Omlet blog

Evie’s Pretty Little Hens – een nieuw thuis voor ex-legkippen

Evie Walker is 11 jaar oud en al haar halve leven gepassioneerd door kippen. Naast de kippen in haar tuin helpt ze ook duizenden andere kippen door geld in te zamelen voor de British Hen Welfare Trust (vergelijkbaar met de stichting Red een legkip in Nederland en België). Evie heeft een tijdje geleden zes nieuwe kippen mee naar huis genomen en de eerste weken een dagboek bijgehouden. Scroll naar beneden om een interview met Evie te lezen waarin ze vertelt over haar passie voor kippen.

meisje voert ex-legkippen in eglu ren

Mijn nieuwe vriendjes ophalen

Toen ik hoorde dat er bij ons in de buurt kippen waren die een thuis nodig hadden, hebben we ons geregistreerd op de website van het BHWT en vier kippen gereserveerd. Toen de datum dat we ze konden ophalen naderde hebben mijn vader en ik onze nieuwe Eglu Cube met ren opgebouwd en er de Omlet-afrastering rond gezet zodat ze buiten meer ruimte zouden hebben om rond te scharrelen. We zijn gaan winkelen om nog wat andere dingen voor ze te kopen; nestmateriaal, eten, vitaminedruppels om ze te helpen beter te worden en veel lekkers! We hebben ook een kippenschommel voor ze gekocht! En ik moest namen bedenken voor mijn nieuwe dieren.

De ochtend dat we ze thuis zouden brengen vonden we een grote doos om de kippen in mee naar huis te nemen. Ik deed er veel stro in zodat ze comfortabel zouden zijn tijdens hun reis naar huis. We volgden de aanwijzingen van BHWT en het was gemakkelijk om de plek te vinden waar we ze konden ophalen. Toen we aankwamen werden we opgewacht door een paar aardige vrijwilligers die ons vroegen of we misschien plaats hadden in ons hok voor twee extra kippen, omdat wat “geluksvogels” uit de kooien hadden weten te ontsnappen.

Ik was heel blij toen mijn moeder zei dat we twee extra mee naar huis zouden nemen, want dit betekende dat we zes gelukkige kippen in plaats van vier een nieuw thuis konden geven! Ik gaf de vrijwilligers wat chocolaatjes en een kaartje om ze te bedanken voor hun werk, want zonder hun hulp hadden we de kippen niet kunnen adopteren.

Tijdens de rit naar huis waren ik en mijn broer heel stil, zodat we onze nieuwe dieren niet bang zouden maken. Toen we thuiskwamen, haalde mijn moeder ze voorzichtig uit de doos en deed gekleurde ringen rond hun poten zodat we ze makkelijk uit elkaar konden houden. Ze waren erg stil en bleven in de ren van het hok en bewogen bijna niet. Na een tijdje begonnen ze te eten – heel veel! Toen het donker werd, wisten ze niet hoe ze het laddertje moesten gebruiken om in hun hok te gaan, dus mijn moeder heeft ze voorzichtig in hun mooie nieuwe huis getild.

ex-legkippen in eglu cube kippenhok

De eerste weken

De volgende ochtend moesten we ze weer uit hun hok tillen omdat ze niet begrepen wat ze moesten doen. Ze bleven de eerste paar dagen in de ren die aan hun hok vastzit, maar op de derde dag voelden ze zich zelfverzekerd genoeg om de grote ren in te gaan; ze hadden al snel door dat ze in de grond konden krabben en vonden het fijn om te zonnebaden als de zon opkwam. In het begin waren ze erg bang voor ons en wilden ze niet uit onze hand eten. Door elke dag rustig bij ze te gaat zitten en ze veel lekkers te geven, begonnen ze ons al snel te vertrouwen en nu springen een paar zelfs bij ons op schoot om te knuffelen!

Het is nu een maand geleden dat we de kippen hebben gered en het verschil met hoe ze waren toen we ze ophaalden en nu, is heel groot. Ze hebben veel veren gekregen en zien er veel gezonder uit. Toen ze bij ons kwamen waren hun kammen bleek en hingen ze opzij, maar ze zijn al een stuk helderder en ze staan ​ rechter op. Ze zijn nu zelfverzekerd genoeg om de ladder van hun hok op en af ​​te gaan en ze leggen hun eieren in de gezellige nestkast in plaats van op een willekeurige plek in de ren.

We krijgen gemiddeld vier eieren per dag van onze zes kippen en de eierschalen zijn nu veel harder en donkerder van kleur. In het begin waren de schalen bleek en dun, daarom hebben we de kippen elke dag gemalen oesterschelpen gegeven om de eierschalen sterker te maken. Ze houden ervan om een stofbad te nemen om zichzelf te verzorgen en schoon te houden.

Ik denk dat ze hun nieuwe leven fijn vinden, nu ze alle dingen doen die kippen moeten kunnen doen!


meisje houdt ex-legkip vast

Kan je wat over jezelf vertellen?

Ik ben 11 jaar en ben net begonnen met de middelbare school. Ik heb zes kippen genaamd Skittles, Bellachix Lestrange (ik ben een enorme Harry Potter-fan!) Bubbles, Squeak, Hyacinth Clucket en Peggy Mitchell (mijn moeder en vader hebben de laatste twee namen bedacht!)

Ik heb een 5-jarige cockapoo genaamd Daisy, waar ik graag mee wandel, vooral als we naar het strand gaan. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te naaien, breien, tekenen, dingen te maken en te schilderen. Mijn favoriete bezigheid is taarten enzo bakken – met de eieren van mijn kippen!

Sinds wanneer ben je geïnteresseerd in kippen?

Toen ik zes was, vertelde mijn moeder me over een goed doel, de British Hen Welfare Trust, en hoe ze ex-legkippen redden als ze voor de boer niet meer genoeg opleveren. Ik dacht dat ik ze een mooi leven kon geven door voor ze te zorgen en ze veel aandacht te geven.

Kan je ons iets vertellen over hoe je geld voor de BHWT inzamelt?

Een paar jaar geleden toen ik begon met het herplaatsen van kippen, besloot ik om geld voor het goede doel in te zamelen door de eieren van mijn kippen te verkopen en het geld aan het goede doel te geven om andere kippen te helpen die nog wachten op een nieuw thuis. Omdat ik graag dingen maak besloot ik te proberen nog wat meer geld in te zamelen door houten kippen te beschilderen en te decoreren en die te verkopen op een Facebook-pagina die mijn moeder heeft opgezet, genaamd ‘Evie’s Pretty Little Hens‘. Ik heb op school en bij mij in de buurt ook een paar taarten verkocht om nog meer geld in te zamelen. Tot nu toe heb ik meer dan €2000 opgehaald voor het goede doel!

Wat zijn je beste tips voor mensen die ook willen helpen?

Het eerste wat je kan doen, is de BHWT-website bezoeken om te zien wanneer de er bij jou in de buurt kippen beschikbaar zijn voor herplaatsing. Zorg er dan voor dat je een veilig hok voor je kippen hebt en een mooie buitenruimte waar ze kunnen rondscharrelen en spelen. Mijn tip zou zijn om alle informatie op de website van het BHWT te lezen, zodat je goed voorbereid bent en alles hebt wat je kippen nodig hebben wanneer ze bij je thuis komen.

Wat is het grootste verschil tussen je oude kippenhok en je nieuwe Eglu?

Ons oude kippenhok, Cluckingham Palace, was een houten hok dat mijn vader had gebouwd. Het was heel mooi, maar moeilijk schoon te maken omdat ik het niet kon schoonspuiten als het vies was. Houten hokken kunnen ook bloedluizen aantrekken, mijn kippen hadden daar eens last van. Na een paar jaar begon het hok op verschillende plekken te lekken en moest het steeds gerepareerd worden. Met mijn nieuwe Eglu merk ik dat het veel sneller en makkelijker schoon te maken is. Ik kan het afval dat in de lade wordt opgevangen gewoon in de prullenbak gooien en dan het hele hok schoonvegen. Af en toe kan ik het afspuiten met de tuinslang om het een grote schoonmaak te geven. De kippen lijken de gezellige nestruimte die ik voor hen vul met nestmateriaal heel fijn te vinden. Het is ook heel makkelijk om het deurtje van de Eglu ‘s ochtends en voor het slapengaan te openen en sluiten.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik zou in de toekomst graag meer ex-legkippen willen redden en als ik oud genoeg ben, zou ik heel graag vrijwilliger voor de vereniging willen worden. Tot het zover is zal ik het goede doel blijven helpen door geld voor ze in te zamelen met de verkoop van de eieren van mijn kippen en de houten versieringen die ik maak.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *