Omlet blog

Hoe kies je het juiste hok voor jouw konijn of cavia

Jongen speelt met konijn in het Omlet Eglu Go konijnenhok met ren

Vraag jij je af hoe je het juiste hok voor jouw konijn of cavia kiest? Je raakt gemakkelijk overweldigd door alle keuzes die je hebt als potentiële of huidige eigenaar van konijnen of cavia’s. Wij helpen je beslissen hoe je het juiste huis voor jouw kleine huisdieren kunt kiezen en hoe je ervoor zorgt dat ze er optimaal van kunnen genieten.

Het perfecte hok kiezen

Er zijn een paar belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden als je het juiste hok voor konijnen of cavia’s wil kiezen. De materialen, de grootte en de plaatsing van het huis zijn namelijk van grote invloed, dus je moet hier goed over nadenken. Met deze richtlijnen kun je een hok kiezen dat aan alle behoeften voldoet:

Binnen of buiten

Konijnen en cavia’s kunnen binnen worden gehouden, maar ze zijn buiten net zo gelukkig in een geïsoleerd hok met een ruime ren en genoeg plek om te spelen en rennen. Als konijnen en cavia’s in huis rondlopen, zullen ze snoeren, draden of plinten vinden om aan te knagen. En hoewel ze zindelijk gemaakt kunnen worden, zul je de ontlasting elk uur moeten opruimen. Een buiten setup is makkelijker schoon te maken en je hoeft je geen zorgen te maken dat je dieren knagen aan iets wat niet mag.

De konijnen en cavia’s het hele jaar door buiten houden is niet alleen mogelijk, maar ook makkelijk met geïsoleerde hokken. Weerbescherming voor konijnen- en caviahokken kan een extra laag isolatie geven tijdens barre temperaturen en dekzeilen bieden schaduw en bescherming tegen de regen.

Het moet worden opgemerkt dat niet alle konijnenrassen en caviarassen buiten goed gedijen – vooral niet in extreme klimaten. Cavia’s doen het beter in een wat milder klimaat, maar veel konijnenrassen doen het prima buiten. Maar het is geen goed idee om ze de hele tijd van binnen naar buiten te brengen, omdat konijnen acclimatiseren aan één van de twee omstandigheden en niet goed kunnen omgaan met een plotselinge temperatuurverandering. Rassen die goed in de gaten moeten worden gehouden als ze buiten verblijven:

Konijnen

Cavia’s

Denk aan de grootte

Konijnen en cavia’s zijn sociale dieren en hebben vrienden van hun eigen soort nodig. Hoewel konijnen en cavia’s samen kunnen leven hebben ze verschillende voedingsbehoeften en een eigen ruimte nodig. Daarom is het goed om te beginnen met één soort tegelijk en altijd in paartjes. Gecastreerde en gesteriliseerde mannetjes en vrouwtjes zijn een goede combinatie, net als paartjes van hetzelfde geslacht (hoewel konijnen van hetzelfde geslacht wel gecastreerd of gesteriliseerd moeten worden om territoriaal conflict te voorkomen).

Een huisje voor konijnen en cavia’s is meer dan een hok voor bescherming en om in te slapen. Het moet ook een ren hebben die groot genoeg is om in te bewegen en spelen. Net als andere huisdieren, hebben zowel konijnen als cavia’s baat bij zoveel mogelijk ruimte. Door extra ruimte te bieden met het Zippi Tunnelsysteem en Zippi Speelrennen creëer je de mogelijkheid om het verblijf van jouw dieren aan te passen en ze voldoende ruimte te bieden buiten het hok, zonder in te leveren op veiligheid.

Geef jezelf de ruimte

Vergeet niet om tijd vrij te maken voor de konijnen en cavia’s en de keuze voor het hok daarop af te stemmen. Geef jezelf voldoende ruimte om het voedsel en water bij te vullen en tijd met ze door te brengen. Als kruipen niet haalbaar is, overweeg dan een speelren voor konijnen en cavia’s aan het verblijf toe te voegen voor makkelijk toegang en quality time samen. Een Inloopren is ook een goede toevoeging als je de ruimte hebt, omdat je op een comfortabele manier tijd met de dieren kunt doorbrengen en voldoende ruimte hebt voor de schoonmaak en het veranderen van de opstelling voor wat afwisseling in sport en spel.

Materiaal is belangrijk

Traditioneel worden konijnen- en caviahokken gemaakt van hout. Het is een makkelijk verkrijgbaar en goedkoop materiaal dat het klusje klaart. Maar, hout zal met de tijd rotten, de dakbedekking moet worden gerepareerd en het gaas komt los van de nietjes. Daarnaast is hout een verleidelijk materiaal voor konijnen en cavia’s om aan te knagen. En dit vormt niet alleen een risico voor de structuur van het hok, maar ook voor de gezondheid van je huisdieren. Behandeld hout kan giftig zijn en splinters of grote stukken hout kunnen obstructies veroorzaken in het spijsverteringskanaal. Hout absorbeert bovendien de ammoniak uit urine en is lastig hygiënisch te houden, zelfs met voering als karton of papier, want ook dit zal doorweekt raken en versnipperen door de drukke pootjes van je huisdieren.

Plastic hokken voor konijnen en cavia’s rotten niet, vervormen niet, hebben geen nieuw dak nodig, nemen geen vocht of geurtjes op, én kunnen een leven lang meegaan. En in plaats van gaas dat met nietjes is vastgezet, zijn de gekoppelde Omlet rennen voor konijnen en cavia’s gemaakt van hard gelast staalraster dat op zijn plek wordt gehouden met sterke, weersbestendige clips. Het Eglu Go Konijnen- en Caviahok is makkelijk te reinigen en kan makkelijk verplaatst worden met de toevoeging van optionele wielen en loophendels. De Eglu Go is een goede investering die zich snel terugverdient, niet alleen financieel maar ook op het gebied van tijd. Met een uitneembare lade die je makkelijk schoon kunt vegen, kun je het hok binnen enkele minuten weer spic en span maken.

Accessoires toevoegen

Als je jouw hok en ren voor konijnen en cavia’s hebt uitgezocht, is het tijd voor accessoires. Dingen als Snackhouders, Zippi Vides en schuilplekken en tunnels blijven de kleine dieren vermaken en de omgeving verrijken. Ze helpen jou ook tijdens de interactie met je dieren, en zo bouw je een band op die een leven lang meegaat.

Omlet en jouw konijnen en cavia’s

We willen geen gewone hokken voor buitengewone huisdieren – daarom hebben we konijnen- en caviaproducten gecreëerd die de norm trotseren. Onze producten zijn erop gericht om je dichter tot de dieren te brengen die jouw hart hebben veroverd. Van gemakkelijk te reinigen hokken, ruime rennen, en het unieke Zippi tunnelsysteem: je zult versteld staan hoe leuk en intuïtief het kan zijn om met konijnen en cavia’s om te gaan.

Konijn huppelt in het Omlet Eglu Go konijnenhok met ren

 

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *