Omlet blog

Veelgestelde vragen over kippen houden in de winter

Kunnen mijn kippen het ‘s winters te koud krijgen?

Kippen kunnen zich goed aanpassen aan koud weer, ze kunnen er zelfs beter tegen dan tegen de warmte. Zolang kippen een goed geïsoleerd hok hebben – zoals de Eglu – hoeft u zich er geen zorgen over te maken dat ze het in de winter te koud zullen krijgen. U merkt misschien dat uw kippen hun veren opzetten of dicht tegen elkaar aan gaan zitten om gebruik te maken van elkaars lichaamswarmte. Net als veel andere vogels nemen ook kippen vaak de ‘één poot’-houding aan, waarbij ze een van hun poten dicht tegen hun warme gevederde buik houden. Dit beperkt het warmteverlies en voorkomt dat poten bevriezen op de ijzige grond.

Een jongen zit in een Eglu in de sneeuw

Eglu kippenhokken bieden bescherming tegen alle weersomstandigheden

Kunnen kippen bevriezen?

Kippen zullen het zelden te koud krijgen. Bevriezing en onderkoeling wordt meestal veroorzaakt door teveel vocht in het kippenhok en niet door lage temperaturen. Ga altijd voor een kippenhok met ‘tochtvrije ventilatie’. Vooral bij rassen met grote kammen en lellen bestaat de kans dat deze gevoelige lichaamsdelen in de winter bevriezen. Om kippen hiertegen te beschermen kunt u de kammen en lellen insmeren met vaseline.

Is het nodig om het kippenhok te isoleren?

Goed geïsoleerde hokken zoals Eglu’s houden uw kippen ‘s winters warm door hun lichaamswarmte op te vangen en te voorkomen dat koude lucht door de wanden kan dringen. Wel is het hok zo ontworpen dat er verse lucht door het hok stroomt om condensvorming te voorkomen, zonder dat er sprake is van tocht. U kunt het kippenhok nog aangenamer maken door bij extreem lage temperaturen gebruik te maken van een Omlet thermohoes of -dekens. Heeft u geen Eglu, dan kunt u een houten hok isoleren met noppenfolie, karton of een tapijt of dekens.

Moet het kippenhok worden verwarmd?

Wist u dat het verwarmen van het kippenhok ervoor kan zorgen dat uw kippen niet meer naar buiten willen?

Dit omdat uw vogels er moeite mee kunnen krijgen om zich aan te passen aan de kou nadat ze in hun verwarmde hok hebben gezeten. Hierdoor krijgen ze ook minder beweging, frisse lucht en entertainment, dingen die kippen nodig hebben om tevreden en gezond te blijven. Bovendien lopen uw kippen het risico een schok te krijgen wanneer de temperatuur plotseling daalt, bijvoorbeeld als de stroom zou uitvallen. Daarnaast kan een verwarmingen in het hok brandgevaar met zich meebrengen.

Welk voer hebben kippen ‘s winters nodig?

Om uw kippen gezond de winter door te helpen is het van belang ze legpellets te geven van hoge kwaliteit. Kippen eten meestal meer als het koud is, omdat hun metabolisme omhoog gaat om warm te blijven. Door uw kippen extra vitamines en mineralen te geven, blijft hun immuunsysteem in de winter op peil. Houd ook het drinkwater van uw kippen in de gaten als het vries. Controleer het water regelmatig en breek indien nodig het ijs in de drinkbakken. Een reserve drinkbak kan van pas komen. 

Kunnen kippen ‘s winters ziek worden?

Zoals dat ook voor ons kan gelden, kunnen kippen met een zwak gestel in de winter kwetsbaarder zijn voor ziektes. Pas op voor niezen, lusteloosheid of andere tekenen van ziekte. Voor meer advies kunt u deze Omlet-gids lezen over hoe het in de gaten houden van de gezondheid van kippen.

Kippen op hun Omlet zitstok beschermd tegen de elementen in hun Omlet ren

Zitten kippen ‘s winters meer op stok?

Kippen houden ervan om op stok te gaan en in de winter zullen ze dat inderdaad nog meer doen. U zult misschien zien dat ze bij elkaar gaan zitten als één gevederde bal om warm te blijven, zeker ‘s nachts. De zitstokken moeten breed genoeg zijn zodat ze met hun veren hun tenen kunnen bedekken. Om te voorkomen dat hun poten te koud worden, hebben kippen zowel binnen als buiten een plek nodig om te kunnen roesten.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kippen zich ‘s winters niet gaan vervelen?

De winter is de tijd van het jaar dat kippen misschien wat meer vermaak nodig hebben. Gelukkig zijn kippen makkelijk te vermaken met Peck Toys, zitstokken, kippenschommels en de Omlet Pole Tree. Maar ook een stapel bladeren kan voor urenlang speelplezier zorgen en voorkomen dat kippen ongewenst gedrag gaan vertonen, wanneer er minder insecten zijn om van te smullen en gras om in rond te scharrelen.

Leggen kippen in de winter nog eieren?

De tijd van het jaar kan van invloed zijn op het aantal eieren dat uw kippen legt. Dit komt door de hormonale reactie van hennen op de hoeveelheid licht waaraan ze worden blootgesteld. Kippen hebben tussen de 12-14 uur daglicht per dag nodig om eieren te produceren, en zelfs 16 uur voor een optimale productie. Daarom hebben de meeste rassen de neiging om in de winter, wanneer er minder daglicht is, te stoppen met leggen of aanzienlijk minder eieren te leggen.

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *