Omlet blog

Hoe laat je een kat stoppen met aan de bank krabben

Kat rekt zich uit op de Omlet Switch krabpaal naast de bank


Ben je het zat om je geliefde bank aan flarden te vinden, dankzij het werk van je favoriete kattenvriend? Als het om vernielde meubels gaat, zitten katteneigenaren vaak met hun handen in het haar. Je houdt van je lieve vriend zoals je van je andere familieleden houdt, maar je houdt ook van mooie, nieuwe meubels. Dus wat moet je doen? Aan de kat vragen om te stoppen met krabben is ongeveer net zo effectief als vragen om te stoppen met bewegen, maar er zijn manieren om dit aangeboren gedrag op een constructieve en gezonde manier aan te pakken. Lees door om te leren
hoe je een kat kunt laten stoppen met het krabben aan de bank en creëer een harmonieus huis voor iedereen.

Waarom krabt je kat aan de bank?

Als je ziet dat de meubels veranderd zijn in een kunstwerk van de kat, is het moeilijk om niet te denken dat het uit opstandigheid gebeurt. Maar krabben gebeurt instinctief. Dit primitieve gedrag zit in de kat waardoor het net zo natuurlijk voor ze is als rechtop lopen dat voor ons is. Daarom is het goed om een alternatief aan te bieden, zoals een sterke krabpaal, waarmee je het gedrag kunt aanmoedigen. Laten we eens kijken naar de redenen waarom de kat misschien aan de bank krabt.

Territoriale tactiek: Katten zijn territoriaal en als ze krabben, markeren ze hun territorium. Jouw bank kan de uitverkorene zijn van jouw kat, die trots verklaart: ‘Deze plek is van mij!’

Onderhoud van de nagels: Krabben is niet alleen een hobby waarmee katten het decor van je huis verwoesten, het is ook een essentieel onderdeel om de nagels te onderhouden. De buitenste laag moet van de nageltjes worden gescheiden en jouw bank is nou toevallig de handigste nagelvijl.

Rekken en strekken: Katten houden ervan om zich goed te kunnen uitrekken en de bank is precies de plek die het volledige kattenlichaam kan ondersteunen. Zie het een beetje als hun yogamat – maar dan met iets meer actie in de voetjes.

Ontstressen: Wij knijpen in een stressbal en katten krabben om wat spanning kwijt te raken. Als jouw kat door een moeilijke tijd gaat, dan moet de bank het misschien ontgelden zodat de kat zich kan ontspannen.

Visuele- en geurmarkering : Krabben is niet alleen een fysieke daad voor katten; het is een multisensorische ervaring. Ze laten zowel visuele als geurmarkeringen achter via de klieren in hun pootjes. Jouw bank krijgt dus een volledige geurbehandeling.

Aandacht, alsjeblieft: Katten zijn slimme dieren en ze weten hoe ze aandacht kunnen trekken. Als ze merken dat een paar pootjes in de bank kunnen leiden tot een heleboel activiteit, dan kan het maar zo dat ze blijven krabben voor de kick die jouw reactie oplevert.

Tegen de verveling: Katten hebben mentale en fysieke stimulatie nodig. Als ze zich vervelen, dan kunnen ze recreatief gaan krabben op de bank. In dat geval zeggen ze: ‘Geef me meer speeltjes, alsjeblieft!’

Voorkeuren voor textuur: Katten hebben ook voorkeuren. Jouw bank kan een bepaalde textuur hebben die de kat wel erg aantrekkelijk vindt. Het is hun manier om te laten zien dat ze een goede smaak hebben wat betreft interieur.

Soorten banken waar katten graag op krabben

Hoewel banken met bepaalde materialen sneller verwoest worden dan andere, zijn er een aantal die je het beste kunt vermijden als je een kat hebt. Die materialen geven de kat veel voldoening tijdens het krabben, waardoor ze hun klauwen er graag in willen zetten – en waarmee de bank eindigt als verwoest hoopje zitplek.

Tweed banken zijn prachtig in textuur en makkelijk te reinigen, maar voor de klauwen van de kat is het een welkomstcomité. De strak geweven, geluste textuur is een perfect haakje om de bank draadje voor draadje mee te strippen. En vergeet niet dat het ook een nachtmerrie is om kattenharen te verwijderen van tweed. Dit type bank kun je dus het best vermijden in een katvriendelijk huis.

Het tweede type waarvan je niet wil dat het scheurt en dat je dus beter kunt vermijden is chenille. Hoewel de rijke textuur van deze stof er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk gemaakt van kleine, bobbelige stapeltjes die het een verhoogde look en feel geven. En precies die kleine bobbelige stapeltjes zijn perfect om kattenklauwen in te zetten en vervolgens de stof uit te scheuren. Helaas kan chenille, wanneer het eenmaal vernield is, niet gerepareerd worden, dus het is het beste om een chenille bank te vermijden.

Als laatste op de lijst materialen waar katten geneigd zijn aan te krabben, staat luxueus fluweel. Simpel gezegd: katten en fluweel gaan niet samen. Dit materiaal is erg delicaat en niet opgewassen tegen de scherpe kattenklauwen. Maar als je een kat hebt én van de koninklijke uitstraling van fluweel houdt, dan is nog niet alles verloren. Microvezel en microsuède banken geven dezelfde look en feel, en zijn wat meer bestand tegen kattennagels.

Stap-voor-stap gids om te voorkomen dat de kat aan de bank krabt

Draagt de bank de last om als genadeloze krabpaal te dienen, dan kan een harmonieuze verzoening tussen je kat en meubels binnen handbereik liggen. Volg deze eenvoudige, maar effectieve stap-voor-stap gids om een einde te maken aan de catastrofe:

  1. Bied alternatieven: Katten krabben om hun territorium af te bakenen en hun nagels te scherpen. Biedt aantrekkelijke alternatieven aan, zoals een krabpaal die gemaakt is uit materiaal waar de kat van houdt, bijvoorbeeld sisal of karton.
  2. De plek doet ertoe : Plaats de krabpaal strategisch naast de bank. Als je kat het prettig vindt om op een bepaalde plek te krabben, dan plaats je de krabpaal daar.
  3. De aantrekkingskracht van catnip
    :
    Strooi een beetje catnip op de krabpaal om hem wat aantrekkelijker te maken. De verleiding van deze kattenfavoriet kan de aandacht voor de bank snel vervagen.
  4. Trim de nagels: Door de nagels regelmatig te knippen, minimaliseer je de impact van het krabben. Investeer in katvriendelijke nagelknippers en maak het een ervaring die jullie band versterkt.
  5. Beschermen de bank: Dek de meubels af met een warme kattendeken of een knusse donutmand om de bank tijdelijk te beschermen. Katten vinden dit misschien wat minder aantrekkelijk om hun nagels in te zetten.
  6. Positieve bekrachtiging: Beloon de kat wanneer hij zijn nieuwe krabpaal gebruikt. Positieve bekrachtiging kan de associatie versterken tussen het gewenste gedrag en de beloning.

Door de kat te trainen om een krabpaal te gebruiken, ben je op de goede weg naar een bank zonder krassen én een gelukkigere kattenvriend. Onthoud dat een beetje geduld en creativiteit een schone zaak zijn bij het bevorderen van een harmonieuze omgeving voor zowel jou als je geliefde kat.

Positief krabben trainen met een krabpaal

Transformeer de destructieve neigingen van de kat naar een positieve en leuke ervaring met de magie die krabpalen bieden. Hier zijn wat manieren waarop je de krabpaal de nieuwe beste vriend van jouw kat kunt maken:

Krabwaardige selectie: Katten hebben voorkeuren, zo ook voor krabpalen. Experimenteer met verschillende materialen zoals sisal of karton om te ontdekken welk materiaal een paradijs is voor jouw kat. De Omlet Stak krabpaal is een duurzame optie, omdat de hervulbare kartonnen lagen makkelijk verwijderd, gerecycled en vervangen kunnen worden als ze versleten zijn. Hierdoor kan de krabpret altijd doorgaan.

Hetzelfde geldt voor de Omlet Switch krabpaal die bedekt is met de favoriet van katten: sisal. Deze innovatieve krabpaal heeft een ingebouwde lichtshow die de kat urenlang blijft vermaken.

Belonen:: Een van de beste manieren om de kat aan te moedigen de krabpaal te gebruiken is door middel van beloningen met complimenten en traktaties elke keer als hij de krabpaal gebruikt. Positieve bekrachtiging zorgt ervoor dat de kat het gewenste gedrag en de beloning aan elkaar linkt, waardoor hij het blijft doen. Vermijd negatieve reacties als de kat ergens anders krabt en leidt hem gewoon zachtjes naar de krabpaal om hem daar te belonen.

Speelse omgang: Maak de krabplek een speelzone. Hang kattenspeeltjes op, of laat touwtjes bungelen in de buurt zodat het krabben een speelse activiteit wordt voor jullie samen. Of haal de Omlet Switch krabpaal, die geen extraatjes nodig heeft omdat de 1200 lichtinstellingen vermakelijk genoeg zijn.

Materialen waar de kat niet aan krabt

Als het tijd is om de bank te upgraden naar katvriendelijk toevluchtsoord, dan is het kiezen van het juiste materiaal dat de aantrekkingskracht van de kat trotseert essentieel. We raden drie stoffen aan die het krabben tot een minimum beperken: microvezel, namaak suède en synthetisch polyester. Microvezel is gemaakt van gladde, strak geweven vezels die zelfs de meest vastberaden krabber afschrikt. Ook namaak suède doet dit met zijn zachte, gladde textuur waardoor de kat uitgenodigd wordt om een dutje te doen, in plaats van te krabben. Ten slotte is synthetisch polyester een veerkrachtig materiaal dat de tand des tijds én de nageltjes van de kat weerstaat.

Deze materialen bieden niet alleen een knusse plek om te loungen, maar dienen ook als stijlvol toevluchtsoord dat bestand is tegen de uitspattingen van je kattenvriend. Dus als je op zoek bent naar een manier waarop je comfort en stijl kunt creëren voor jou en de kat, dan kun je een van deze materialen gebruiken.

Meer meubels waar de kat aan kan krabben

Hoewel de bank meestal de pineut is, kunnen de artistieke impulsen van de kat ook op andere meubelstukken geuit worden. Van de stoel in de hoek, tot de houten salontafel en de luxe gordijnen voor het raam – geen enkele plek is immuun. Zelfs het kleed en de muren zijn niet veilig voor een spontane krabsessie.

Om het decor van je huis te beschermen, kun je krabpalen neerzetten bij deze doelwitten. Door dit te doen, geef je de kat een alternatieve uitlaatklep voor hun natuurlijke instinct en bespaar je de meubels de nagels van de kat. Met de juiste krabpaal kun je elk huis omtoveren tot een oord waar beide stijl en de gewoonte om te krabben prima samengaan.

Kattensoorten die het meest krabben

Hoewel krabben aangeboren is in alle kattensoorten, zijn sommige katten wat meer geneigd om te krabben dan anderen. Maar onthoud wel dat individuele persoonlijkheid verschillend is per ras, en dit zorgt ervoor dat ook elke kat een andere krabbehoefte heeft. Maak kennis met de speelse daders:

De Siameesis van nature nieuwsgierig en klimt graag en daardoor kunnen de klauwen van deze kat meer worden ingezet tijdens de ontdekkingsreis dan bij een ander soort.

De Maine coon staat bekend om haar grootte en behendigheid, en dit kan een stempel drukken op de meubels tijdens het avontuurlijke uitrekken.

Bengalen hebben een wilde voorouder en kunnen hun jungle-instinct tentoonstellen tijdens een enthousiaste krabsessie.

Hoewel de Sphynx geen haren heeft, heeft hij wel een verlangen naar tactiele stimulatie en dit kan hij mogelijk tot uiting brengen door te krabben.

Voor je katten zorgen met Omlet

Omlet is toegewijd om te innoveren en dat gaat verder dan alleen producten: het is een belofte om mensen en dieren dichter bij elkaar te brengen. Onze designs zijn geen gewone creaties; het zijn bruggen die jou en de katten met elkaar verbinden op een vreugdevolle manier. Of je nu de speelsheid van interactieve krabpalen zoekt, de kat mee naar buiten nemen voor een avontuur met onze Catio kattenren of stijl en functionaliteit met elkaar wil versmelten door middel van ons kattenbakmeubel – Omlet is jouw metgezel bij het creëren van een wereld waarin de vreugde van het hebben van huisdieren geen grenzen kent. Omarm het buitengewone met Omlet, omdat jouw katten niets minder verdienen.

Vrouw en meisje op de bank met een kat die de Omlet Switch krabpaal gebruikt

 

This entry was posted in Katten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *