Omlet blog

Houden cavia’s van sneeuw?

Zwart-witte cavia in de sneeuw

Het idee van een Winter Wonderland spreekt sommige dieren en mensen aan, maar cavia’s houden niet van sneeuw. Sterker nog: sneeuw kan zelfs gevaarlijk zijn vanwege de fysiologie en oorsprong van cavia’s. Ontdek hoe je jouw cavia’s deze winter kunt beschermen tegen de sneeuw en hoe je ze wat plezier kunt geven nu het koude seizoen in aantocht is.

Waarom houden cavia’s niet van sneeuw?

Cavia’s stammen af van de wilde cavia’s in Zuid Amerika. Hoewel onze gedomesticeerde cavia’s slechts verre achterneven en nichten zijn van deze wilde soort, is hun fysiologie niet veel veranderd. En omdat hun oorspronkelijke leefgebied een gematigd klimaat heeft, zijn cavia’s gevoelig voor extreme temperaturen. Zowel de ijskoude temperatuur die sneeuw veroorzaakt, als de sneeuw zelf is een bedreiging voor de gezondheid en veiligheid van jouw cavia’s.

Het gevaar van sneeuw voor cavia’s

Zelfs als de cavia’s gewend zijn om buiten te leven, is winterse neerslag nog een grote bedreiging voor hun veiligheid. Hier zijn wat redenen waarom de sneeuw schade toe kan brengen aan je cavia.

Bevriezen

Bevroren neerslag kan onbedekte lichaamsdelen snel bevriezen. Cavia’s hebben blote voeten die erg vatbaar zijn voor bevriezing als ze een tijdje in de sneeuw moeten staan. Meer dan een korte aanraking met kou kan er al voor zorgen dat de voeten bevriezen. Als je vermoedt dat jouw cavia last heeft van bevriezing, neem dan direct contact op met de dierenarts.

Onderkoeling

Hoewel het niet alleen door sneeuw hoeft te komen, kan onderkoeling al snel voorkomen bij cavia’s die het koud hebben en zich in een vochtige omgeving bevinden. Onderkoeling begint als de temperatuur van de cavia onder de 35 graden komt. Symptomen van onderkoeling bij cavia’s zijn onder andere:

  • Rillen
  • Lusteloosheid
  • Bleke ledematen die koud aanvoelen

Cavia’s die het te koud hebben moeten snel naar een warme plek worden gebracht, maar ze mogen niet te snel opwarmen omdat dit shock kan veroorzaken. Wikkel de cavia in een deken of handdoek en neem hem mee naar binnen terwijl je over het lichaam wrijft. Onderkoeling is een medisch noodgeval bij cavia’s en je moet altijd contact opnemen met de dierenarts als je cavia symptomen laat zien van onderkoeling.

Minder toegang tot water en voeding

Een andere zorg tijdens de winter, is het pad naar het eten sneeuwvrij houden en het water ontdooien. Bevroren paden en een tochtje door de sneeuw om bij het eten te komen, verhogen het risico op bevriezing en onderkoeling bij cavia’s.

De voedingsbakken moeten van de grond geplaatst worden zodat sneeuw niet op de pootjes kan waaien en de waterflessen moeten de hele dag vervangen worden door flessen met warm water. Je kunt de flesjes ook inwikkelen en isoleren tegen de kou. Open waterbakken kunnen voorzien worden van een heater voor vogelbadjes, zodat het water niet bevriest. Maar zorg er wel voor dat de kabels niet binnen het bereik van de cavia zijn.

Cavia’s in de sneeuw: veiligheidstips

Cavia’s kunnen buiten in de sneeuw overleven wanneer er rekening wordt gehouden met een aantal dingen. Maar als de temperatuur onder het vriespunt daalt voor een lange periode, of jouw gebied krijgt te maken met hevige sneeuwval, dan is het het beste om de cavia naar binnen te brengen in de winter.

Goede huisvesting

Een geïsoleerd, tochtvrij hok kan je helpen om de cavia’s veilig te houden in de kou. Omlets Eglu Go caviahok is ontworpen om het hele jaar door comfort te bieden en sneeuw en andere elementen buiten te houden. Gebruik diep nestmateriaal zoals stro en leg fleecedekens in het caviahok neer, zodat de cavia zich extra warm kan nestelen.

Voeg laagjes toe

Dekzeilen voor extreme weersomstandigheden kunnen toegevoegd worden aan het Eglu Go caviahok voor een extra laagje isolatie. Deze dekzeilen houden sneeuw en ijs buiten het hok en de temperatuur in het hok stabieler. En ook bij volledige dekking blijven de deuren en luiken van het hok toegankelijk en vorstvrij.

Versterk de ren

Je kunt sneeuw buiten de ren houden door de bovenkant en zijden af te dekken. Onze dekzeilen voor de caviaren zijn zwaar en effectief om de elementen buiten te houden. Kies de transparante zeilen zodat de cavia zich kan opwarmen in de zonnestralen, terwijl de sneeuw buiten blijft, of het groene dekzeil voor wat privacy als de cavia’s in de winterlucht rondlopen. Of combineer beide typen voor het beste van beide werelden.

Kunnen sommige cavia’s beter tegen de winter dan andere?

Voor alle soorten cavia’s moeten dezelfde veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Hoewel cavia’s verschillende soorten vachten hebben, zijn er geen duidelijke voordelen per type vacht of textuur. Langharige cavia’s hebben misschien wat meer isolatie dan kortharige soorten, maar als de cavia’s gewend zijn om buiten te leven, zullen ze tijdens de ruiperiode een wintervacht hebben gekregen die ze beschermt tegen de kou. Het belangrijkste is om de vacht van de cavia’s droog te houden, zodat deze blijft isoleren.

De uitzondering is de Skinny Cavia . Deze haarloze cavia’s hebben geen vacht die ze beschermt tegen extreme temperaturen, en ze moeten dus ook alleen buiten gehouden worden als het weer mild is.

Omlet en jouw cavia’s

Cavia’s vinden de sneeuw dan misschien niets, maar ze kunnen ook in de winter buiten genieten in een Eglu Go caviahok. . Houd je cavia’s goed in de gaten als het kouder is, zodat je er zeker van bent dat ze het leuk hebben en zodat ze geen gezondheidsproblemen krijgen door de sneeuw. En, met Omlet kunnen jouw cavia’s zich lekker nestelen in hun hok, waar ze comfortabel kunnen dromen over dagen zonder sneeuw.

Cavia eet hooi in zijn Eglu Go caviahok van Omlet

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *