Omlet blog

Zitstokken voor kippen – de ultieme gids

Zoals de meeste vogels, gaan ook kippen graag op stok. Het is een van de sterkste instincten die ze hebben. Zitstokken kunnen ervoor zorgen dat kippen zich veilig voelen, maar het biedt ook comfort en een vorm van uitdaging. Waar wilde vogels gebruik kunnen maken van takken, telefoonkabels en tuinstoelen, is het aan u om er, zowel ’s nachts als overdag, voor te zorgen dat uw kippen zitstokken hebben die geschikt zijn voor hun poten. Lees verder voor een antwoord op al uw vragen over roesten en zitstokken.

kip op stok op omlet poletree

Waarom hebben kippen zitstokken nodig?

De behoefte om op stok te gaan is een instinct dat bij kippen nog sterk aanwezig is. Daarom zullen uw kippen, zoals vrijwel alle vogels, altijd op zoek gaan naar een plek om met hun pootjes van de grond te zitten en te ontspannen.

Het geeft vogels een veilig gevoel om op stok en naast hun soortgenoten te kunnen slapen. Het is belangrijk om ze dit gevoel van veiligheid te bieden, zowel in als buiten hun hok. Zitstokken zijn zelfs een erkende welzijnsbehoefte van vogels. De Europese wetgeving stelt ze daarom verplicht, ook voor vogels die in een kooi leven.

Wat is de geschikte vorm van een zitstok?

Dit hangt er een beetje vanaf hoeveel tijd kippen doorbrengen op hun zitstokken of zitroosters. In tegenstelling tot de meeste andere vogels, laten kippen hun poten plat rusten als ze slapen. Een slim ‘vergrendelingsmechanisme’ klemt alleen de tenen rond de zitstok zodat kippen niet van de zitstok glijden als ze in slaap vallen.

Als kippen gaan slapen laten ze zowel hun poten als hun borstbeen rusten op de zitstok. Dit zorgt ervoor dat het lichaamsgewicht van de kip wordt verspreid. Als de zitstok scherpe randen heeft of erg onregelmatig is, dan kan dit ervoor zorgen dat de drukbelasting niet gelijk is verdeeld. Dit kan leiden tot pijnlijke plekken op de poten van een kip en een ruw, onregelmatig oppervlak kan zorgen voor huidirritatie rond het borstbeen. Daarom is een platte, gladde zitstok het geschiktst.

Zitstokken in de kippenren of ergens anders in de tuin die niet speciaal zijn bedoeld om ‘s nachts op te slapen maar meer als een plek voor een dutje of als uitkijkpost, kunnen wat ronder en ruwer zijn. Dit omdat de kippen er niet zoveel tijd op zullen doorbrengen. U kunt grote takken in de ren plaatsen waar uw vogels op kunnen zitten. Bent u op zoek bent naar iets op maat, dan zijn Omlets zitstokken voor kippen een geschikte keuze. Deze zitstokken kunnen op elke hoogte en aan elk oppervlak worden bevestigd en hebben de perfecte maat voor vrijwel alle kippen.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig om te roesten?

Houd er rekening mee dat elke kip ongeveer 20-25 cm zitstok nodig heeft. Grotere kippenrassen hebben wat meer ruimte nodig en krielkippen wat minder. ’s Nachts, zeker in de winter, zult u merken dat uw kippen als een grote gevederde bal tegen elkaar aan gaan zitten om elkaar warm te houden. Maar om dominant gedrag te voorkomen en om ervoor te zorgen dat uw kippen het in de zomer niet te warm krijgen, is het noodzakelijk om uw kippen zeker voldoende ruimte te geven om te roesten.

Wat is de juiste diameter van een zitstok?

De ideale diameter van een zitstok hangt af van het kippenras dat u heeft, maar voor veel kippen ligt dit tussen de 2 cm en 5 cm. Bij zitrekken mag de diameter niet groter zijn dan 8 cm, omdat kippen er anders moeite mee kunnen hebben om met hun achterste teen grip te krijgen, waardoor ze hun balans niet goed kunnen bewaren als ze slapen.

eglu zitrekken kippen op stok

Wat is het geschikte materiaal van een zitstok?

Het belangrijkste hieromtrent is dat het materiaal van de zitstok veilig moet zijn bij alle temperaturen, en dat de zitstok glad is maar nog steeds voldoende grip biedt. Kippenpoten kunnen bijvoorbeeld in hartje winter letterlijk vastvriezen aan een metalen zitstok. Sommige soorten plastic kunnen bij kou splijten en bij warmte smelten.

Een sterke, onbehandelde houtsoort is het meest gebruikte materiaal voor zitstokken. Voor Omlets PoleTree is gebruik gemaakt van eucalyptus. Kunststof van goede kwaliteit dat niet te glad is, heeft als voordeel dat het makkelijk kan worden schoongemaakt. De vlakke zitrekken met afgeronde hoeken van de Eglu kippenhokken zijn aan de bovenkant voorzien van een structuur-patroon voor extra grip en stabiliteit.

Hoe hoog moeten zitstokken worden geplaatst?

Wilde kippen roesten hoog in bomen. Het is logisch om te denken dat dit ook het ideale scenario is voor uw kippen. Maar de gedomesticeerde kippen in uw achtertuin zijn een verre afstammeling van het bankivahoen. En hoewel ook uw kippen graag met hun pootjes van de grond op stok gaan, hoeven ze niet zo hoog boven de grond te zitten, zeker niet als ze slapen.

Sterker nog, zitstokken hoog boven de grond plaatsen vergroot de kans op verwondingen wanneer kippen van de zitstokken springen. Dit geldt met name voor oudere vogels of net geredde ex-legkippen. Dus zolang uw kippen iets hebben om hun poten rond te klemmen, en niet op de vuile onder ondergrond van het hok hoeven te zitten, zullen de meeste kippen tevreden zijn.

Hebben kuikens zitstokken nodig?

Ja, kippen gaan al op ontdekking uit en springen op hoger gelegen plekken vanaf de leeftijd van drie dagen. Hoewel ze waarschijnlijk nog geen gebruik zullen maken van zitstokken, is het wel een goed idee om ze al vanaf jonge leeftijd iets te geven om op te zitten zodat ze er al aan kunnen wennen.

Toch zijn hoge zitstokken niet geschikt voor kuikens, omdat het niet goed voor ze is om te springen wanneer hun botten nog niet zijn uitgegroeid. Begin met iets op de vloer en verhoog het geleidelijk naarmate de kuikens groeien.

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *