Omlet blog

DIY speelgoed voor konijnen en cavia’s

Door tijd door te brengen met je konijnen en cavia’s kun je een goede band opbouwen, vooral als je gebruikmaakt van speelgoed. DIY speelgoed voor konijnen en cavia’s is gemakkelijk te maken met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt. En deze speeltjes zijn niet alleen maar leuk voor je huisdieren! Als je ze ziet spelen met zelfgemaakt speelgoed, is dat ook heel leuk voor jou. Ontdek hoe het maken van je eigen speelgoed voor konijnen en cavia’s zowel leuk als lonend is.

Vrouw en kind spelen met konijn in de Zippi speelren

Waarom hebben konijnen en cavia’s speelgoed nodig?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen waarom konijnen en cavia’s speelgoed nodig hebben. Denk eens terug aan je eigen jeugd: jij had speelgoed omdat het plezier gaf, maar ook om je ontwikkeling en cognitieve vaardigheden te vergroten. En voor konijnen en cavia’s geldt hetzelfde.

Konijnen en cavia’s vermaken zich met hun speeltjes, maar het speelgoed zorgt er ook voor dat het vermogen om kritisch denken groter wordt, en het verhoogt het probleemoplossend vermogen. Deze huisdieren zijn dan wel klein, maar ze zijn slim en vinden het leuk om items te hebben met verschillende mogelijkheden: knagen, gooien of erop jagen. Of items waar ze zich gewoon in kunnen opkrullen. Er zijn verschillende soorten speelgoed voor konijnen en cavia’s op de markt, maar je kunt ze ook helemaal zelf maken, ofwel Do-It-Yourself (DIY).

Hoe speel je met konijnen en cavia’s?

Speeltijd is de beste tijd. Baasjes die met hun huisdier spelen, ontdekken hun individuele persoonlijkheid en bouwen een band op die een leven lang standhoudt. Door middel van spel leren dieren je te vertrouwen, en jij kunt op jouw beurt weer ontdekken wat hun lichaamstaal en behoeften zijn.

Begin door op de grond te zitten bij je konijnen of cavia’s. Met traktaties leer je het dier dichterbij komen als ze zich daar nog niet helemaal comfortabel bij voelen. Introduceer nieuw speelgoed één voor één zodat je het dier niet te veel overweldigt. Laat het speeltje zien, en beweeg het wat, als je dier dat toelaat. Hang of plaats het speeltje tegenover je huisdier en aanschouw hoe ze het nieuwe speeltje onderzoeken.

Sommige konijnen en cavia’s kunnen kleine speeltjes leren apporteren, en sommige vinden het leuk om erop te jagen. Probeer verschillend speelgoed uit, zoals de Zippi Vides voor konijnen en cavia’s om in contact te komen met je huisdier.

Soorten DIY speelgoed voor konijnen en cavia’s

De meest voorkomende speeltjes voor konijnen en cavia’s zijn onder andere:

  • Kauw- en knaagspeeltjes
  • Speelgoed dat activeert
  • Tunnels
  • Foerageer-dozen
  • Verstopplekken

Je kunt je eigen versies van dit speelgoed maken met items die je in huis hebt, of met een kort tripje naar de lokale doe-het-zelfzaak. Het is wel belangrijk dat je materiaal kiest dat niet giftig is voor dieren. Gebruik daarom geen bewerkt hout of verf op het speelgoed voor je konijnen of cavia’s, en zorg dat karton en stof verwijderd is omdat ze hierop kunnen gaan knagen. Het is ook altijd goed om je dieren in de gaten te houden als ze met het speelgoed spelen – vooral als ze geneigd zijn om het op te eten.

DIY knaag- en kauwspeelgoed voor konijnen en cavia’s

Het meeste knaag- en kauwspeelgoed voor konijnen en cavia’s wordt gemaakt van appelhout of samengeperst Timothy Hooi, of een combinatie van deze twee. Er zijn niet veel alternatieven te vinden, omdat dit de veiligste variant is. Maar door appelhout of Timothy hooi in grote aantallen te kopen, kun je je eigen kauwspeelgoed maken door de stokjes in het hooi te wikkelen. Snijd verschillende lengtes en creëer verschillende vormen voor de variatie. Je kunt ook sisaltouw gebruiken om de appel- en hooisnacks samen te wikkelen. En vergeet niet om het speeltje te verwijderen zodra het rafelt of geknaagd is.

Twee konijnen knagen aan een DIY speeltje

DIY speelgoed dat konijnen en cavia’s activeert

Speelgoed dat je huisdier activeert hangt in de ren voor konijnen en cavia’s. Ze zijn gemaakt om de dieren te laten strekken, duwen of trekken. De meeste speeltjes zijn gemaakt van sisaltouw en dat is een veilige keuze voor het huisdier. Experimenteer ermee door spiraal- of takvormen te maken, of door afwisselend een stukje appelhout te rijgen met een ander eetbaar lekkernij zoals groenten die veilig zijn voor konijnen en cavia’s.

Je kunt ook een Caddi snackhouder voor konijnen en cavia’s ophangen in de ren – dit zorgt voor eenzelfde soort activatie. De Caddi zorgt voor minder GFT-afval en heeft een heleboel ruimte voor de favoriete traktaties van jouw huisdier.

DIY tunnels voor konijnen en cavia’s

Tunnels voor konijnen en cavia’s zijn specifiek ontworpen voor kleine dieren en vaak een beter alternatief dan de DIY-varianten. Sommige baasjes gebruiken een leiding, maar deze bevat kleine gaten die een risico vormen voor de voeten van kleine dieren. Een Zippi tunnelsysteem voor konijnen en cavia’s is de beste investering als het gaat om tunnels die het natuurlijke gedrag stimuleren. De veiligste manier om zelf tunnels te creëren, is door dozen aan elkaar te verbinden waar konijnen en cavia’s doorheen kunnen lopen.

DIY foerageer-dozen voor konijnen en cavia’s

Een ondiepe opberg- of voerbak is een perfecte basis om een foerageer-doos te creëren voor je eigen konijnen en cavia’s. Giet er 2,5 tot 5 cm zand of aarde in, of vul hem met stukjes gerecycled karton of papier om een substraat te maken waar je huisdieren doorheen kunnen graven. Vooral konijnen zullen het erg leuk vinden om te graven. Nadat je een laag hebt toegevoegd, gooi je er kleine speeltjes, kauwmateriaal of traktaties in, zodat je huisdier flink kan foerageren en graven in de doos.

DIY verstopplekken voor konijnen en cavia’s

Er zijn verschillende manieren om verstopplekken te creëren voor konijnen en cavia’s. Als prooidieren vinden deze soorten het prettig om zich te verstoppen als ze zich moe of overweldigd voelen, of als ze met elkaar spelen. Schuilhuisjes voor konijnen en cavia’s zijn speciaal ontworpen om een veilige plek te creëren voor jouw kleine huisdieren en ze zijn een goede aanvulling op het hok met ren voor konijnen en cavia’s. Maar korte speelsessies, of aanvullende opties kun je maken met kartonnen dozen, gekantelde plastic plantenbakken met een ingang, of andere creatieve alternatieven. Vergeet niet om geen behandeld materiaal te gebruiken en onthoud dat DIY opties niet weerbestendig zijn en geen vervanging bieden voor een goed, sterk hok.

Omlet en jouw huisdieren

Van hokken voor konijnen en cavia’s, tot buitenverblijven voor konijnen en cavia’s: ontdekt hoe jouw huisdieren tegenover hun wereld staan als jij hierin een actieve rol speelt. Ontdek de wereld samen, moedig je huisdier aan, en geniet vooral van alles wat mogelijk is als je producten voor konijnen en cavia’s hebt die ontworpen zijn om jullie band sterker te maken dan ooit.

Cavia’s in het Eglu Go hok

 

This entry was posted in Cavia's


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *