Omlet blog

Recept voor chocolade-gingerbread tulband

Izy Hossack is chef-kok, bakker, voedselstylist en food-fotograaf, gevestigd in Londen. Ook is zij auteur van de boeken ‘Top with Cinnamon’ en ‘The Savvy Cook’. Izy heeft speciaal voor Omlets adventskalender twee heerlijke, feestelijke recepten gemaakt. We beginnen met deze chocolade-gingerbread tulband, perfect voor de feestdagen.

chocolade-gingerbread-tulband
kerst chocolade-gingerbread-tulband

In deze feestelijke tulband vormen gember en chocolade de perfecte combinatie. Het beslag is eenvoudig te maken omdat het een kwestie is van smelten en mengen, je hebt dus geen keukenmixer nodig! De rietsuikerstroop (golden syrup) en donkere stroop (treacle) zorgen voor een zachte, sponzige textuur en versterken de smaak van de kruiden. De ganache (een zachte chocolade botercrème) kan het beste worden gemaakt met bittere chocolade, omdat dit wat balans brengt in de zoetheid van de cake. Voor een mooie (en lekkere) decoratie zijn gekonfijte gemberstukjes de perfecte touch – verkrijgbaar op de bakafdeling van de meeste grote supermarkten.

Ingrediënten:

175 g ongezouten boter, plus een paar eetlepels voor de bakvorm
150 g rietsuikerstroop
120 g melassestroop
120 g lichtbruine suiker
3 middengrote eieren
200 g yoghurt
250 g bloem
60 g cacaopoeder, plus extra voor de bakvorm
1 ½ tl baksoda of bakpoeder
1 ½ tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
¼ tl fijn tafelzout

Ganache:

100 g donkere chocolade (70% cacao)
100 ml double cream (te vervangen door twee delen slagroom en één deel mascarpone)
3 el gekonfijte gember

Voorbereiden van de bakvorm:

 1. Zet een standaard tulband-bakvorm 5-10 minuten in de vriezer. Smelt een paar eetlepels boter in een middengrote pan (we gebruiken deze pan later voor het beslag) op een laag vuur.
 2. Bestrijk de binnenkant van de tulbandvorm royaal en nauwkeurig met de gesmolten boter.
 3. Bestuif de vorm met cacaopoeder, klop het door het blik om de hele binnenkant te bedekken en gooi de overtollige cacaopoeder weg (als je het op een bord verzamelt kan je het later voor het cakebeslag gebruiken).

Voor de cake:

 1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
 2. Gebruik dezelfde pan die je eerder hebt gebruikt en voeg 175 g boter, de rietsuikerstroop, melassestroop en lichtbruine suiker toe. Zet op een laag vuur en blijf roeren totdat de boter volledig is gesmolten. Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen.
 3. Roer de eieren een voor een door het afgekoelde botermengsel en roer vervolgens de yoghurt erdoor.
 4. Meng in een grote kom de bloem, cacaopoeder, baksoda, gember, kaneel en zout.
 5. Giet het natte mengsel bij het droge mengsel en roer met een garde tot een glad mengsel.
 6. Giet het beslag in de voorbereide tulbandvorm en bak 40-50 minuten, tot een satéprikker de je in het midden van de cake prikt er schoon uitkomt.
 7. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen alvorens deze op een rek om te keren.

Voor de ganache:

 1. Doe de chocolade in een kleine, hittebestendige kom. Giet de double cream in een kleine pan en verwarm op een middelhoog vuur. Haal de pan zodra de room begint te stomen van het vuur en giet de chocolade in de kom.
 2. Wacht 10 minutes en roer het dan tot een egale ganache.
 3. Giet de ganache over de cake (deze mag dan nog warm zijn) en laat het langs de zijkanten stromen. Decoreer met gekonfijte gember als de ganache nog warm is.

chocolade-gingerbread-tulband recept

This entry was posted in Recepten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *