Omlet blog

8 manieren om kippen meer eieren te laten leggen

Close-up van twee grijze kippen in het grasNu de dagen weer korter beginnen te worden, merkt u misschien dat uw kippen minder eieren leggen dan anders. De eierproductie van een hen wordt deels bepaald door het aantal uren daglicht. Hoe meer licht een hen ziet, des te meer eieren ze zal leggen. Andere factoren die de eierproductie kunnen beïnvloeden zijn de rui, broedsheid en ouderdom.

Maar als u merkt dat u aanzienlijk minder eieren verzamelt dan zes maanden of een jaar geleden, dan zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw hennen aan te moedigen meer te leggen. Bekijk hieronder onze tips. 

1. Keuze van het kippenras

Als eieren de voornaamste reden zijn dat u kippen houdt, kies dan een ras dat erom bekend staat een goede legger te zijn. Krielen of sierrassen zoals het hollands kuifhoen en silkies leggen relatief weinig eieren, net als grotere rassen die zijn ontwikkeld voor hun vlees.

De ideale legkip zal ook zelden op haar eieren gaan zitten en broeds worden. Enkele voorbeelden van rassen die veel eieren leggen zijn australorp, sussex, rhode island red en leghorns.

2. Geef uw kippen kwalitatief voer

Het is belangrijk om uw kippen voer van goede kwaliteit te geven, en dit geldt ook als u wil dat ze zoveel mogelijk eieren leggen. Goed voer moet de nodige eiwit bevatten (16-20%, afhankelijk van de leeftijd van uw kippen), en ook de nodige vitaminen en mineralen.

Geeft u uw kippen naast hun normale voeding snacks geeft, beperk dit dan tot een minimum en zorg ervoor dat ze vetarm zijn. Kippen met overgewicht leggen niet, dus zorg ervoor dat uw dieren goed voer krijgen, plus een handvol maïs en misschien wat smakelijke wormen uit de tuin. Dit houdt uw kippen tevreden en gezond, en hopelijk zorgt het voor een regelmatige leg.

een prachtige hen op een zitstok in een ren3. Beperk stress

Kippen die dagelijks te maken hebben met stress, zullen hun energie steken in voortdurend alert zijn, waardoor ze weinig of geen eieren produceren.

Probeer er daarom voor te zorgen dat uw vogels zich veilig voelen in hun kippenhok en op de plek waar ze vrij kunnen rondscharrelen. Een ren die bestand is tegen roofdieren, zoals die van Omlets Eglu’s, zorgt ervoor dat uw kippen rustig kunnen slapen, weg van dreigend gevaar. Probeer katten en honden uit de buurt te houden van de plek waar uw kippen rondscharrelen, en laat uw kippen naar u toe komen in plaats van ze door de tuin te jagen.

Hennen zullen zich ook het meest op hun gemak voelen als ze een duidelijke routine hebben. Probeer ze dagelijks rond dezelfde tijd uit hun hok te laten (een automatische kippenhokdeur maakt dit heel makkelijk), geef ze hetzelfde voer op een vaste plaats en sluit het hok als de hele toom terug is in het hok (ook dit kan de automatische kippenhokdeur voor u doen).

Soms is het onmogelijk om een zekere mate van stress te voorkomen, bijvoorbeeld als uw kippen moeten verhuizen of als u nieuwe kippen aan uw toom toevoegt. De kippen hervatten normaal gezien hun legpatroon als alles is gekalmeerd, maar u kunt erop rekenen dat de leg een aantal weken verstoord zal zijn.

4. Geef uw kippen voldoende calcium

Kippen hebben calcium nodig voor sterke eierschalen. Goede voeding bevat een behoorlijke hoeveelheid calcium. Toch is het belangrijk om een extra bron van calcium aan hun normale dieet toe te voegen, meestal in de vorm van oesterschelpen of gebakken en gemalen eierschalen.

5. Zorg altijd voor vers water

Een kip drinkt tot wel een halve liter (!) water per dag. Daarom is het belangrijk om uw toom altijd voldoende vers, schoon water te geven. Kippen drinken graag uit modderige plassen en andere waterbronnen, maar omdat stilstaand water bacteriën en parasieten kan bevatten, is het het beste om ze voldoende schoon water in hun drinkbak aan te bieden.

Dit is vooral belangrijk tijdens de zomermaanden. Een uitgedroogde kip zal bovendien niet leggen. Let er in de winter op dat het drinkwater van uw kippen niet bevriest.

Een kip op de uitkijk vanuit een groen kippenhok

6. Houd parasieten op afstand

Mijten zijn doorgaans de grootste boosdoener als het gaat om een afnemende eiproductie. Ze zuigen ‘s nachts bloed uit de poten van kippen, waardoor de kippen bloedarmoede krijgen en te moe zullen zijn om te leggen. Ook vlooien en luizen kunnen zorgen voor irritatie en stress. Wormen tasten het immuunsysteem van kippen aan en kunnen ze erg ziek maken.

Controleer daarom wekelijks de gezondheid van uw kippen. Til uw dieren op en bekijk hun kop, poten en veren. Op die manier kunt u mogelijke problemen vroegtijdig vaststellen en hopelijk behandelen, voordat het uw dieren en hun eiproductie aantast. Lees hier meer over controleren van de gezondheid van uw kippen.

7. Houd het kippenhok schoon

Net als mensen houden kippen er niet van om te slapen en eten in rommelige en vuile omgeving. Hun ideeën hierover verschillen misschien van die van ons, maar als u wil dat uw kippen gelukkig en gezond zijn en veel eieren leggen, zorg er dan voor dat hun hok en ren zoveel mogelijk vrij zijn van mest en vuil.

Met een kippenhok zoals de Eglu Cube is het heel makkelijk om ervoor te zorgen dat het onderkomen van uw kippen schoon is. Dankzij de makkelijk te reinigen oppervlakken en de handige uitneembare mestlade, duurt het schoonmaken van het hok slechts een paar minuten.

Vul de nestkast met voldoende zachte nestvulling, zodat uw kippen een comfortabele plek hebben om te leggen.

8. Voldoende ruimte

Ook ruimtegebrek kan bij kippen voor stress zorgen. Tijdens het roesten zitten kippen graag dicht bij elkaar in het hok, maar overdag is het belangrijk dat ze voldoende ruimte hebben.

Als uw kippen niet leggen, bekijk dan of de ren ruim genoeg is en geef ze de kans om vrij rond te scharrelen. Als u nieuwe kippen aan uw toom heeft toegevoegd, is het misschien tijd om een tweede kippenhok te kopen om de helft van de toom in te huisvesten.


Kippen hebben, zoals de meeste dieren, een bepaald aantal eieren in hun lichaam. Als ze hun reserves eenmaal hebben opgebruikt, kan niets er meer voor zorgen dat ze weer eieren zullen gaan leggen. Als u een ex-legkip heeft gered, dan kan het leggen van eieren al vrij snel verminderen. Dit kan ook gebeuren als de kip nog jong is, omdat ze in een omgeving heeft geleefd waar ze werden geforceerd om zo veel en zo snel mogelijk te leggen.

Houd er ook rekening mee dat kippen geen machines zijn en dat hun lichaam soms even rust nodig heeft. Dit betekent niet per se dat ze nooit meer zullen gaan leggen, dus geef ze niet zomaar op. Onze kippen geven ons immers niet alleen eieren, maar ook plezier en gezelschap. Ze verdienen het om goed verzorgd te worden, of ze nu wel of geen eieren leggen.

This entry was posted in Kippen


One reply on “8 manieren om kippen meer eieren te laten leggen”

Prinses Koekie schreef:

Ik heb nog nooit 1 kip gehad die een halve liter dronk op een dag.
Moet het geen 250 ml zijn? ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *