Omlet blog

Een kat aan een kattenhuis laten wennen

Twee katten in hun Maya indoor kattenhuizenKatten zijn fijn gezelschap, maar de meeste katten hebben er behoefte aan om zo nu en dan alleen te zijn. Dit komt omdat katten solitaire roofdieren zijn die alleen jagen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld honden die dit in een roedel doen. Katten bakenen hun territorium af door te sproeien, waarmee ze een gebied claimen waarin ze met rust gelaten zouden moeten worden. Dit is de reden dat een kattenhuis uitkomst kan bieden – een veilige en rustige plek waar een kat kan ontspannen, weg van de drukte in huis. Maar hoe zorg je ervoor dat een kat gebruik maakt van een kattenhuis?

Mocht u nog niet eerder van een kattenhuis hebben gehoord, dit is een schuilplek speciaal ontworpen voor katten als plek om zich terug te trekken. Sommige kattenhuizen zijn ontworpen om buitenshuis te worden gebruikt. Maar heeft u een binnenkat, dat kan dit niet als alternatief dienen voor uw woning. Zie een indoor kattenhuis als een huis in uw huis voor uw huisdier.

Een veelgestelde vraag is of katten een indoor kattenhuis eigenlijk wel fijn vinden. Het antwoord hierop is ja. Als uw kat nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van een kattenhuis, dan kan het even duren voordat uw huisdier aan het idee is gewend. Gelukkig zijn er een aantal dingen die u kunt doen om uw kat te laten wennen aan zijn of haar nieuwe schuilplek. En als katten er eenmaal aan gewend zijn, dan vinden ze het heerlijk om er knus in weg te kruipen.

Wat is het voordeel van een kattenhuis voor een kat?

Indoor kattenhuizen hebben een aantal voordelen. Maar een kattenhuis zoals Omlets indoor kattenhuis heeft ook voordelen voor mensen. Het stijlvolle en makkelijk schoon te maken ontwerp past perfect in uw woning. Het heeft bovendien een dubbele functie doordat het ook als opbergplek voor kattenaccessoires kan worden gebruikt.

Privacy

Als u een druk huishouden heeft, dan zal uw kat het misschien niet altijd fijn vinden om in het midden van de belangstelling te staan. Een schuilplek geeft uw kat de nodige privacy, omdat het uw huisdier een plek biedt om zich terug te trekken.

Veiligheid

Een ander voordeel van een kattenhuis is dat het uw huisdier een geborgen plek geeft, wat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Misschien heeft u wel eens gezien dat uw kat zich verschuilt. Katten doen dit omdat ze zich veilig voelen in een meer besloten omgeving. Hierover hoeft u zich meestal geen zorgen te maken, tenzij het voortdurend gebeurt, dit zou kunnen duiden op een onderliggend probleem. Merkt u dat uw kat ook oogcontact vermijdt en zijn staart onder zich houdt, dan kan uw huisdier last hebben van aanhoudende angst. In dit geval kan het nuttig zijn om advies in te winnen van een dierenarts. Ook voor bange katten is een kattenhuis een veilig zone in huis die ze een gevoel van veiligheid zal geven.

Comfortabel een aangenaam

Een kattenhuis geeft uw kat ook een comfortabele, knusse en warme plek, iets wat zeker zal worden gewaardeerd tijdens de koudere maanden. U kunt de kattenmand in het kattenhuis plaatsen, om uw kat een eigen schuilhuisje te geven om in te slapen en ontspannen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat gebruik maakt van het kattenhuis?

Zoals u uw eigen slaapkamer aankleedt met meubels en decoratie, zo kunt u dit ook doen voor uw kat. Door een omgeving te maken waarin uw kat zich op zijn gemak voelt, zal uw kat meer geneigd zijn gebruik van te maken van zijn kattenhuis.

Kattensnoepjes

Het belangrijkste is dat uw kat zijn kattenhuis ziet als een fijne omgeving. Een manier om dit tot stand te brengen is door gebruik te maken van kattensnoepjes waarmee u uw kat in het kattenhuis kunt lokken. Leg gewoon wat van de favoriete snoepjes van uw kat in het kattenhuis en uw kat zal het niet kunnen weerstaan om naar binnen te gaan. Als uw kat eenmaal doorheeft dat de schuilplek een plaats is waar hij graag is, dan is het niet langer nodig om gebruik te maken van kattensnoepjes.

Catnip

Ook catnip kan een hulpmiddel zijn om uw kat te laten wennen aan een kattenhuis. Veel katten vinden catnip onweerstaanbaar door de aanwezigheid van nepetalactone. U kunt meer lezen over waarom katten zo gek zijn op catnip in deze blog. Tenzij uw kat niet reageert op het kruidje, kan de geur door katten niet worden gemist. Het perfecte hulpmiddel dus om ze in hun kattenhuis te krijgen. U kunt catnip in de natuurlijke, gedroogde vorm gebruiken, of in de vorm van catnip-snoepjes. Net als met gewone kattensnoepjes, kunt u de catnip in en rond het kattenhuis strooien om uw huisdier naar binnen te lokken.

Speeltjes

Als uw kat fan is van catnip, bekijk dan Omlets assortiment kattenspeeltjes met catnip eens. Ook met speeltjes kunt u uw kat verleiden het kattenhuis te ontdekken. Vindt uw kat catnip niet interessant, speel dan met andere kattenspeeltjes waar uw kat dol op is. Door met de favoriete speeltjes in de buurt van het kattenhuis te spelen, kunt u er wederom voor zorgen dat een kat een positieve associatie zal krijgen met het kattenhuis.

Met name speeltjes waarop gejaagd moet worden zijn geschikt voor deze activiteit, omdat uw kat het speeltje tot in het kattenhuis kan volgen. Katten hebben een jachtinstinct waardoor ze gek zijn op allerlei soorten speeltjes. En als uw kat eenmaal goed en wel is gesetteld in zijn huis, dan kan het ook worden gebruikt om hun speeltjes in op te bergen.

Een kat slapend op een Maya Donut kattenmand in de kleur sneeuwwit

Comfortabele mand

Een andere manier om een kat gebruik te laten maken van een kattenhuis, is door er een kattenmand in te zetten. Omdat uw kat er waarschijnlijk veel tijd in zal doorbrengen, is een goede, comfortabele kattenmand geen overbodige luxe. De Maya Donut kattenmand is bijvoorbeeld een goede keuze, waar uw kat dankzij de diepe voering dromend in weg zal zinken.

Warm dekentje

Met de winter op komst zal een deken in het kattenhuis worden gewaardeerd. U kunt ook een zacht deken in de mand in het kattenhuis leggen om het er nog luxer uit te laten zien en het nog aangenamer te maken. Zoals een aangename mand ervoor kan zorgen dat uw kat gebruik zal willen maken van het kattenhuis, zo zal ook een warm deken onweerstaanbaar zijn.

Wat is een geschikte plaats voor het kattenhuis?

Een witte ragdoll kat in zijn Maya indoor kattenhuisEr zijn verschillende plekken in huis die geschikt zijn om het kattenhuis neer te zetten. Dit hangt af van uw woning en de voorkeuren van uw kat. Is uw kat er graag bij wanneer het gezin samenkomt of geeft uw kat juist de voorkeur aan een schuilplekje in een rustige ruimte? Zoals we eerder al benoemden, is het Maya indoor kattenhuis niet ontworpen voor gebruik buitenshuis.

Bij het kiezen van een plek van het kattenhuis, kunt u ook nadenken over wat voor u handig is. Is het op de plek die u in gedachten heeft bijvoorbeeld handig om het kattenhuis schoon te maken, en staat het mooi in de ruimte?

Een rustige kamer

Zoals gezegd vinden veel katten rust aangenaam. Geldt dit ook voor uw kat, dan is een rustige ruimte de juiste plaats voor het kattenhuis. Als u een ruimte heeft waar niet zo vaak mensen komen en waar geen geluidsoverlast is van auto’s of buren, dan kan dit de geschikte plek zijn voor u en uw kat.

De keuken

Het kan ook zijn dat uw kat juist graag betrokken is bij wat er in huis allemaal gebeurt. In dit geval kan de keuken de perfecte plek zijn voor het kattenhuis. Als hier ook het voer- en drinkbakje van uw kat staat, is dit misschien ook de meest praktische plek voor het kattenhuis.

De woonkamer

Ook de woonkamer kan in dit geval een geschikte plek zijn voor een kattenhuis. Dankzij het stijlvolle en eigentijdse ontwerp van het Maya Indoor kattenhuis, staat het mooi bij de rest van uw interieur. Mocht u twijfels hebben of een kattenhuis in de woonkamer makkelijk schoon te houden is: het Maya Indoor kattenhuis kan eenvoudig worden gestofzuigd en met een doek worden afgenomen.

De slaapkamer (als u niet wilt dat uw kat op bed slaapt)

De kat wel in de slaapkamer of de kat niet in de slaapkamer…? Dit is een veel gevoerde discussie onder huisdiereigenaren. Toch zijn er meerdere antwoorden mogelijk op deze vraag en hangt het af van iemands persoonlijke ideeën hierover. Sommige eigenaren houden hun dieren helemaal buiten hun slaapkamer, terwijl anderen niets gezelliger vinden dan om hun dieren ook ‘s nachts bij zich te hebben. Als u uw kat liever niet op bed heeft, maar het wel gezellig vindt om uw huisdier in de slaapkamer te hebben, dan kunt u een kattenhuis in een hoek van de slaapkamer zetten. Zo heeft u de voordelen van de aanwezigheid van uw kat maar voorkomt u kattenharen op uw bed. Ook hebben zowel u als uw kat een eigen plek – een win-win situatie dus.


Een indoor kattenhuis is een fantastisch oplossing voor zowel katten als mensen, zelfs als uw kat in het begin zijn bedenking kan hebben. Het is belangrijk om geduld te hebben en niet op te geven als een van de hierboven genoemde manieren om uw kat aan te moedigen het kattenhuis te gebruiken niet meteen werkt. Hopelijk zal uw kat met een paar van onze tips binnenkort volop van zijn nieuwe kattenhuis genieten.

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *