Omlet blog

Dingen die je moet weten voordat je een konijn neemt

Kind en vrouw spelen met een konijn in de Omlet Zippi Speelren

Denk je erover na om een konijn aan het gezin toe te voegen? Konijnen zijn leuke en interessante huisdieren en met de juiste setup en routine, kunnen ze een lang en gelukkig leven leiden en je jarenlang vreugde geven. Maar er zijn wat dingen die je moet weten voordat je een konijn neemt. Van soorten tot de hoeveelheid, tot de manier waarop je ze kunt huisvesten en wat je ze voert. Hier zijn alle dingen die je moet weten voor je een konijn in huis haalt.

Konijnen hebben een vriend nodig

Konijnen zijn allereerst sociale dieren en hebben gezelschap van soortgenoten nodig. In het wild leven konijnen in groepen die koloniën vormen, maar gedomesticeerde konijnen vinden het prima om één vriend te hebben. Een paartje van een tegenovergesteld geslacht dat op jonge leeftijd aan elkaar wordt geïntroduceerd, vormt meestal de beste konijnenband. Maar het is ook mogelijk om twee volwassen konijnen, of twee konijnen van hetzelfde geslacht, langzaam aan elkaar te introduceren.

Alle mannelijke konijnen moeten gecastreerd worden, zelfs als er geen vrouwtje in de buurt is. Dit komt omdat mannetjes territoriaal zijn en elkaar kunnen verwonden in een door testosteron aangedreven duel. En vrouwtjes moeten worden gesteriliseerd om stemmingswisselingen en territoriaal gedrag te minimaliseren. Het steriliseren van een vrouwtje helpt ook bij het voorkomen van baarmoederhalskanker en schijnzwangerschappen.

Als het paartje gevormd is, dan mag het niet meer worden gescheiden tenzij het absoluut noodzakelijk is. Dit geldt vooral voor paartjes van hetzelfde geslacht, omdat deze territoriaal kunnen worden wanneer ze opnieuw aan elkaar worden geïntroduceerd, zelfs als ze maar kort van elkaar gescheiden zijn. Wanneer ze een paar vormen, zullen konijnen die samenleven altijd in elkaars gezelschap zijn en daardoor kun jij getuige zijn van hun schattige geknuffel, hun zorg voor elkaar en de spelletjes die ze samen spelen.

Soorten konijnen

Er zijn verschillende konijnenrassen om uit te kiezen. Bij sommige staan de oortjes rechtop, en andere rassen hebben hangoren. Sommige rassen, zoals de Vlaamse reus zijn groot en sommige, zoals de Kleurdwerg zijn klein. Rassen als het Angorakonijn hebben een lange dikke vacht, terwijl rassen als de Rex een korte vacht hebben.

Welk ras je ook kiest: zorg dat hij past bij het klimaat en je levensstijl. Rassen met dik haar kunnen koudere temperaturen beter tolereren dan een warm klimaat. En grote konijnen hebben voldoende ruimte nodig om hun lange pootjes te strekken. Kies een aantal rassen die je leuk lijken en onderzoek deze, en bekijk welke setup je in jouw achtertuin kwijt kunt.

Konijnengedrag

Er bestaat konijnengedrag waar nieuwe baasjes misschien niet helemaal op ingespeeld zijn. Hier zijn een aantal kenmerken en gedragingen om in de gaten te houden.

Graven

Alle konijnen graven: deze behoefte komt vanuit hun wilde voorouders. Als konijnen de kans krijgen, graven ze hele tunnels in de tuin, onder de omheining door, of in je tapijt. Alle buitenverblijven voor konijnen moeten om die reden een raster aan de onderkant hebben die de konijnen tegenhoudt een weg naar buiten te graven. En konijnen moeten ook nooit zonder toezicht in huis gelaten worden. Een ‘Dig Box’ gemaakt met zand, papiersnippers of ander materiaal, is snel gemaakt en helpt de konijnen bij hun behoefte om te graven.

Tanden die blijven groeien

Konijnentanden stoppen nooit met groeien. Daarom hebben ze altijd toegang nodig tot kauwspeeltjes en Timothee-hooi. Door knagen en kauwen, houden konijnen hun tanden op de juiste lengte. Als de tanden van een konijn ongecontroleerd groeien, kunnen er problemen ontstaan bij het eten en drinken, en ze kunnen zelfs in de kaak groeien, wat pijnlijke wonden en abcessen veroorzaakt.

Stampen

Dit geluid is onmiskenbaar – twee krachtige konijnenpoten die neerkomen in een harde bons. Het is een snel geluid dat het konijn maakt om te laten weten dat hij zich bedreigd of ongemakkelijk voelt. Het heeft niet altijd te maken met agressie, maar stampen is wel een aanwijzing dat het konijn niet blij is met de huidige situatie. Wees voorzichtig met een konijn dat stampt en verander van aanpak om hem wat meer op zijn gemak te stellen.

Beweging

Konijnen hebben zo veel mogelijk ruimte nodig om rond te rennen en hun poten te strekken. Je zal misschien zien dat een konijn soms theatraal handelt, zoals een plotselinge energie-uitbarsting waarbij hij in een herhaald patroon rent. En er is de ‘’Konijnen Binky’’ die ook wel ‘’Popcorning’’ wordt genoemd. Hierbij maakt het konijn een schattige, draaiende sprong. Al dit gedrag laat een tevreden konijn zien dat voldoende ruimte tot zijn beschikking heeft.

Een plek voor konijnen

Hoewel je konijnen binnen kunt houden, zijn ze vaak gelukkiger als ze buiten zijn. Konijnen kunnen het hele jaar door buiten blijven als je de juiste voorzorgsmaatregelen treft. Met deze essentials en wat liefde van jou, kunnen je konijnen op een zo’n natuurlijk mogelijke manier leven.

Alle konijnen hebben een hok nodig om in te slapen, verstoppen en schuilen tegen de regen. Het Eglu Go Konijnenhok is gemaakt om alle weersomstandigheden te weerstaan en bevat dubbele wandisolatie die de binnentemperatuur comfortabel houdt. Hij is ook makkelijk schoon te maken en kan snel worden verplaatst met de toevoeging van optionele wielen en loophendels. Daarnaast is hij ruim genoeg voor twee konijnen.

De Eglu Go is ontwikkeld met een volledig vloerraster waardoor de konijnen niet kunnen ontsnappen naar buiten, en roofdieren zich geen weg naar binnen kunnen graven. Onze konijnenrennen kunnen aan de buitenkant van het hok gekoppeld worden en zijn gemaakt van zwaar gelast staalraster, zodat vossen er niet in kunnen komen, (maar check de renclips elke zoveel tijd om er zeker van te zijn dat alles nog goed en stevig op zijn plaats zit, de renclips kunnen met de tijd namelijk zwakker worden).

Je kunt de Eglu Go ook in onze Inloopren plaatsen. Je hoeft de konijnen ‘s avonds niet in hun hok te plaatsen, tenzij het extreem koud is (en uiteraard afhankelijk van de rassen die je hebt en hun tolerantie voor kou). Op deze manier kunnen de konijnen hun eigen schema bepalen en actief zijn in de nachtelijke uren, voor zonsopkomst. Zo kunnen ze leven volgens hun natuurlijke ritme.

Konijnenrennen en speelrennen

Je konijnenren moet groot genoeg zijn, zodat beide konijnen kunnen rennen en bewegen. Er kunnen extra Konijnenrennen en speelrennen toegevoegd worden aan je bestaande setup om nog meer ruimte te creëren. En deze kunnen weer gekoppeld worden aan het Zippi Tunnelsysteem. Dit ontwerp bootst de natuurlijke holletjes na die wilde konijnen gebruiken en dit brengt jouw gedomesticeerde konijnen weer dichter bij hun natuurlijke leefomgeving. Zippi vides voor konijnen kunnen ook toegevoegd worden aan de speelren om de verticale ruimte optimaal te benutten en een schaduwplek eronder te creëren.

Bunny bodembedekking

De bodembedekking van het konijnenhok mag geen gifstoffen bevatten en moet absorberend werken. De meeste konijnenbezitters vinden denne korrels, of gerecycled papier uitermate geschikt als bodembedekking. Gebruik geen hooi of zaagsel bij konijnen, want deze houden vocht vast en hierdoor kan het de groei van schimmel en meeldauw bevorderen.

Het hok van je konijnen moet minstens om de dag worden schoongemaakt, en de bodembedekking bij voorkeur dagelijks. Het hele hok moet eens per week worden schoongemaakt en afgespoten worden en de bodembedekking volledig vernieuwd. Dit is vooral van belang tijdens de warmere maanden, omdat konijnen dan meer risico lopen op gezondheidsproblemen, zoals madenziekte.

Konijn in het Omlet Eglu Go konijnenhok met ren

De konijnen voeren

Konijnen hebben kwalitatief pelletvoer nodig en Timothy Hooi – dit is hun primaire voedingsbron. Hooi moet altijd beschikbaar zijn zodat de konijnen zelf kunnen bepalen wanneer ze dit eten, en het moet bijgevuld worden wanneer nodig. Pellets moeten gegeven worden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Konijnen zullen constant eten – en poepen – en hebben de vezels van hooi nodig om in balans te blijven. Konijnen kunnen snel ziek worden als ze stoppen met eten en poepen, en daarom is het belangrijk om ze niet te veel pelletvoer te geven, want dit kan ervoor zorgen dat ze stoppen met het eten van de noodzakelijke hoeveelheid hooi.

Fruit en groenten die veilig zijn voor konijnen, kunnen 2 à 3 keer per week worden aangeboden, maar altijd met mate. Bladgroenten geserveerd in de Caddi Snackhouder, en groenten zonder zetmeel, zoals bessen, zijn de beste keuze. Ook moet er altijd vers, schoon water beschikbaar zijn voor de konijnen.

De konijnen oppakken

Sommige konijnen vinden het heerlijk om te knuffelen, terwijl andere liever met beide benen op de grond blijven staan. Maar er komt hoe dan ook een moment waarop je het konijn moet oppakken. De veiligste manier is door het konijn zo vast te houden dat zijn hoofdje zich onder je bovenste arm bevindt. Je houdt hem goed vast door te denken aan de manier waarop American Football Players hun football vasthouden. Met je onderste arm bied je ondersteuning aan heupen. Denk eraan dat konijnen krachtige achterpoten en scherpe klauwen hebben. Als konijnen vanaf een jonge leeftijd vaak worden opgepakt, dan vinden ze het vaak ook wat minder erg. Daarnaast kan ras een rol spelen. Het is het beste om dit langzaam te doen en de reactie van je konijn goed in de gaten te houden, evenals de lichaamstaal. Zo weet je een beetje hoe hij zich voelt.

De dierenarts

Het is in Nederland niet verplicht om je konijnen te laten vaccineren en ze hebben ook zelden een ontwormingskuur nodig. Maar het is nog steeds verstandig om een dierenarts te hebben waarmee je contact kunt opnemen als het konijn ziek wordt of gewond raakt. Niet alle dierenartsen kunnen konijnen behandelen, dus kies er een die de juiste zorg kan bieden. Er zijn ook optionele vaccinaties om besmettelijke ziektes te voorkomen. Raadpleeg de dierenarts om te bespreken of een vaccinatie raadzaam is.

Omlet en jouw konijnen

Van gemakkelijk te reinigen konijnenhok en ruime konijnenrennen, tot innovatieve en unieke tunnelsystemen voor konijnen: wij hebben alles dat je nodig hebt om de reis van het houden van konijnen niet alleen leuk, maar buitengewoon te maken. Creëer een setup die net zo uniek is als je konijnen, en bouw een band op die een leven lang meegaat. De ontwerpen van Omlet zorgen ervoor dat jullie werelden samenkomen, en dat zorgt voor verrijking. Voor zowel de konijnen, als voor jou.

Konijn eet fruit uit de Caddi snackhouder

This entry was posted in Konijnen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *