Omlet blog

Hoe weet ik welke kippen eieren leggen?

Vaak is het lastig om te achterhalen welke hennen precies eieren leggen. Hennen produceren gedurende het jaar niet elke week evenveel eieren. Ook kunnen veranderingen met betrekking tot de gezondheid en omgeving van hennen leiden tot veranderingen in de eierproductie.

Het is handig om te weten wanneer een hen stopt met leggen. U kunt dan de gezondheid van het dier controleren om zo de oorzaak van het stoppen met leggen te achterhalen. Maar hoe kom je eigenlijk te weten welke hen geen eieren meer legt? Met een toom van zes hennen, die gemiddeld dagelijks samen vijf eieren leggen, is niet meteen duidelijk welke hennen leggen en welke hen niet.

welke hen legt eieren - bruine hen

Zeven aanwijzingen dat een hen is gestopt met leggen

1. Leeftijd. Dit is de meest voor de hand liggende oorzaak van een afnemende eierproductie. Gedurende de jaren dat een hen eieren legt, zal haar productie afnemen. Dit is natuurlijk, en betekent niet dat een kip geen functie meer te vervullen heeft. Alle kippen spelen een rol in de sociale pikorde van de toom, en een kip die het einde van haar eierleggende leven heeft bereikt, zal nog even pittig, actief en lief zijn als de jongere vogels – en ze zal nog steeds zo nu en dan een ei leggen.

2. Rui. Vanaf de leeftijd van 18 maanden maakt een kip elk jaar de rui door (hoewel jongere vogels ook veren kunnen verliezen). Dit is duidelijk te herkennen: er liggen veel veren in het hok en de hen krijgt kale plekken. Kippen produceren in deze tijd veel nieuwe veren, wat een fysiek veeleisend proces is. Dit heeft als gevolg dat kippen minder eieren gaan leggen en soms zelfs enkele dagen helemaal niet leggen. De rui vindt meestal plaats in de herfst, hoewel dit afhangt van wanneer de hen begonnen is met leggen. De rui duurt acht tot twaalf weken, soms langer.

3. Cloaca. Is de cloaca droog – dit is de opening waarlangs een ei het lichaam van een kip verlaat – dan duidt dit erop dat de kip op dit moment geen eieren legt. Bij een hen die wel legt is de cloaca vochtig.

4. Abdomen. De buik van een kip hoort zacht en rond aan te voelen. Voelt het gebied onder het borstbeen hard aan dan kan dit duiden op buikvliesontsteking, een bacteriële infectie in de borstholte. De kip zal nog steeds een dooier produceren, maar deze zweeft vrij in de buikholte. Hierdoor zullen kippen soms volledig stoppen met leggen of alleen misvormde eieren met een zachte schaal produceren.

5. Kam en lellen. Een gezonde kip heeft meestal een felrode kam en lellen. Deze worden doffer wanneer ze bijna een ei zal leggen, maar worden weer dieprood als ze haar ei heeft gelegd. Als de kam en lellen er altijd bleek of dof uitzien, dan kan dit duiden op ziekte.

6. De kleurstof test. Door een klein beetje voedingskleurstof op cloaca van een hen aan te brengen, zal de kleur worden afgegeven aan het ei. De kleur die niet verschijnt, maakt duidelijk welke hen niet legt. Dit kan alleen worden toegepast bij een kleinere toom, gezien het beperkte aantal beschikbare kleuren voor voedingskleurstof..

7. Geen eieren. Dit is niet zo dwaas als het klinkt! Als je maar een paar kippen hebt van verschillende rassen, dan is het vaak mogelijk om te herkennen welke eieren door welke hen worden geproduceerd. In dit geval zal de plotselinge verdwijning van een bepaald type ei duidelijk maken welke hen is gestopt met leggen.

Vijf redenen waarom een hen stopt met leggen

1. Temperatuur en zonlicht. Het seizoen is van invloed op de eierproductie. Omdat de het aantal uren daglicht in de herfst en de winter afnemen, leggen hennen minder eieren. Hartje winter is de lage temperatuur de oorzaak, omdat een kip al haar energie nodig heeft om zichzelf warm te houden.

2. Stress. Elke vorm van stress kan de eierproductie onderbreken of stoppen. Stress kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals parasieten, plaagdieren, verwondingen en angst (bijvoorbeeld voor luidruchtige honden).

3. Voeding. Slechte voeding kan ook van invloed zijn op de eierproductie. Als een hen eieren legt, heeft ze alle essentiële voedingsstoffen nodig – niet alleen calcium – om eieren te produceren. Legkorrels van goede kwaliteit bevatten alles wat een hen nodig heeft. Een hen die lekkernijen verkiest boven legkorrels, kan ondervoed raken en stoppen met leggen. Het is daarom het beste om kippen ‘s ochtends vroeg en ‘s avonds laat hun legkorrels te laten eten, en alleen midden op de dag maïs en andere snacks aan te bieden.

4. Broeds. Een broedse hen – dit is een hen die heeft besloten op haar eieren te gaan zitten in een poging ze uit te broeden – zal stoppen met leggen. Er zijn verschillende manieren om broedsheid te ontmoedigen, maar sommige kippenrassen zijn er nu eenmaal meer vatbaar voor dan andere. Als niets de hen er van kan overtuigen de nestkast te verlaten, dan zult u zich moeten troosten met de gedachten dan na 21 dagen – de tijd die nodig is om een bevrucht kippenei uit te broeden – de hen het idee zal hebben dat ze haar taak heeft volbracht. Ze zal hierna weer overgaan tot de gebruikelijke orde van de dag – ook het leggen van eieren.

5. Verandering in de routine. Als u het kippenhok verplaatst, nieuwe vogels aan de toom toevoegt of als een van de kippen sterft, dan zorgt dit voor een onderbreking van de routine en pikorde. Dit zorgt er vaak voor dat hennen tijdelijk stoppen met leggen, totdat de rust wederkeert.

Vier manieren om een hen aan te moedigen eieren te leggen

1. Aangenaam hok. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de leefomgeving van uw kippen comfortabel is en van alle gemakken is voorzien. Controleer op bloedluis, een invasie van deze parasieten die ‘s nachts tevoorschijn komen kan de eiproductie stoppen. Vermijd tocht en houd in de gaten of er niet wordt gepest – dit is vaak een teken van een overbevolking in het kippenhok

2. Licht. Sommige mensen installeren lampen in het kippenhok om het leggen tijdens de donkere maanden van het jaar aan te moedigen. Houd er wel rekening mee dat een kip gedurende haar leven maar een bepaald aantal eieren kan leggen. Als ze van nature is geprogrammeerd om duizend eieren te leggen, dan zal het stimuleren van de eierproductie gedurende de winter, haar ‘legleven’ verkorten.

3. Eieren. Als een ogenschijnlijk gezonde kip geen eieren legt, kan ze hiertoe worden aangemoedigd door eieren in de nestkast te laten liggen of door rubberen eieren of zelfs golfballen in de nestkast te leggen. Het zien en voelen hiervan kan haar leginstinct stimuleren

4. Verminder stress. Maak honden duidelijk dat ze de kippen niet mogen storen en zorg ervoor dat de ren en het hok zo goed mogelijk bestand zijn tegen roofdieren. Even belangrijk is om ervoor te zorgen dat er geen overbevolking is in de ren en dat er voldoende ruimte in het hok is om te roesten zodat alle kippen comfortabel kunnen rusten.

Missende eieren

Als uw kippen vrij kunnen rondscharrelen, dan zullen ze soms een ei in een rustig hoekje van de tuin leggen. Dit kan een gewoonte worden en als een hen dit doet zonder dat u het doorheeft, dan kunt u tot de onjuiste conclusie komen dat de hen niet meer legt.

Een gezonde hen die niet lijkt te leggen kan het slachtoffer zijn van eiersabotage. Een roofdier, een menselijke dief of een kip die eieren eet kan u voor zijn geweest. De beste manier om dit te voorkomen, is door uw hen aan te moedigen de nestkast weer te gaan gebruiken om haar eieren te leggen. Als het hok overvol is, zal een hen soms een alternatieve plek zoeken om haar eieren te leggen.

Naarmate een kip ouder wordt, zal ze minder eieren gaan leggen. Als u niet zeker weet hoe oud uw kippen zijn, dan is er een eenvoudige methode om een idee te krijgen. Leg voorzichtig uw hand op de rug van een kip. Als de hen meteen hurkt, betekent dit dat ze nog vruchtbaar is en dus eieren produceert. Hennen hurken als ze paren, dus dit is een automatische reactie.


Hoewel de eiproductie daalt naarmate een kip ouder wordt, zal ze meestal gedurende haar hele leven blijven leggen. Af en toe een ei van een oudere kip is een herinnering aan haar fijne gezelschap!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *