Omlet blog

Waarom verstoppen cavia’s zich?

Jongen zoekt zijn cavia’s in het Eglu Go caviahok van Omlet

Mensen die net cavia’s hebben, vragen zich vaak af waarom hun cavia’s zich verstoppen. Zijn ze bang? Verlegen? Gestresst? Er zijn veel redenen waarom een cavia zich verstopt onder de dekens en de meeste komen door hun natuurlijke gedrag en niet door externe stressoren. Dus, waarom verstoppen cavia’s zich? Wij gaan op zoek naar de redenen waarom ze zich verstoppen, zodat jij wat meer begrijpt over dit aangeboren gedrag.

Gevaar op de loer

Cavia’s zijn prooidieren en ze moeten dus constant op hun hoede zijn voor mogelijke gevaren. Wilde cavia’s moeten om te overleven opletten of er geen roofdieren zijn, maar deze natuurlijke neiging is nog steeds sterk bij gedomesticeerde cavia’s. Omdat ze klein zijn, is alles wat groter dan henzelf is een mogelijk gevaar – en dat is dus ongeveer alles, behalve andere cavia’s.

De ogen van cavia’s zitten hoog op de zijkant van hun hoofdje, waardoor ze goed kunnen zien of er bedreigingen vanuit de lucht komen. Ze zijn ook erg intuïtief als het gaat om schaduwen, of andere bewegingen die ze kunnen waarschuwen voor een mogelijke dreiging.

De natuurlijke reactie op waargenomen gevaar is om te vluchten en te verstoppen. Wilde cavia’s verstoppen in de holletjes en tunnels van andere dieren, of in dichte begroeiing, onder rotsformaties of op de bodem van het bos. Dus in gevangenschap, zullen cavia’s ook naar de dichtstbijzijnde schuilplek gaan als ze gewaarschuwd worden voor potentieel gevaar. Met een speeltunnel voor cavia’s kun je deze gemaakte tunnels van andere dieren nabootsen.

Andere huisdieren kunnen ook als bedreiging voelen voor de cavia’s. Honden, katten en zelfs vogels kunnen ervoor zorgen dat de cavia zich verstopt. Zorg dat je de cavia’s langzaam aan de andere dieren voorstelt om ze zich wat meer op hun gemak te laten voelen. En zorg voor een positieve ervaring vanaf het begin.

Verveling

Naast alert, kan de cavia ook depressief zijn en zich verstoppen uit verveling of somberheid. Als cavia’s geen gezelschap hebben of zich niet bezig kunnen houden, dan kunnen ze lusteloos worden en zich elke dag terugtrekken op dezelfde plek.

Met een interessante en boeiende leefomgeving kun je verveling bij cavia’s tegengaan. Geef ze een platform en hellingen, of gebruik een Caddi snackhouder om hun favoriete snacks wat op te tillen. Dit biedt variatie en beweging in de dagelijkse routine van de cavia.

Als je de ren van cavia’s regelmatig anders inricht, dan stimuleert dit hun lichaam en geest. Probeer de plekken waar ze zich verstoppen eens anders te maken, door het Zippi tunnelsysteem te veranderen. En voeg regelmatig nieuwe speeltjes toe.

Wennen aan iets nieuws

Cavia’s kunnen zich sneller verstoppen in een nieuwe omgeving. Als je net een nieuwe cavia hebt, dan moet je je niet verbazen als hij zich de eerste twee weken voornamelijk verstopt. Dit geldt vooral voor geadopteerde cavia’s die geen fijne ervaring hebben met mensen.

Cavia’s hebben echt gezelschap nodig, dus je kunt het best een paartje nemen. Als je nieuwe cavia’s aan elkaar voorstelt, doe dit dan langzaam en met een scheidingswand om ze aan elkaar te laten wennen. Wees niet verrast als je eens zo spontane cavia plotseling in een hoekje gaat zitten; dit is natuurlijk gedrag.

Plotselinge bewegingen of harde geluiden

Zelfs gezonde, zelfverzekerde cavia’s die al een lange tijd bij je gezin wonen kunnen dekking zoeken wanneer ze geconfronteerd worden met plotselinge bewegingen of harde geluiden. Dit is heel normaal en laat zien dat de cavia’s nog cognitief goed redeneren. Net als een reflex, zal de cavia schrikken van onverwachte dingen die ze zien en horen.

Probeer je cavia’s in een omgeving te houden waar het wat rustiger is en waar deze respons niet constant opgeroepen wordt. Hoewel het niet mogelijk lijkt om alle onverwachte geluiden en bewegingen te stoppen, moet je wel de moeite nemen om de cavia’s er zo min mogelijk aan bloot te stellen.

Verlegenheid

Niet al het verstopgedrag komt voort uit aangeboren gedrag of stress – sommige cavia’s zijn wat meer verlegen dan andere. Dit heeft meer te maken met hun persoonlijkheid dan met de omgeving. Zolang de verlegen cavia ook speelt met zijn metgezellen, zich laat zien om te eten en drinken, of op ontdekkingsreis gaat (want: toch wel nieuwsgierig), kun je de veilige conclusie trekken dat de persoonlijkheid wat meer neigt naar introversie.

Verlegen cavia’s hebben het meeste baat bij ondoorzichtige schuilplekken voor cavia’s, of zelfgemaakte ‘’gordijnen’’ die je uit strookjes fleece kunt maken. Deze hang je voor hun favoriete verstopplek zodat ze zich meer op hun gemak voelen. Vermijd transparante verstopplekken of verstopplekken met een grote opening, omdat verlegen cavia’s zich dan minder op hun gemak voelen.

Moet je je zorgen maken om het gedrag van je cavia?

Verstoppen is heel normaal en cavia’s worden ermee geboren, maar als ze zich een lange periode schuilhouden, of plotseling vaker verstoppen, dan kan dit op een gezondheidsprobleem wijzen. Cavia’s die van zichzelf niet verlegen zijn, maar plotseling uren per dag verstopt zitten, of cavia’s die niet meer uit hun schuilplaats komen om te eten en drinken, moeten goed in de gaten gehouden worden.

Er zijn een aantal gezondheidsproblemen die ervoor kunnen zorgen dat de cavia zich meerdere malen per dag verstopt, maar de meest voorkomende redenen zijn:

  • Een urineweginfectie
  • Bovenste luchtweginfectie
  • Gastro-intestinale problemen
  • Neurologische aandoeningen die evenwichtsproblemen of slecht zicht veroorzaken
  • Ouderdom

Als jouw cavia’s zich regelmatig verstoppen en geen normale activiteiten ondernemen, moet je contact opnemen met de dierenarts.

Hoe krijg je de cavia uit zijn verstopplek?

Cavia’s die een mogelijke ziekte hebben moeten zich niet langer dan 24 uur verstoppen, maar cavia’s die nog moeten wennen aan een nieuw huisje, hebben minimaal twee weken nodig om volledig te acclimatiseren. Het is het beste om de cavia zelf uit de verstopplek te laten komen, maar in sommige situaties moet je ze helpen. Als je een cavia uit zijn verstopplek haalt, doe dit dan op een veilige manier die weinig stress oplevert bij de cavia.

  • Sluit de entree van hun schuilplek door – indien mogelijk – het deurtje dicht te doen, of door er een voorwerp voor te zetten
  • Til de schuilplek langzaam op, of voel zachtjes in de schuilplek en pak de cavia zoals je dat normaal ook zou doen – ondersteun hierbij het volledige lichaam
  • Houd de cavia stevig tegen je aan, zodat hij zich veilig voelt

Omlet en jouw cavia’s

Onze producten voor cavia’s zijn ontwikkeld om het natuurlijke instinct te ondersteunen: ook verstoppen. Het Eglu Go Caviahok is een perfecte verstopplek voor cavia’s en geeft, indien nodig, ook toegang voor mensen. En onze lijn Zippi schuilhuisjes, speeltunnels voor cavia’ en Zippi tunnelsystemen bieden je cavia’s verschillende, comfortabele opties om in te verblijven of te verstoppen terwijl ze ondertussen beweging en mentale stimulatie bieden. Bij Omlet brengen we de natuur naar je eigen achtertuin en combineren we het met manieren om de band tussen jou en je cavia’s te versterken.

Cavia’s eten in het Zippi schuilhuisje van Omlet

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *