Omlet blog

De leeftijd van een kip bepalen

A white chicken in the grass
rhianjaneopPixabay

Tenzij u precies weet wanneer uw kippen uit het ei zijn gekomen, is het moeilijk om hun exacte leeftijd te bepalen. We kunnen ze niet vragen hoe oud ze zijn, dus kan de leeftijd van kippen alleen worden bepaald door te kijken naar hun uiterlijk en gedrag.

Zoals geldt voor de meeste dieren, verandert het uiterlijk en gedrag van kippen geleidelijk naarmate ze ouder worden. Het is dit zichtbare bewijs per levensfase dat kan helpen de leeftijd van een kip te bepalen. Jonge vogels zijn het gemakkelijkst te identificeren, omdat kuikens nog geen volgroeid verendek hebben maar een donzig geel jasje. Ze dragen deze aantrekkelijke outfit gedurende ongeveer de eerste week van hun leven.

Na de eerste paar weken verliezen kuikens geleidelijk aan hun dons en beginnen zich kleine veren te vormen. Een baby-kip is een kuiken totdat al het dons is verdwenen, meestal rond de leeftijd van weken.

Als bij een kip nog wat dons te zien is, is de kans groot dat het dier jonger is dan 12 weken, hoewel sommige rassen er wat langer over doen om hun babydons te verliezen. Maar over het algemeen geldt: hoe meer dons, des te jonger de kip.

Van kuiken tot jonge kip

Als een kuiken eenmaal alle dons heeft verloren (rond de 12 weken), belandt het dier in een overgangsperiode tussen kuiken en volwassen kip in: een soort kippen-puberteit. Deze periode van hun leven duurt meestal tot de leeftijd van twintig weken, hoewel het ook langer kan duren.

Jonge hennen worden als volwassen beschouwd als ze hun eerste eieren leggen, wat ergens tussen de achttien en vijfentwintig weken zal gebeuren. Hanen bereiken de volwassen leeftijd wanneer ze beginnen te kraaien en interesse gaan tonen in hennen (te herkennen aan de achtervolging die wordt ingezet). Dit gebeurt rond de leeftijd van vijf maanden, hoewel sommige rassen zich wat trager ontwikkelen.

Wanneer kippen eenmaak volwassen zijn geworden, is het moeilijk om precies te bepalen hoe oud ze zijn. Als uw hennen nog geen eieren leggen maar wel al hun volwassen verendek hebben, zijn ze waarschijnlijk tussen de twaalf en twintig weken oud. Jonge hennen van deze leeftijd hebben doorgaans kleinere kammen dan volwassen kippen.

Two small chicks on the grass

Van jonge vogel tot volwassen hen

Als u meerdere hennen heeft, kan het lastig zijn om te bepalen welke kip precies is begonnen met leggen. Jonge hennen hebben in vergelijking met hennen die al leggen een kleine, bleke cloaca. Dit kan een indicatie zijn om te bepalen of een hen al aan de leg is of niet.

Als kippen de leeftijd van twintig weken passeren, zullen de kammen en lellen van zowel hennen als hanen geleidelijk helderder en meer uitgesproken worden. Vogels met minder levendige kammen en lellen zijn vaak een week of twaalf tot vijftien oud. Wanneer een hen net is begonnen met leggen zijn de kammen en lellen het levendigst van kleur. Naarmate een kip ouder wordt, verliest ze langzaam de rode kleur.

Naarmate hennen ouder worden neemt hun lichaamsmassa toe. De meeste kippen hebben hun maximale pluimage bereikt als ze negen maanden oud zijn.

Volwassen kippen

Zodra een hen haar eerste ei heeft gelegd en een haan gaat kraaien en de hennen lastig begint te vallen, zijn ze volwassen. Ondanks het feit dat ze nu als volwassenen worden beschouwd, groeien ze nog steeds (hoewel langzamer). Ze zullen hun uiteindelijke formaat en gewicht bereiken rond de leeftij van een jaar.

Op deze leeftijd leggen hennen vaak één ei per dag en zullen de hanen veel tijd spenderen aan het achtervolgen van de hennen. Op de leeftijd van achttien tot twintig weken maken kippen hun eerste rui door.

Het schatten van de leeftijd van een volwassen kip die de eerste rui heeft meegemaakt, is een grotere uitdaging. Er zijn wel enkele kenmerken die ons kunnen helpen de leeftijd van een kip met redelijke nauwkeurigheid te bepalen.

  • Een jonge haan heeft korte sporen van iets minder dan 1 cm lang. Wanneer een haan twee jaar oud is, zijn de sporen volgroeid en kunnen ze een lengte bereiken van 2,5 cm tot 3 cm.
  • Hennen die gemiddeld vijf tot zes eieren per week leggen, zijn waarschijnlijk jonger dan twee jaar.
  • De eerste twee jaar van hun volwassen leven zijn zowel hennen als hanen in de bloei van hun leven. Dit is te zien aan heldere verenkleuren, gladdere poten vergeleken met oudere vogels en kleurrijke kammen en lellen.

Oudere hennen en hanen

Als kippen ongeveer twee jaar oud zijn, begint de tweede helft van hun volwassen leven. Vaak zullen hennen stoppen met het dagelijks leggen van eieren. Hanen zullen minder interesse gaan tonen in hennen.

In deze fase zullen de poten van een kip ruwer en schilferiger worden. Kammen, lellen en veren worden minder helder van kleur.

Hoewel een kip misschien niet meer in de bloei van zijn/haar leven is, zal de vogel (afhankelijk van het ras) op dit moment nog ongeveer twee tot vijf jaar in het vooruitzicht hebben. Naarmate ze ouder worden, leggen hennen steeds minder vaak, en de eieren van een oudere hen kunnen groter zijn dan de eieren die ze als jonge vogels legde. Sommige rassen blijven tot in hun vierde jaar eieren leggen, en er zijn kippen die wel 10 jaar of ouder worden.

This entry was posted in Kippen


2 replies on “De leeftijd van een kip bepalen”

Van den Bergh Johan schreef:

als het konijn geregeld zichzelf zit te verzorgen en met zijn poten over zijn hoofd wrijft

Senn Wierenga schreef:

Hai ik probeer mijn kippen broeds te maken door eieren in het legnest te leggen maar ze leggen er gewoon eieren bij en we weten ook niet hoe oud ze zijn kunnen jullie mij helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *