, waardoor het plastic uiteindelijk afbreekt en gaat stinken.

Gebruik een klontvormende kattenbakvulling

Klontvormend grit vormt klonten wanneer het nat wordt. Dit maakt het makkelijker om gebruikt grit uit de bak te scheppen, wat voorkomt dat de kattenbak gaat stinken. Een populaire klontvormende en goed absorberende kattenbakvulling is een grit op basis van klei. Omlet heeft een groot assortiment klontvormende kattenbakvullingen, waaronder klei, die ervoor zorgen dat kattenbakvulling langer meegaat. Klontvormend grit droogt kattenpoep uit, wat voorkomen dat het de bodem van de kattenbak bereikt.

Koop een tweede kattenbak

Heeft u meer dan één kat, dan weet u waarschijnlijk als geen ander hoe erg een kattenbak kan stinken! Een kat kan al behoorlijk wat geur produceren, laat staan twee of drie..! Door een tweede kattenbak aan te schaffen kunt u de geur beperken, omdat de snelheid waarmee de kattenbak wordt bevuild afneemt. Een vuistregel is om één kattenbak per kat te hebben.

Probeer geurverdrijvers voor kattenbakken

Een kattenbak geurverdrijver kan de juiste hygiëne niet vervangen, maar ze bieden wel een manier om uw kattenbak fris te laten ruiken, nadat deze volledig is schoongemaakt. Geurverdrijvers bestaan in de vorm van korrels, sprays en in poeder, met verschillende geuren. Ook kunt u geparfumeerde kattenbakvulling gebruiken. Houd er rekening mee dat sommige katten gevoeliger zijn voor nieuwe geuren dan andere en daarom hun twijfels kunnen hebben bij een geparfumeerde kattenbak. U kunt ook kiezen voor geurloze geurverdrijvers, die geur neutraliseren.

Koolstof

Net als klei, werkt ook houtskool of actieve kool absorberend, wat bijdraagt aan het beperken van geur. U kunt kiezen voor een kattenbakvulling met koolstof, of een geurverdrijver die dit bevat. Maya kattenbakken worden standaard geleverd met een geactiveerd koolstoffilter, dat voorkomt dat geur uit de bak ontsnapt. Een aantal Omlet kattenbakvullingen bevatten actieve kool, voor maximale geurcontrole.

Gebruikt baking soda

Past een geurverdrijver niet bij uw kat, dan kunt u gebruik maken van natriumwaterstofcarbonaat (baking soda). Dit is een volledig natuurlijke, veilige en diervriendelijke optie die kan worden gebruikt op elk soort kattenbakvulling. Baking soda is werkzaam omdat het de urine absorbeert. Een beetje baking soda is voldoende, u heeft maar een paar theelepels nodig.

Gevaren van een vuile kattenbak

Gevaren van een stinkende kattenbak voor mensen

Ammoniak in de urine van een kat is voornamelijk verantwoordelijk voor een stinkende kattenbak. Wanneer de kattenbak in een ruimte staat die niet goed geventileerd is, kunnen ammoniakdampen zich ophopen. Overmatige blootstelling aan ammoniak kan leiden tot misselijkheid en hoofdpijn, en in zeer ernstige gevallen zelfs tot longontsteking. Voor mensen met een verlaagd immuunsysteem of zwangere vrouwen, kan overmatige blootstelling aan ammoniak leiden tot toxoplasmose. Dit is een infectie veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii, die levensbedreigend kan zijn.

Kattenkrabziekte is een bacteriële infectie (bartonella henselae) die in verband kan worden gebracht met kattenpoep. Hoewel de ziekte zeldzaam is kan het gevaarlijke symptomen veroorzaken, zoals vermoeidheid, gezwollen klieren en koorts.

Gevaren van een stinkende kattenbak voor katten

Katten zijn schone dieren, wat tot gevolg heeft dat de meeste alleen een schone kattenbak willen gebruiken. Ze zullen er alles aan doen om een vuile bak niet te hoeven gebruiken, zelfs als dit betekent dat ze hun behoefte moeten ophouden. Het uitstellen van het gebruik van de katten is niet goed voor katten, omdat dit problemen kan veroorzaken zoals blaasontsteking en nierfalen. Hoewel dit door uw dierenarts kan worden behandeld, is voorkomen uiteraard beter dan genezen.

Ook katten kunnen slachtoffer worden van kattenkrabziekte. Hun symptomen zijn vergelijkbaar met die van mensen, zoals gezwollen klieren, vermoeidheid en een gebrek aan eetlust.

 

Het hebben van een kat hoeft niet te betekenen dat u concessies hoeft te doen met betrekking tot de geur in huis. Hoewel de geur van een kattenbak soms overweldigend kan zijn, hoeft dat niet zo te blijven. Hopelijk kunt u met de tips uit deze blog definitief afscheid nemen van een stinkende kattenbak.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *