Omlet blog

Een kat ‘s winters een warme plek geven

Maya Donut kattenmand nieuwe kleuren pauwgroen en karamelgeel

Net als mensen hebben ook onze katten te maken met het koudere weer dat de winter met zich meebrengt. Sommige kattenrassen kunnen echter minder goed tegen de kou dan andere. Haarloze katten of katten met een kortere vacht hebben ‘s winters meer moeite om hun lichaamswarmte vast te houden. Langharige kattenrassen, zoals de siberische kat, kunnen dankzij hun dikke winterjas vanzelfsprekend beter tegen de kou. Maar soms zal elke kat behoefte hebben aan een beetje extra warmte. Hier leest u hoe u uw kat warm kunt houden in de winter.

Krijgen katten het binnenshuis koud?

Als u binnenkatten heeft, vraag u zich misschien af of uw huisdieren ook binnen last kunnen hebben van het koude weer. Het antwoord is ja. We kunnen ons huis zo warm mogelijk houden door de verwarming hoger te zetten en een warme trui aan te trekken, maar in sommige kamers lijkt het altijd tochtig.

Een kat warm houden in een koud huis

Ook in huis kan het in de winter soms behoorlijk koud worden, waardoor u zal zien dat uw kat zich regelmatig naar een warme plek verplaatst. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw kat warm te houden. 

Houdt een deken een kat warm?

Een manier om uw katten warm te houden in een koud huis, is door een kattendeken te kopen. Deze kunt u over een meubelstuk leggen waarvan u weet dat uw kat er graag tijd op doorbrengt, of gewoon in zijn eigen mandje. Omlets luxe, superzachte kattendeken is ideaal voor koud weer, met een gewatteerde grijze pluche stof aan de ene kant en een luxe fleecestof aan de andere kant. U kunt het deken natuurlijk ook gebruiken om in een kartonnen doos te leggen samen met kussens, om een knus holletje te maken.

Een kat onder een Omlet luxe superzacht kattendeken

Een knusse mand

In een vorige blog hebben we uitgelegd waarom sommige katten liever op ons bed slapen dan in hun eigen mandje. Een knusse kattenmand van goede kwaliteit kan dit probleem echter oplossen. Ook zorgt het ervoor dat uw kat altijd een warme, knusse plek heeft in huis. Het Bolsterbed en de Maya Donut mand zijn aangename kattenmanden, ontworpen voor optimaal comfort. De knusse Maya Donut kattenmand is perfect voor winterweer, dankzij het luxe imitatiebont dat onweerstaanbaar zacht is, wat ervoor zorgt dat uw kat zijn mand niet zal willen verlaten.

Een veilige, warme schuilplek

Om katten ‘s winters extra comfort te geven, kunt u de kattenmand in een kattenhuis plaatsen. U kunt een kattenhuis overal in huis neerzetten. Het beschermt uw kat tegen tocht en drukte van het huishouden. Hoewel veel katten dol zijn op hun eigen kattenhuis, hebben sommige katten er aanvankelijk wat moeite mee om het te gebruiken. Lees voor advies hieromtrent onze vorige blog.

Een andere tip is om uw kat in de winter een beetje meer te voeren. U merkt misschien dat wanneer het kouder is, uw kat meer honger heeft, net als wij. Dit komt omdat katten meer calorieën verbranden om hun lichaamstemperatuur op peil houden. Geef uw kat daarom wat meer voer of geef wat meer voedzame snacks voor de nodige energie.

Iets anders om tijdens de koudere maanden op te letten is de plaats van de kattenbak. Natuurlijk wilt u de geur van kattenbak op afstand houden, waardoor de kattenbak vaak in een ruimte zal staan die niet verwarmd is. Afgelegen delen van het huis, zoals de garage, kunnen echter tochtig zijn, dus verplaats de kattenbak ‘s winters indien nodig naar een warmere ruimte.

Welke temperatuur is te koud voor een kat?

Zeer lage temperaturen kunnen schadelijk en zelfs dodelijk zijn voor katten. Vooral oudere katten en kittens, maar ook binnenkatten, zijn vatbaarder voor kou dan katten die eraan gewend zijn meer tijd buitenshuis door te brengen. Andere factoren zoals lichaamsgewicht en vacht spelen ook een rol om te bepalen welke temperatuur te koud is. De algemene regel is echter dat katten niet (te lang) buiten mogen zijn als de temperatuur onder de 7ºC daalt.

Wanneer katten buiten worden gelaten bij vriestemperaturen, hebben ze kans op frostbite en onderkoeling. Als uw kat buiten is geweest en symptomen vertoont zoals trillen, oppervlakkig ademhalen, koud aanvoelen, blaren op de huid of ijzige poten, staartpunt of oren, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Maya Donut kattenmand nieuwe kleuren pauwgroen en karamelgeel

Kan een kat ‘s winters naar buiten?

De beste plek voor katten om te overwinteren is binnenshuis, zodat u weet dat uw huisdier veilig is. Als het weer te koud wordt, zullen de meeste buitenkatten zich van nature terugtrekken in huis, waar ze weten dat ze een warm plekje hebben. Het kan echter zijn dat buitenkatten wat minder makkelijk te overtuigen zijn. Als u uw buitenkat ‘s winters binnen houdt, is het belangrijk voldoende uitdaging te bieden door bijvoorbeeld te spelen met kattenspeeltjes, wat er ook voor zorgt dat ze voldoende beweging krijgen.

Biedt een vacht ‘s winters voldoende bescherming?

De vacht van katten speelt een cruciale rol bij het op peil houden van hun lichaamstemperatuur. Maar het is ook een manier om te communiceren. Is het u ooit opgevallen hoe de vacht van een kat overeind staat als hij/zij geagiteerd is? De vacht dient ook om uw kat te beschermen tegen zowel koud als warm weer. De hoeveelheid zonlicht is van invloed op hoeveel uw kat verhaart, vandaar dat katten in de zomer vaak meer verharen. In de herfst, wanneer de dagen korter worden, ontwikkelen katten een dikkere ondervacht om zichzelf warm te houden.

Hierdoor zijn zoals gezegd katten met langer haar beter beschermd tegen de kou. Haarloze katten of katten met een korte vacht hebben in deze tijd van het jaar wat meer hulp nodig om warm te blijven. Geef uw kat daarom een veilige, warme plek in huis, ongeacht het ras, door middel van bijvoorbeeld een zacht winterdeken. Voor haarloze katten kunt u bijvoorbeeld een trui kopen om ze warm te houden. Zorg er wel voor dat dit volledig comfortabel voor ze is en dat de stof hun huid niet irriteert.

Kat verstopt in het stijlvol design kattenmeubel, het Maya kattenhuis

 

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *