Omlet blog

Omlet ontmoet: Jeremy, van ingenieur naar kippenenthousiast

Een van de pioniers van het Omlet Ambassadeursprogramma is Jeremy, die onverwacht een synergie ontdekte tussen zijn professionele expertise en het kippen houden. We kwamen voor het eerst in contact met Jeremy (een bouwkundig ingenieur, gevestigd in Florida), toen James, een van Omlets medeoprichters, door Amerika reisde om klanten te ontmoeten. James ontdekte dat Jeremy data verzamelde over het interne milieu van de Eglu Cube. Het is dus niet zo verrassend dat ze elkaar meteen heel goed begrepen.

Omlet Ambassadeur Jeremy Gary uit Florida, VIS, samen met een kip naast de Eglu Pro.

Omlet Ambassadeur Jeremy Gary uit Florida, VIS

Nou Jeremy, vertel: hoe kwam het dat je begon met kippen houden?

Nou, initieel waren het mijn vrouw en zoon die kippen wilden gaan houden. Ik ben opgegroeid met een boerderij achter ons, en het klonk voor mij vooral als heel veel werk – en dat heb ik al meer dan genoeg! Maar ik was er ook niet op tegen; ik ging akkoord en we keken naar de opties.

Alles wat ik zag was eigenlijk rommel – veel te duur voor wat het was. Ten eerste: hout is niet de beste keuze voor de omgeving waarin we wonen. De luchtvochtigheid heeft een groot effect. En alle hokken die ik bekeek, leken gammel: ze waren gewoon niet opgewassen tegen roofdieren. Maar we hadden de kuikens al. Het was dus echt een race tegen de klok.

Toen zag ik online een afbeelding van de Eglu Cube. Ik onderzocht het om meer te weten te komen. Er was toen geen Ambassadeursprogramma zoals nu, dus ik moest afgaan op wat ik online zag en het leek me persoonlijk een ontwerp dat weleens zou kunnen werken bij ons. Dus we hebben het gekocht.

En werkte het?

Ik zal je eens wat vertellen. Ik ben nog meer betrokken geraakt bij Omlet ná orkaan Ian. Want wij werden getroffen, en mijn complete achtertuin was vernield. Er lagen overal bomen. De hekken waren verdwenen. Toen de orkaan over was, liep ik naar buiten en daar stond het kippenhok. In het midden van alle puin. Dus als je praat over de kosten, de investering, dan neem ik dit wel als voorbeeld.

Natuurlijk hoeft niet ieder kippenhok opgewassen te zijn tegen een orkaan, maar deze orkaan heeft 13 meter aan bomen omver geblazen – het was de grootste orkaan die ik ooit heb gezien! Het is moeilijk om woorden te vinden die beschrijven hoe het voelt en hoe zoiets eruit ziet. Daarom maakte ik een foto van de ravage en mijn Eglu Cube in het midden. Deze heb ik vervolgens naar het Customer Experience team van Omlet gestuurd, alleen maar om ze te laten weten: hey, mijn hok is er nog terwijl alles eromheen weg is!

Jeremy’s Eglu Cube staat nog steeds na orkaan Ian

Jeremy’s Eglu Cube staat nog steeds na orkaan Ian

Werd je daarom ambassadeur?

Nou weetje, als iemand zo’n investering doet, dan is het fijn als hij of zij ergens naartoe kan om het hok te bekijken. Daarom vind ik het Ambassadeursprogramma zo belangrijk. Je kunt de waarde van het kippenhok op deze manier goed overbrengen. Het is online misschien lastig te zien. Op dit moment zijn er steeds meer mensen die kippen houden. Tijdens Covid was er, onder andere, een tekort aan eieren. De interesse vanuit de lokale gemeenschap groeit en als je voor het eerst iets aanschaft, dan is het bezoek aan een ambassadeur een manier om je verbonden te voelen met Omlet, omdat het dan plotseling tastbaar wordt. Ik denk dat dat belangrijk is als je zo’n grote aankoop doet.

Wacht even, je wilde eerst alleen kippen houden omdat je gezin het wilde, en nu ben je plotseling een Omlet ambassadeur?

Jep. Ik begon onverschillig – ik wilde een beetje toekijken. Ik ging van: ‘Prima, wat jullie willen’, naar Omlet Ambassadeur. We hebben op dit moment twee Eglu Cubes, een Inloopren, en nu een Eglu Pro – en we willen onze toom nog groter maken. Ik noem het de kippencampus.

Dit klinkt als een typisch geval van kippenwiskunde!

We begonnen met drie kippen, één Ameraucana en twee Easter Eggers. We waren erg selectief en hebben ze via een lokale boerderij gekocht. Dat we selectief waren, was uiteraard vanwege het dierenwelzijn, maar ook de mens speelde een rol: hygiëne is uitermate belangrijk. Uiteindelijk hebben we een boerderij gevonden waar we echt van onder de indruk waren.

Daarna kregen we drie Rhode Island Reds vluchtelingen van iemand die kippen houdt vlakbij ons en die opstelling was compleet vernietigd door de orkaan. Deze mensen hebben een nieuw houten hok aangeschaft, maar dit hok valt nu – enkele jaren later – ook uit elkaar. We gaan ze daarom onze eerste Eglu Cube geven, nu we een Eglu Pro hebben, want drie kippenhokken hebben we niet nodig. Zelfs met de komst van onze nieuwste leden hebben we nog genoeg ruimte over.

Over vijf weken komen er een aantal nieuwe kuikens. We hebben heel hard geprobeerd om iemand in de buurt te vinden, maar dat was lastig. Ik kon niemand vinden waar ik blij mee was. Ik heb lang gezocht en uiteindelijk een boerderij gekozen met een goede reputatie. Ik vond het eerst gek om kuikens per post te kopen, maar nu ik het begrijp, is het prima. En er was nogal wat vraag naar: we moesten aansluiten in de wachtrij! We hebben een Blue Copper Maran, een Wheaten Maran, een Blue-Laced Red Wyandotte en een Buff Brahma. Mijn vrouw heeft ze gekozen – zij bekommert zich om de rassen. Voor mij is het vooral belangrijk dat de kippen sterk zijn. Als ze hier arriveren, bestaat onze toom in totaal uit 10 kippen. Misschien gaan we tot 11 of 12, maar we zullen zien. Ik heb het gevoel dat de Eglu Cube, comfortabel was voor zes kippen, maar dat is omdat onze Rhode Island Reds groot zijn.

Hebben ze ook namen?

De eerste drie hebben we een naam gegeven. De Matriarch heb ik Chicken Nugget genoemd, omdat ze op een nugget leek toen ze uit het ei kwam. En dan hebben we Fluffy, onze Koningin Broedsheid – ze heeft vier/vijf/zes broedse perioden per jaar. Maar ze is ook het liefste. En de derde is Lila. Zij is de felste van het stel: zij zorgt voor de scheiding tussen hen en de drie nieuwe leden, die allemaal op elkaar lijken. Een van hen heet Runner, om voor de hand liggende redenen. En zij is sinds de rui meer aardbeienblond. De andere twee moet ik bij mijn zoon navragen; hij is de enige die ze uit elkaar kan houden. Onze kippen zijn huisdieren. Dat is ook de reden waarom ik altijd een Omlet kippenhok aanraad, want ze zijn erg veilig.

Jeremy voert zijn kippen in de Inloopren

Jeremy voert zijn kippen in de Inloopren

Ja, het probleem met roofdieren…

We hebben het met de Eglu Cube ervaren en nu ook met het Eglu Pro kippenhok: we komen buiten en zien er krabplekken rondom, omdat roofdieren het hok ‘s nachts proberen binnen te dringen. Hier in Florida hebben we wasberen, coyotes en lynxen. Wij wonen in een gebied aan de kust en het wemelt van de roofdieren. Wij wonen in het centrum van ontwikkeling: iedereen verhuist hier naartoe en dit condenseert de populaties.Ze zijn brutaler en wanhopig, waardoor kippen het vaak moeten ontgelden.

Ik zag toen ik laatst aan het wandelen was een lynx die op een konijn joeg. Hij bewoog zich zo stilletjes. Ik wist niet eens dat hij er was tot hij het konijn greep en wegrende. Coyotes zijn niet meer bang. Het kippenhok is bedekt met pootafdrukken in de ochtend. Dus het is een behoorlijke puzzel om de kippen veilig te houden. De meeste kippenhokken die ik zie kunnen volgens mij geen weerstand bieden tegen een vastberaden wasbeer.

En dan zijn er nog aanvallen vanuit de lucht, wat zo mogelijk een nog grotere bedreiging vormt. Ik kwam op een ochtend buiten en ik kon de kippen niet horen. Er was geen enkel geluid. En ik dacht: waarom hoor ik niets? Toen zag ik ze daar stilletjes staan. Ik keek omhoog en zag zeven haviken die vanuit de boom boven de ren naar beneden keken. De kippen waren verstijfd. Dus het zou inderdaad leuk zijn als ze vrij kunnen rondscharrelen, maar niet te lang. De roofdierbestendigheid die een Eglu biedt, is ongeëvenaard. Ik heb het vaak over ‘’lagen van beveiliging’’. Een kippenhok van Omlet heeft als het ware beveiligingslagen. Omdat een vastberaden roofdier terug blijft komen. Het bewijs is dat ze het blijven proberen, maar gewoon geen succes boeken. De roofdieren zijn er niet tegenop gewassen – en als je kippen als huisdier ziet, doe je er alles aan om ze veilig te houden.

Ja, het is fijn om te weten dat ze veilig zijn

Het gaat niet alleen om roofdieren, ook het klimaat speelt een rol. Het kippenhok is geïsoleerd en kan tegen alle elementen, maar je moet nog steeds een plekje in de schaduw kiezen. Het is belangrijk dat je aan het klimaat denkt waarin je leeft, en daardoor is het Ambassadeursprogramma van Omlet zo handig. Florida is in principe gewoon een moeras. Dus een houten hok gaat het hier niet volhouden. En omdat we ons in een orkaangebied bevinden, kunnen we geen stationaire hokken plaatsen. Zowel de Eglu Cube als de Eglu Pro voldoen hieraan. We kunnen ze verplaatsen. Dat doen we niet, maar het kán wel. Het helpt als je ervaring hebt met het houden van kippen binnen het gebied waar je woont.

Dit soort gesprekken voeren we als mensen onze opstelling komen bekijken. We beginnen misschien met een gesprek over het product zelf, maar het gaat al snel over de levensstijl en manier waarop je kippen houdt. De onbezongen held van Omlet is de Autodoor. en deze komt bijvoorbeeld ter sprake. Ik moest er eerlijk gezegd eerst om lachen en ik weet niet wie me zo gek heeft gekregen om hem aan te schaffen, maar het is een game-changer. Als je niet bij zonsopkomst je eigen nest wilt verlaten, en bij zonsondergang de kippen weer in wilt stoppen, dan heb je deze deur gewoon nodig. En als je weggaat, kun je de buren vragen om op de kippen te passen, want de Autodoor maakt dat makkelijker. En hij is extreem betrouwbaar. Iemand die kippen wil gaan houden, denkt misschien dat hij zoiets niet nodig heeft en dat het de extra investering niet waard is. Maar als je dan met iemand praat die de nodige ervaring heeft op het gebied van kippen houden, dan voegt dat iets toe.

Dus, terug naar je vorige vraag: daarom ben ik ambassadeur geworden. Ik doe het omdat ik graag de persoon wil zijn die ik nodig had toen ik net begon met het kippen houden.

Dat klinkt als een behoorlijke reis! Wanneer kropen de kippen echt onder je huid?

Ik herinner me toen we de eerste kippen kregen: ik racete echt tegen de klok omdat het veel langer duurde dan ik had verwacht om een geschikt hok te vinden. En toen ik het hok aan het opbouwen en monteren was, scharrelden de kippen om me heen. Ze waren vanaf het begin een geliefd gezelschap. Door bij ze in de buurt te zijn, besef je dat ze allemaal een eigen persoonlijkheid hebben. Ze zijn rustgevend en stellen je gerust – ze werken als therapie. Ik run een eigen bedrijf en dat geeft genoeg stress. Het kippen houden brengt je een gevoel van eenvoud en je kunt terug naar de basis; je gaat naar buiten, voedt ze, communiceert met ze en ze hebben allemaal hun eigen persoonlijkheid en eigenaardigheden.

Jeremy's setup for chickens with Walk In Run and Eglu Pro and PoleTree

Jeremy Gary’s opstelling voor kippen

Iedereen die kippen houdt zegt dit en het is zó ontzettend waar – ze hebben echt een persoonlijkheid.

We hebben een fotoshoot gedaan nadat ik de Eglu Pro had gemonteerd en hun persoonlijkheden kwamen echt naar voren terwijl ik foto’s maakte. Sommige kippen wilden in de spotlight staan, en sommige waren geïnteresseerd in het hok. Ik begon als toeschouwer aan deze reis, maar als dit gesprek is afgerond, ga ik de kippen direct wat lekkernijen geven. Ik ben de chef-kok, ik ben degene die lekkernijen aanbiedt, en dat weten ze. Als ze mij zien, rennen ze naar buiten en ze tokken totdat ze iets krijgen. Het blijft me verbazen. Ik geef ze tonnen aan voedsel en ze dringen en kibbelen alsof het de laatste restjes op aarde zijn. Ze hebben allemaal iets te zeggen. De kippen maken deel uit van mijn dagelijkse routine.

Mijn vrouw werkt voor het Department of Health en toen de orkaan toesloeg moest ze naar de opvang, maar ik bleef hier, omdat de kippen hier zijn. Het werd al heel snel eng, dus verplaatste ik de kippen naar de garage. Na de orkaan ging ik direct naar de kippen, want ze horen bij ons gezin. Ik vind ze zo leuk en ik kan niet wachten tot we de kuikens kunnen opvoeden. Het is leuk. En ik ben ook gepassioneerd over de producten, omdat deze het ook leuk maken om kippen te houden.

Het begon als hobby en wordt een passie. Volgens mij ervaren veel mensen het op die manier.

Voor mij is het zo leuk omdat de passie tweeledig is: als ingenieur en als dierenliefhebber. De Eglu is een klein huis! Het bevat isolatie, ventilatie en beveiliging. Ik ben residentieel en commercieel ontwerpingenieur. Dat betekent dat ik begrijp hoe gebouwen werken en wanneer en waarom ze wel of niet goed functioneren. Ik benader de Eglu met dezelfde mentaliteit: ik probeer te begrijpen wat de bewoners nodig hebben op het gebied van comfort. Ik denk dat mijn werk me een perfecte klant maakt om te waarderen wat er in de ontwikkeling van een Omlet kippenhok zit. Dit is echte synergie.

n door deze synergie raakte je in de eerste plaats meer betrokken bij Omlet?

Ja, nou, James (medeoprichter van Omlet) was op bezoek in de VS om de Amerikaanse markt en klanten wat beter te leren begrijpen. Hij kwam bij ons langs en we raakten aan de praat. Ik vertelde hem over de data die ik bijhield over de Eglu Cube en plotseling waren we diep in gesprek – zo is die relatie een beetje ontwikkeld.

Ik deelde de overtuiging dat het gaat om het behartigen van de belangen van kippen, en om mensen duidelijk te maken dat als je kippen wilt houden, dit het product is dat je nodig hebt en waarom. Als je met iemand praat die een product probeert te verkopen, dan voel je wel of iemand gelooft wat hij zegt. Ja, ik krijg commissie, maar dat is niet de reden waarom ik dit doe. Die commissie geef ik toch uit aan een PoleTree!

Haha, geweldig. Heb je ook andere Omlet producten?

Nou, dit is een grappig verhaal. Ik heb een hond. Ik vertelde dat tegen iemand van Omlet en ze zei: ‘Dan heb je deze hondenmand nodig.’ Maar mijn hond is niet zo’n hondenmand-hond. We hebben hondenmanden gehad, en hij heeft er geen enkele blik op geworpen. Dus ik zei dat ik dat niet nodig had, want het is zinloos! Maar ze stuurde toch een mand. Ik had mijn woorden moeten inslikken, want de hond is er helemaal weg van – hij is er dol op en ligt er ook de hele dag op. Het is de kwaliteit van het traagschuimmatras. En ik dacht dat we hem moesten weggooien! Ik zei eerst nog tegen mijn vrouw: ‘Die hond gaat er nooit op liggen.’ En waar ligt hij nu 99% van de tijd? In zijn Omlet mand. Het is het ontwerp – dat is zeker.

Jeremy met zijn Omlet Eglu Pro

 

 

This entry was posted in Kippen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *