Omlet blog

Warme zomer, koele kippen

Holly Callahan-Kasmala is freelance schrijver en geschiedkundige gespecialiseerd in veeteelt. Chrisie DiCarlo is een gepensioneerd dierenartsassistente en verpleegkundige traumatologie voor dieren. Samen hebben ze meer dan 28 jaar ervaring als kippenhouder. Ze zijn de makers en cohosts van Coffee with the Chicken Ladies Podcast.

De zomer zit er snel aan te komen en daarmee het warme weer. Dit is het seizoen waarin we kunnen genieten van verse bloemen en producten uit de tuin, maar het betekent ook dat we onze kippen moeten beschermen tegen de hitte. Deze zomer houden wij samen ruim 28 jaar kippen in de hete en vochtige Mid-Atlantische staten. Daarom delen we onze beproefde en bewezen tips om je kippen koel te houden. Lees helemaal tot het einde door voor onze favoriete zomerse snacks en lekkernijen voor kippen.

Het eerste en belangrijkste dat je je kippen kan geven, is schaduw. Op een schaduwrijke plek kunnen je kippen ontkomen aan de hete zon. Direct zonlicht kan de temperatuur 10 tot 15 graden hoger doen aanvoelen. Zet ook de waterbronnen van je kippen in de schaduw. Watercontainers, zeker als ze gesloten zijn, vangen de warmte van de zon op. We hebben ook altijd ijs op voorraad en voegen het tijdens de heetste dagen rijkelijk toe aan het drinkwater van de kippen.

Bomen bieden natuurlijke schaduw, maar je kunt ook zelf schaduwplekken maken. Hang bijvoorbeeld zonneschermen gemaakt van zeil, canvas, zelfs lichtgekleurde natuurlijke stoffen op die de zonnestralen afweren en schaduw creëren. Vergeet niet dat je ook de ruimte onder je kippenhokken kan benutten. Omlet kippenhokken verhoogd met een frame creëren een ruimte voor je kippen om naar toe te gaan voor water en een verkoelend stofbad.

Kippenhokken kunnen in deze tijd van het jaar behoorlijk heet worden. Schaduw helpt, maar er zijn nog meer dingen die je kunt doen om de temperatuur in het hok te verlagen. We zijn groot voorstander van doordacht gebruik van ventilatoren met kleine roosters (klein genoeg om te voorkomen dat poten en snavels er doorheen kunnen komen). Je kunt zowel ventilators op elektriciteit als batterijen gebruiken, maar wij geven de voorkeur aan ventilatoren op batterijen. Je kunt er oplaadbare batterijen voor kopen en je hoeft je zo geen zorgen te maken over kabels en stroomuitval. We zetten ze ‘s avonds aan om lucht door de hokken te trekken. In onze Eglu Cubes kippenhokken, hangen we gewoon een kleine ventilator op batterijen aan de binnenkant van de ventilatieopening aan de achterkant van het hok, om zo een briesje te creëren.

Koelblokken, uit de winkel of zelfgemaakt, zijn een ander hulpmiddel om hittestress tegen te gaan. Ze zijn heel makkelijk zelf te maken, gewoon door verschillende formaten plastic water- of sapflessen schoon te maken en te vullen met water. Leg dit in de vriezer totdat ze volledig bevroren zijn. Je kunt de bevroren flessen in de ren leggen, of je kunt ze in een ondiep zwembadje of kom leggen zodat je kippen er in kunnen waden om hun pootjes af te koelen. ‘s Nachts kun je een grote fles of ijszak inpakken (om ze schoon te houden) en in het kippenhok leggen. Dit is vooral doeltreffend in Omlet kippenhokken – ze zijn namelijk zo goed geïsoleerd dat een ijspak de temperatuur in het hok aanzienlijk zal verlagen. Dit is echt een life saver hier in Maryland, waar het soms nog warmer is dan 26°C als we alles sluiten voor de nacht.

Met een lichaamstemperatuur van ongeveer 41°C, waarderen kippen verkoelende en hydraterende snacks en voer. Het makkelijkste is om een deel van hun normale voer in een hersluitbare zak te doen en deze een paar uur in de koelkast of vriezer leggen. Je kunt ook een stap verder gaan – maak een puree door water toe te voegen aan het voer van je kippen, roer hier bessen of ander gesneden fruit door en vries het in in siliconenvormen. Je vogels zullen je dankbaar zijn als je ze luxesnack serveert. Zie het recept hieronder!

Er zijn nog andere voedingsmiddelen die je kunt kopen of laten groeien om jezelf en je kippen mee te verwennen. Vrijwel alle meloensoorten bestaan voor zo’n 90% uit water en bevatten elektrolyten en andere voedingsstoffen. Het zou zo zijn dat lycopeen, een antioxidant dat wordt aangetroffen in watermeloen, cantaloupe en sommige andere meloenen, het risico op hittestress bij pluimvee kan verminderen.

Kippen kunnen bijna alles van een meloen eten. Alles, van de zaden tot het grootste deel van de schil, is eetbaar voor kippen. Wij snijden graag gekoelde meloen voor onszelf en geven de kippen dan wat van de schil. Ze vinden het heerlijk!

Komkommer is ook een heerlijke, sappige zomerse snack voor pluimvee. Je kunt het in stukjes snijden of in zijn geheel voeren, met of zonder de schil. Als je de komkommer schilt, composteer de schil dan zodat je kippen het niet kunnen opeten omdat het in hun krop vast kan komen te zitten. Onze kippen vinden komkommer vooral lekker als het een tijdje in de koelkast heeft gelegen.

Je kunt voor je kippen een fruitsalade maken als middagsnack. Bekleed een kleine schaal met wat knapperige, koele ijsbergsla en leg er wat bessen op, snijd de druiven in stukjes (hele druiven kunnen leiden tot verstikkingsgevaar), in blokjes gesneden appel en peer en garneer het met wat groenten uit je tuin. Je kunt ook jonge paardenbloembladen plukken als je niets anders hebt. Ons recept staat hieronder.

Hittestress is een reëel gevaar voor kippen en ander pluimvee. Met wat planning kun je je kippen helpen de warmste zomerdagen door te komen. Een combinatie van schaduw, koel water, ijs en enkele hydraterende snacks helpen om het zomerseizoen aangenaam te houden voor jou en je vogels.


Bevroren bessen en kruimelvoertaartjes

2 kopjes van het favoriete kruimelvoer van je kippen (pellets kunnen ook maar moeten langer wellen en je hebt er meer water voor nodig)
2-3 kopjes water, of zoveel als nodig
1 appel zonder klokhuis en in stukjes gesneden
1 kopje bessen (wij gebruikten wat we voorhanden hadden)

Meng in een middelgrote kom het voer en het water en laat dit zeker 5 minuten staan. De puree moet nat zijn, maar niet te lopend.

Meng de stukjes fruit door de puree en schep het in siliconen bakvormpjes. Je kunt muffinvormpjes of andere vormen gebruiken, maar het is het gemakkelijkst om het eindproduct uit siliconen te halen.

Zet de vormpjes ongeveer 30 minuten in de vriezer. Haal de taartjes uit de vorm en serveer het op een bord of schaal. Kijk hoe je blije kippen smullen!

recept voor verkoelende snacks voor kippen

IJsbergsalade voor vogels

1 krop ijsbergsla of andere kropsla, gewassen
1 handvol druiven, in vieren gesneden
1 handvol bessen, soort naar keuze
1 kopje meloenstukjes en/of overgebleven meloenschil en zaden
1 klein handje babygroenten of spruitjes
1 grote lepel ongezoete yoghurt (optioneel)

Gebruik een schotel of ondiepe kom die veilig is voor kippen. Scheur de sla in grote stukken en bekleed de schaal ermee. Leg de stukjes meloen en eventueel de schil op de sla. Verdeel de druiven en bessen en garneer met de groenten. Als kers op de taart kan je een beetje ongezoete yoghurt toevoegen. Serveer deze snack aan je kippen op een hete middag en kijk hoe ze aanvallen!

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *