Omlet blog

Omlet ontmoet: Kat, buitengewoon hen hotelier

‘’Ze hebben allemaal karakter. Ik heb verlegen types gehad en types die je aan het eind van de avond uit de bar moet gooien.’’

We vinden het geweldig om onze ontwerpen in de wereld te zien en te aanschouwen hoe kippen én mensen ervan genieten. Daarom waren we opgetogen – en meer dan nieuwsgierig – toen we een artikel zagen over hen hotelier Kat. We spraken met haar over alles wat met kippen te maken heeft.

Omlet ontmoet Kat, buitengewoon Hen Hotelier met kip en een Eglu Cube

We vonden het stuk over je Hen Hotel in de krant geweldig. Hoe kwam jouw verhaal daar terecht?

Het was eigenlijk de lokale krant die het oppikte en vanuit daar is het gegroeid. Ik ben zelfs op ITV geweest. Ik denk dat het aantoont dat mensen steeds meer interesse hebben in kippen als huisdier, want ze worden zo onderschat. Nu kan ik helpen het voort te zeggen!

Ik woon in Kent en op de plek waar ik woon komen veel wandelaars langs die de eieren kopen. En ze stoppen vaak om een praatje te maken en vragen te stellen. Het is bijna een bezienswaardigheid! Ik heb een Omlet Vrijstaande Zitstok waar de Bantams DOL op zijn. Ik denk eerlijk gezegd dat ze ervan genieten om te poseren en te pronken voor de voorbijgangers – wat hilarisch is. Maar het is ook leuk, omdat ik mensen kan leren over kippen. Als je geen kippen hebt, dan weet je waarschijnlijk niet hoeveel karakter ze hebben en hoe interessant ze zijn. Die van mij zijn mijn huisdieren, mijn meiden, en ik kan niet zonder ze.

Zijn de kippen veranderd sinds ze beroemd zijn? Wie zijn de diva’s?

In mijn toom zijn er vijf die allemaal gered of herplaatst zijn. Ze hebben allemaal hun eigen karakter, maar één is de meest zelfverzekerde kip die je ooit zult ontmoeten, een ware ‘’queen bee’’. Ze heet Sally – naar de vrouw van wie ik haar heb gekregen. En ze bemoeit zich overal mee. Ze springt op mijn schouder als ik schoonmaak, ze deed mee met de fotoshoot van de krant en ze deed alles wat hij haar vroeg. Een geboren performer.

En de anderen? Zijn er nog meer grote persoonlijkheden?

Ze zijn allemaal zo verschillend. Sommige zijn verlegen, en sommige vinden het leuk om opgetild te worden. Edwina is altijd in mijn beurt en altijd aan het rondscharrelen. Ze is erg zachtaardig, knuffelt graag en is onverstoorbaar. En ze gaat graag mee naar het kinderdagverblijf.

Het kinderdagverblijf?

ou, ik geef educatieve workshops – voor niks, ik reken geen kosten. We gaan naar lokale scholen en daar praten we over allerlei dingen zoals scharrelkippen en hoe blije eitjes eruit zien. Ik wil het woord en de liefde graag verspreiden. Edwina heeft een kleine stalen koffer met wieltjes waar ze in zit en naar buiten spiekt. Ze reist op deze manier mee.

Wat fijn en wat goed dat kinderen dat leren begrijpen. En super dat Edwina het juiste temperament heeft. En de andere kippen? Komen je eigen meiden weleens in contact met de gasten?

Als ze hier aankomen, houd ik de hotelbezoekers – ik noem het de Vakantiekippen – altijd ver bij ze weg, omdat vogels erg gevoelig en territoriaal zijn. Daarom is het belangrijk om ze niet te veel stress te geven of om ze te storen. Bij aankomst gaan ze dus direct naar binnen, waar ik wat simpele gezondheidschecks doe om er zeker van te zijn dat ze geen luizen of mijten hebben.

We hebben geluk dat we 2 hectare tot onze beschikking hebben, dus de vakantiekippen houden afstand, maar hebben alsnog voldoende ruimte. Dit houdt het ontspannen en zonder al te veel gekakel. Ik heb veel nagedacht over het ontwerp toen ik het allemaal opzette.

Interessant dat je over het ontwerp begint. Bij Omlet vragen we ons altijd af hoe we beter kunnen innoveren om de zorg voor kippen instinctief en leuker te maken. Trok de affiniteit met het ontwerp jou als trouwe Omlet-klant naar onze producten?

Volgens mij is Omlet binnen de kippencommunity een bekende naam. Toen ik zelf met kippenhouden begon, was er geen andere optie voor me. Het moest Omlet zijn, want mijn mentaliteit is: als ik het ga doen, dan doe ik het ook goed. Met hout blijven er dingen achter. Je weet gewoon niet wat er in de kieren zit. Toen ik het Kippenhotel opzette, wist ik dat ik niets wilde gebruiken dat ik ook niet voor mijn eigen kippen gebruik. Dus het is allemaal van Omlet: de hokken, de zitstokken, de kippenschommel, de dekzeilen. Alles!

Dat klinkt goed! En welke roomservice bied je aan – hoe houd je de plek schoon?

Het kan tijdrovend zijn om alles netjes te houden; je moet ervoor zorgen dat er geen slechte hygiëne is, of risico op ziektes. Maar, nogmaals, als je van het werk geniet, dan voelt het niet als werk. Ik moet wel zeggen dat de eenvoud van de Omlet ontwerpen meehelpen. Het is makkelijk uit elkaar te halen en schoon te spuiten – dat maakt echt een verschil. De producten die ik gebruik, maken het veel gemakkelijker.

Heb je weleens lastige gasten?

Haha, ja. Zoals ik al zei: ze hebben allemaal een karakter. Ik heb verlegen types gehad en types die je aan het eind van de avond uit de bar moet gooien. Dus ja: er zitten zeker lastige types tussen. Ze zijn als vrouwen – sommige zijn wat luider dan anderen!

Wat is het meest lonende aspect van het runnen van een Kippenhotel?

Dat is lastig. Het klinkt triest, maar ik hou gewoon van kippen. Ik denk dat het een voorrecht is om ze als huisdier te hebben. En ik denk echt dat kippen onderschat worden – ik voel me gelukkig dat ik ze mag hebben en dat er zoveel mogelijkheden zijn om kippen te redden. Het zijn kleine zielen. Wezentjes. Je kunt het in hun oogjes zien. Ik wil ze het respect geven dat ze verdienen als huisdier. Dus om de vraag te beantwoorden: het loont allemaal.

En is de rest van het gezin er ook bij betrokken?

Ik heb een 5-jarige en hij vindt het leuk om naar de vakantiekippen te gaan, omdat ze anders zijn dan onze eigen kippen. Hij wil dus graag dat ik hem meeneem zodat hij ze kan zien. Dus ja, hij doet mee, maar – en dit zal je niet verrassen – het schoonmaken wordt helemaal aan mij overgelaten. Mijn partner wil alleen maar weten hoeveel eieren we hebben.

Ha! Nou, dat is een goede reden om kippen te hebben. En dat sluit aan bij mijn laatste vraag: waarom kippen? Wat zou je willen zeggen tegen iedereen die aan dit avontuur wil beginnen?

Nou, mijn eerste antwoord is: doe het! Het is het beste wat je ooit zult doen. Maar zoals alle dieren, hebben kippen zorg, liefde en aandacht nodig. Maar ze geven ook echt terug. Dus ja, doe het. En doe het goed. Open je hart en geef een aantal kippen een nieuw huis.

Omlet meets: Kat hen hotelier extraordinaire with chicken and a pink eglu cube for hen hotel

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *